logo-bns-app.png« Verandering | Index | Uit de weg! »

April 11, 2013, by Léon Krijnen

Varken aan het spit in De Paardenstal   

paardenstal.jpg

Er hangt een pracht van een klassiek paardenhoofdstel aan de muur in Café De Paardenstal in Oudenbosch. Van de kinderen gekregen bij de heropening in 2006. Voor de historie: het café had ook nog steeds De Paardestal volgens de oude spelling kunnen heten.

Want Kees en Liesbeth Geldof-Pijnen kwamen er pas na de doop van hun café achter dat De Paardenstal in een grijs verleden met dezelfde naam getooid was, zij het met één letter minder.

De Varkensstal had overigens ook gekund, want Kees staat al 35 jaar in het holst van de nacht op om bij boeren en mesterijen in het het hele land varkens in te laden voor hun laatste reis. Maar ja, Varkensstal bekt wel lekker, maar het roep allerlei associaties op waar een kastelein niet op zit te wachten.

"Ook al ziet de vloer er na een drukke dag 's avonds wel eens zo uit," lacht Liesbeth. Als het lijkt alsof er alsof er een bende varkens over de vloer gedabberd heeft, mest ze het zelf uit.

Want Liesbeth doet vrijwel alles alleen, zeven dagen per week. Al springt Kees wel eens bij, op zijn vrije avonden of in het weekeinde. "Als ik zie dat het wat langzamer gaat, dan schuif ik een paar uur achter de bar. Gelukkig kan ik goed toe met drie of vier uur slaap".

In het pand van De Paardenstal begon ooit Café Het Meulentje, naar de eeuwenoude houten standaardmolen aan het eind van de Molenstraat. De molen stond van rond 1658 tot de sloop in 1917 aan het eind van wat toen het Moleneind heette. Over de vroege geschiedenis van Het Meulentje is niet zo veel bekend, wel van Paardestal tot Paardenstal.

"Bets Marijnissen, de uitbaatster van de Paardestal, heeft hier pas geleden nog haar 90e verjaardag gevierd." Tussendoor is er wel het een en ander veranderd. Niet alle namen zijn bij Kees en Liesbeth blijven hangen, maar de lokaliteit was ooit bekend onder namen as De Herberg en de Mercy.

"Hoe het heette toen we het kochten, weet ik niet, wel dat het al ruim twee jaar leeg stond nadat de uitbater opgepakt was. We moesten toen nog de restanten van een hennepkwekerij op zolder opruimen." De horeca was voor Liesbeth een oude roeping, want geboren in een café aan de Damstraat in Roosendaal. Dat ze daarna lang in grote zorgkeukens gewerkt heeft, komt nu ook nog van pas.

"Koken in grote hoeveelheden doe ik graag. Dat doe ik er nu doordeweeks bij voor de bekistingstimmermannen die in het pension naast het café wonen."

Vanaf het moment dat de paardenhoofdstel aan de muur gehangen werd, achter de levensgrote paardenkoppen op de voorruiten, is het in galop gegaan. Geen goed lopend café zonder verenigingen van het een of ander. Zo ook in De Paardenstal.

Twee motorclubs verzamelen er voor hun tripjes, om er vroeg of laat weer terug te keren. De bedaagde mannen toeren op hun Harley's, de snelle jongens nemen de bochten op hun gespierde buikschuivers.

Maar de Paardenstal is ook het clubhonk van De Standaardvissers uit Standdaarbuiten en van de White Wolf Dancers die in de feestzaal aan linedancen doen. Op het dartbord wordt gemikt door wie daar zin in heeft, op het biljart wordt in de West-Brabantse bond gecaramboleerd door vier heren- en een dames team van de thuisclub.

Met Pinksteren is het café de permanence van de Ronde van Oudenbosch, en met carnaval staat de boel vier dagen op zijn kop, zowel in het café zelf als in de zaal. Een dolle boel was het ook toen er in De Paardenstal zelf 24 uur achter elkaar gefietst werd. Er werd in 2008 liefst 15.000 euro bij elkaar getrapt voor Villa Pardoes.

We weten het inmiddels: in bijna alle cafés ten westen van Breda drinken de bezoekers liever uit de fles dan uit een glas. Dus staan er in De Paardenstal, netjes weggewerkt in een loze kast, twee uit de kluiten gewassen koelkasten. Voor de fleskes Juup, het bier dat ook op tap staat.

Ernaast nog een kraan met een Heineken logo, maar dat is vanwege de recente prijsverhoging binnenkort misschien geschiedenis. Niet gebonden aan een contract hebben ze met de brouwerij niks te schaften, en genoeg is volgens Kees genoeg. "Dan maar geen Heineken."

In december kwam Kees met een primeur: een heel varken aan het spit. "Nee, niet van de vrachtwagen gevallen," lacht hij, "gewoon voorgebraden ingekocht, je hoeft hem eigenlijk alleen maar warm te houden aan het spit."

Een barbecue is niet meteen iets waar je met kerst aan denkt, maar de bezoekers waren laaiend enthousiast.

"Op eerste kerstdag heb ik na middernacht hier aan de bar de laatste stukken uit staan benen. Toen zaten ze nog te smikkelen, ze konden er geen genoeg van krijgen."

Adres: Molenstraat 92
4731 HH Oudenbosch
Telefoon: 0165 314489

Openingstijden: vanaf half april zeven dagen per week vanaf 11.00 uur.


www.cafefeestzaaldepaardenstal.nl
www.facebook.com/whitewolfdancers
www.motorclubmtco.nl

de-paardenstal.jpg

Posted: April 11, 2013 01:23 PM (815 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .