logo-bns-app.png« Steeds meer | Index | Feng Shui »

July 22, 2013, by Léon Krijnen

Mezelf als schilder, 45 jaar na dato   

leon-1968.jpg

Verrassende bijvangst, toen we in Stadsarchief.Breda.nl in de adresboeken aan het zoeken waren op voorgaande bewoners van ons huisje in de Van Goorstraat. Keer mijn eigen naam ingetikt, en verroest, komt daar een schilderij, meer een affiche, tevoorschijn, waarbij ik als maker omschreven ben.

De foto is op 25 mei 1968 op de Grote Markt gemaakt door wijlen Ben Speekenbrink, destijds getrouwd met de voormalige kunst-recensente van De Stem, Marian Mes.

Natuurlijk kan ik me die dag wel herinneren, als is het maar om de eerste foto, waar ik net aan mijn kunstwerk begonnen ben. Zittend op mijn hurken heb ik de ogen, neus, mond en contouren en er net op gekwast. Wie die foto gemaakt heeft weet ik niet, maar die staat al jaren tussen enkele andere foto's in de kast.

Die actiefoto zit niet in het stadsarchief, misschien heb ik hem jaren geleden uit het papieren archief op Bn DeStem geplukt. Ik kom ook nog herinneren dat de kunstwerken na de middag aan steigerpalen opgehangen werden, en dat ze er misschien enkele dagen of zo gehangen hebben. Geen idee wat ere daarna mee gebeurd is.

Wat verder gezocht op datum kwamen er wat meer foto's tevoorschijn. Ik heb er drie gekocht, gaat snel via DigiD, á 5 euro per stuk voor de hoge resolutie. Op een ervan zie je mijn creatie achter die ladder hangen.

Als ik binnenkort op het Spinveld in Breda ben nog maar eens wat beter zoeken in de restanten van het papieren archief. Want in het Stadsarchief zitten ook nog wat foto's die getagged zijn op de naam De Stem, of wijlen Hans Chabot.

De manifestatie was Creatie Breda, zo te zien gesponsord door verfhandel Mols. Het thema dat ik 45 jaar geleden gekozen had mag er nu ook nog zijn, niet dan? 'Kliederen, zuipen, gek doen in Breda'.

Niet alleen in Frankrijk - het Quartier Latin in Parijs was op 25 mei 1968 een smeulende puinhoop - zou het een rumoerige zomer worden. Ik liftte die zomer meerdere malen naar Antwerpen en Amsterdam waar ook van alles gebeurde.

creatie-1968.jpg

leon-1968-3.jpg

leon-1968-2.jpg

Posted: July 22, 2013 12:50 PM (341 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .