logo-bns-app.png« KPN stopt met blokkeren Ringcredible | Index | Prism »

June 01, 2013, by Léon Krijnen

Arme Fyra   

vorstschade-fyra.jpg
Het resultaat van vorst onder de Fyra

Wat ze ook uitspoken, ik krijg altijd een warm gevoel van Italianen. Charmante ritselaars en levenskunstenaars in een van de mooiste landen ter wereld. Je moet er alleen geen motoren, treinen of auto’s kopen als je voor betrouwbaar gaat.

Voor mooi wel. De Fyra is een schoonheid, maar ja, dat zijn Ferrari’s, Ducati’s en Alfa Romeo’s ook. Wie een Ferrari kan betalen, maalt niet om het onderhoud, en kan desnoods een full-time monteur in dienst nemen. Die heb je dan ook hard nodig.

Met die andere twee merken is het ook altijd wat. Ziet er mooi uit, maar het staat vaak stil, terwijl het had moeten rijden. Wie een trein wil hebben die zonder problemen een paar miljoen kilometer per jaar draait, door regen, hagel, sneeuw en ijs, die koopt Zwitsers. 

Zoals Orson Welles zegt in de Third Man. ‘In Italië hadden ze tijdens de Borgia’s dertig jaar bloedvergieten, massamoorden, oorlog en terreur. Tussendoor produceerden ze Michelangelo, Leonardo da Vinci en de Renaissance. In Zwitserland is het vijf eeuwen lang vrede geweest. Wat hebben ze daar gemaakt? De koekoeksklok’. Klopt, maar wel een klok die altijd stipt loopt en nooit versaagt.

Maar vindt u ook niet dat die Belgen nogal hoog van de toren blazen? Lelijk hoor, de roestplekken, de plakbandjes en de kieren in de Fyra. Past eigenlijk best bij die planologische ramp die België heet.

Laten we hopen dat ze net zoveel aandacht gaan besteden aan hun eigen straten en wegen als aan het falen van die Fyra. Dan komen ze misschien eens van dat beschamende aantal verkeersdoden af. Qua verkeersveiligheid is België een derdewereldlandje.

En dat wil dan ook nog tol gaan heffen voor buitenlanders.

Effe dimmen, en gauw op zoek naar een nieuwe trein. In Zwitserland.


Belgische spoorwegen stoppen met Fyra: http://goo.gl/jzSUH

Posted: June 1, 2013 11:15 AM (302 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .