logo-bns-app.png« Een epidemie van angst | Index | Zeker weten »

July 06, 2013, by Léon Krijnen

Koop nooit een boot   

bootje.jpg

De twee gelukkigste dagen in het leven van de eigenaar van een boot zijn de dag hij een boot koopt, en de dag dat hij hem verkoopt.

Het is een oud gezegde dat in de alsmaar voortdurende crisis erg passend is. Overal liggen dezer dagen in havens, meren en rivieren duizenden barken, brikken, brigantijnen, jollen, sloepen, speedbootjes te beschimmelen, te rotten en uiteindelijk te zinken, omdat de baas het onderhoud niet meer kan ophoesten.

Zelf doen? Wie een drijvend statussymbool heeft - of gehad heeft - weet dat onderhoud een zaak is die in een soort continudienst verricht dient te worden. Wie dat vergeet, heeft al gauw een onoverbrugbaar gat in planning en begroting. Geld maakt niet gelukkig, maar komt goed van pas voor wie van boten houdt.

Wie op wil scheppen, doet het met boten. Aan een privé-jet heb je niks, want die ziet niemand. Een boot kan je de hele zomer in Monaco afgemeerd laten, als hij exclusief genoeg is om daar toegelaten te worden. Miljardair Roman Abramovich, eigenaar van Chelsea, heeft vijf superjachten liggen in de duurste badplaatsen ter wereld.

Dat zijn van die boten met helikopters, speedboten en zelfs een duikboot aan boord. Op die pleziervloot, beveiligd door gorilla’s met een zwemdiploma en met een raketafweersysteem, heeft hij meer dan honderd personeelsleden in dienst. Zijn speeltje Chelsea zal ook geen goedkope hobby zijn, maar voor de vloot wordt naar verluidt enkele miljoenen per maand afgetikt aan brandstof, loonkosten, security, onderhoud en havenliggelden.

Ik weet dat u er niets aan heeft als eigenaar van een zinkend scheepje en een lege portemonnee, maar mijn advies is gratis. Wie geen Abramovich heet, en af toe graag wil varen, moet af en toe een bootje huren. Nooit kopen. Niet doen. Graag gedaan.

http://www.bndestem.nl/extra/columns/column-koop-nooit-een-boot-1.3902186

Posted: July 6, 2013 10:43 AM (291 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .