logo-bns-app.png« Leven op een broeiende berg rottend en stinkend vuilnis | Index | Onze Koepel »

March 20, 2013, by Léon Krijnen

Veel meer dan Duizend Pullen   

1000-pullen.jpg

Cafe De Duizend Pullen overtreft zijn eigen naam. Niemand die weet hoeveel er precies aan de muren en de plafonds hangen, maar het zouden er zo om en nabij de 1200 plus moeten zijn.

Min twee, die aan diggelen gingen toen de kettingen van de luifel een paar jaar geleden bezweken onder het gewicht van de daarop geparkeerde mega-pullen. Wonder boven wonder zonder gewonden, want de kroegbaas zat net met een paar gasten te keuvelen aan de kop van de bar toen de hele handel met een lawaai als een oordeel naar beneden kwam.

De hele serie: http://goo.gl/ouAGC
Serie zoals in de krant: http://goo.gl/dlfGh
Alle café's op Google Maps: http://goo.gl/maps/cR8oq
Alle foto's op Picasa: http://goo.gl/7QmtH
Alle foto's op Google +: http://goo.gl/JfR7c
Alle kasteleins op full size slideshow.

De luifel zelf, ooit getimmerd door een vakman die van mening was dat er olifanten op moesten kunnen dansen, had geen schrammetje. Het solide vakwerk donderde op de twee tapkranen. "Dat was nog de grootste schade", lacht kastelein Theo, "tegen de tijd dat we die luifel omhoog gekrikt kregen was er een heel vat leeg gespoten."

Dat betekende een vervroegde voorjaarsschoonmaak in een cafe waar het hele jaar door zo ongeveer om de dag een paar pullen schoon gemaakt worden. "In een keer zou niet kunnen," aldus Theo, "want dan ben je een maand kwijt. Bovendien passen ze niet in de keuken en zou niemand nog weten welke pul waar hoort. Dus we halen er af en toe een stuk of vijf af, wassen ze af en hangen ze weer terug."

Wat ze waard zijn weet ie niet. Wel dat ie er wel eens eentje verkocht heeft aan een liefhebber die er een redelijk bedrag voor over had. Hoeveel? Dat kunnen we volgens Theo beter niet in de krant zetten. "Maar gestolen is er nog nooit een. Toen we vroeger met de carnaval nog open waren hingen we er wel plastic voor. Een een onbekende die er naar durft te wijzen wordt meteen door een stamgast op zijn vingers getikt."

Theo moet een van de langst zittende kroegbazen in Breda zijn. Op zijn zeventigste vijftig jaar onafgebroken in het vak, en nog steeds een vrolijke prater vol grappen en anekdotes. Over alle andere kroegbazen en teloor gegane cafe's in Breda, over voetbal, vrouwen of auto's, Theo weet ervan en heeft er een mooi verhaal over.

Over zijn eerste café in Breda, waar hij vijftig jaar geleden als twintigjarige ex-militair als kroegbaas zonder enige ervaring instapte. Het café aan de Tramsingel heette De Etna, naar de aanpalende legendarische Bredase ijzergieterij. Theo en wijlen zijn eerste vrouw doopten hun inkomen De Tweede Elft. "Dat zat zo', zegt Theo, "mijn vrouw werkte in chauffeurscafé De Elft in Grave, dat ook nog steeds bestaat. Daarom noemden we De Etna maar De Tweede Elft." Een naam die gemaakt is voor het dialect van Breda, waar geen 'ond' de letter h aan het begin van een woord uitspreekt.

Toen Café De Etna met de ijzergieterij onder de slopershamer viel kochten ze De Duizend Pullen. Het heette toen al zo, maar kennelijk was de vorige eigenaar er niet in geslaagd om een droom waar te maken. Er hing er toen maar een procent of dertig van het tegenwoordige keramiek aan het plafond.

"Ik schat dat er toen 350 pullen hingen. Die dingen hangen er, mensen brengen er een mee omdat denken dat je ze verzamelt, en dan sla je vanzelf aan het verzamelen." De oudste pul is bijna een eeuw oud, in een collectie waarin een complete serie van Bavaria is ondergebracht.

Het is weer zo'n café waar in vijftig jaar niks veranderd is en die in rap tempo verdwijnen of alleen nog op oude foto's bestaan. Een van de cafés dat onlangs geëerd is met een verassingsbezoek van het vrolijke gezelschap 'De Vrienden van het Bruine Café'. Zeg maar een Brabantse dependance van het gelijknamige gezelschap dat in Rotterdam kleine klassieke cafés een steuntje in de rug geeft.

Vorige week was het Voske op de Grote Markt in Breda aan de beurt, eind augustus wist Theo niet wat hem overkwam.
"Iemand belde me om te vragen of we donderdagavond open waren, omdat ze met vier of vijf man een borreltje wilden komen drinken." Met pretoogje's: "komt er ineens een man of dertig, veertig binnenvallen. We moesten wel even aanpoten, maar het was een verrekte gezellige avond.

Van Theo en zijn partner Ria mogen ze altijd terug komen. Ook al omdat er na afloop geen pul vermist of gesneuveld bleek in het strijdgewoel.

De Duizend Pullen
Haagweg 133
4812 XB Breda
076 5217738
Woensdag gesloten, andere dagen open vanaf 15:30 uur, sluitingstijd hangt van de gezelligheid van de gasten af.
Facebook: 'Vrienden van de bruine kroeg Breda'.

Posted: March 20, 2013 01:00 PM (785 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .