logo-bns-app.png« Voormalige gevangenissen wereldwijd | Index | Verandering »

March 30, 2013, by Léon Krijnen

Pasen als nieuwe kerrrst   

eastersnow.jpg

Qua weer lijkt het al geregeld door het opperwezen der religieuze feestdagen. Op eerste kerstdag was het 17 graden, en met een beetje mazzel genieten we morgen van een witte Pasen. Misschien heeft Hij dat wel expres gedaan overigens, omdat Hij een beetje geïrriteerd begin te raken door de commercialisering van Pasen als nieuwe kerrrrst.

Die extra rrrr’s heb ik toegevoegd omdat kerst na de pratende koppen in de Hilversumse media nu ook al op Brabantse straten op zijn Goois uitgesproken wordt.

Maar blader even door kranten, huis-aan-huisbladen en reclamefolders en zie zelf. Het enige wat de paashaas mankeert is een baard, een puntmuts en een sleetje met negen herten.

Zouden er al kinderen zijn die een schoen voor de opvolger van sint en de Kerstman klaar mogen zetten? De runderrollade is van de kersttafel naar de paasdis verhuisd, al zou dat ook opgebonden vermomde paardenbief kunnen zijn. Bij de nachtmissen hangt men allang niet meer met de billen buiten, maar de Matthäus Passionen in den lande waren al voor carnaval uitverkocht.

Gelukkig heeft de commercie niet alleen het menu maar ook de muziek in zijn greep. Terwijl de supers op een omzet van bijna 800 miljoen aan paasvreten rekenen, kunt u de Passion pakken die u beste bevalt. Bach, punk, rock, gezellig meedeinen als Jezus aan het kruis in een provinciale passie van de molen naar de kerk. Kan allemaal.

Reli-carnaval ná in plaats van vóór de Vasten. Op BNR werd een uur volgeluld over Pasen als nieuwe kerst. Kennelijk wist niemand dat een en ander oorspronkelijk iets te maken had met het feestelijke begin en het tragische einde van het leven van Christus. De discussie ging over lichtfeest versus lentefeest, Pasen als nieuwe kerst.

Tja, qua weer klopt het al.

Posted: March 30, 2013 12:39 PM (292 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .