logo-bns-app.png« Pastafarianisme | Index | Ambrose Bierce »

August 19, 2013, by Léon Krijnen

Negerzoenen en Roma-tomaatjes   

negerzoenen.jpg

Ik ben opgegroeid met blanke, bruine en gele vla, jodenkoeken, moorkoppen, negerzoenen, zigeunersaus en zwarte pieten. Mag allemaal niet meer, volgens verschillende druktemakers aan weerszijden van het blanke, bruine, zwarte, linkse of rechtse, allochtone, autochtone of statenloze spectrum van landgenoten en medelanders.

Wat mij betreft lopen ze allemaal naar de maan met hun gezeur. Straks mogen we bolussen niet meer Zeeuws, hopjes niet meer Haags, worstenbroodjes niet meer Brabants, friet niet meer Vlaams of Frans, vlaai niet meer Limburgs, worsten niet Berliner, Frankfurter of Saksisch en ei niet meer Russisch noemen.

Fruit mag niet meer Turks heten, biefstuk niet meer Duits, drop niet Engels, schnitzels niet Oostenrijks, en Bossche bollen worden verboden. Sauce Hollandaise mag niet meer, iedere Chinees moet zich om laten scholen.

Marianne Thieme gaat een motie indienen om alle gerechten waarin de naam van een dier voorkomt, te verbieden. Om te beginnen de Koetjesrepen en de kaasjes van La Vache Qui Rit. Oh ja, Afrikaantjes mogen ook niet meer geplant worden. Het wordt, geloof ik, een beetje melig, maar dat komt omdat ik altijd tamelijk balorig en balsturig reageer op gezeur.

Afkomstig van ene Regardo Roos, voorzitter van een ‘Duits Forum voor Roma en Sinti’, die over de saus is begonnen. De gelijknamige schnitzel heeft ie kennelijk over het hoofd gezien. Net als de Roma-tomaatjes.

Ik weet niet precies voor wie of wat meneer Roos meent te spreken, maar gelukkig heeft de Duitse koepelorganisatie van Roma en Sinti verklaard niet achter Roos te staan. Hopelijk beschouwen ze zigeunersaus als geuzennaam.

Ik heb er intussen een hevige zin in een Bels biertje van gekregen. Maar gauw gaan doen, zolang het nog mag.

Posted: August 19, 2013 10:33 AM (273 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .