logo-bns-app.png« Brede Brabantse steun | Index | Rondje kermis in Roosendaal »

September 09, 2013, by Léon Krijnen

Voor de zoveelste keer op 80000   

80000.jpg

Maar weinig gereden met Dorus dit jaar; van 77777 kilometer op 1 februari tot 800000 km vandaag, 9 september.
Verschillende oorzaken: om te beginnen dat nogal natte voorjaar, dat we door die prachtige zomer weer vergeten zijn.

Maar door dat mooie weer heb ik zowat de hele zomer op en neer gefietst naar Etten-Leur en al die kampeerweekeinden in Domburg, Zoetermeer, Texel, Schijndel, Wanneperveen en Burgh Haamstede hebben we de Blauwe Bertha met de ster op de neus meegenomen omdat de fietsen mee moesten.

Bovendien liep ie ook niet echt lekker, slecht in de lage toeren, en af en toe klappen in de uitlaat. Tja, als er dan een ring en een pakking op een van de uitlaten los blijken te zitten denk ja dat valse lucht de oorzaak was. Maar daarna liep het allemaal nog niet zoals het moest.

Met een nieuwe dynamo en spanningsregelaar, nieuwe bobine, nieuwe bougies, nieuwe bougiekabels, nieuwe kap, nieuwe ontsteking en contactpunten, een honderd procent gereviseerde Stromberg carburateur, en een motor die helemaal nagelopen en nagetrokken is, en die de afgelopen tien jaar na revisie nog geen 10.000 kilometer gelopen heeft - en een compleet gereviseerde versnellingsbak met een langere overbrenging - ga je niet meteen naar de ontsteking kijken.

Uiteindelijk wel dus, maar nadat ik thuis voor de deur stond met de motor open en bloot (kwestie van de achterklep eruit pakken en de vloer van de bak achteruit schuiven) en de ontsteking geopend zag ik zelf niks geks. Geen scheur in de kap, puntjes zagen er normaal uit, rotor ook, now what?

Godzijdank kwam Charles uit de straat toevallig langs, die vroeger op Leeuwarden en Volkel aan Lockheed Starfighters gesleuteld heeft. Die mannen werken met honderdsten en duizendsten van millimeters en blijven een oog voor dat soort toleranties houden.

Charles kneep een oog dicht, zei dat de contactpunten niet ver genoeg openden, pakte een schroevendraaier en een voelmaat, en een minuut later was het resultaat een herboren motor. Niet normaal, zoals dat blok nu loopt, zo goed heeft het nog nooit gedraaid. Dat Stromberg gasfabriek zat vroeger onder meer in 2 liter Volvo's, en de 1600 wordt er goed door gevoed.

Hoe hard ie kan ga ik niet proberen, wel dat ie zonder ademnood uit de teller loopt als ik hem door laat trekken. Maar dat doe ik dus niet, liever de boel heel houden.

Volgens Charles hebben ze bij HotRod een klassieke fout gemaakt na het opbouwen van de motor met al die nieuwe spullen: na het afstellen van de ontsteking vergeten om een beetje hittebestendig vet op het nokkenasje van de ontsteking te doen.

Met als gevolg dat het nokje op de veer die de contactpunten opent en sluit, veel te snel slijt. Zodat de contactpunten al na een paar honderd kilometer niet ver genoeg meer open gaan en het gedonder begint. Weer wat geleerd.

Op naar de 100.000. Dat zal de zesde of zevende keer zijn, zeker weten doe ik dat niet. Toen Dorus in 1984 tot pick-up werd ongebouwd was ie al 15 jaar oud. Geen idee wat ie tussen 1969 en 1984 gelopen heeft.

Van 1986 tot nu heb ik er zelf ongeveer 460.000 kilometer mee gereden. Je kan dus wel zeggen dat dat klokje, stuur en dashboard me bekend voorkomen :-)

backside.jpg

Posted: September 9, 2013 10:01 PM (542 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .