logo-bns-app.png« Koos en Mees | Index | Natte kussen »

May 04, 2011, by Léon Krijnen

Een bromvlieg in mijn camera   

bigboy.jpg
Terheijden28 november 2010, Big Boy and Little Boy
Perfecte camera die 550D, en over de lenzen (standaard 18-55 plus 10-22 wide angle) de flitser (580 EX-II Speedlite) heb ik ook niets te klagen. Nou ja, twee dingetjes dan, nu ik hem bijna een jaar heb.
De ingebouwde flitser flitst al een paar weken niet meer. Dat is geen ramp, want als er wat te flitsen valt gaat de Speedlite er toch op. Maar het irriteert als de camera op full auto staat (doe ik niet vaak) en iets te weinig licht is. Er ratelt en klikt wat, en er komt een foutmelding (#5) in beeld omdat de klep niet open wil.

Op naar internet. Daar is het altijd hetzelfde als met oude auto's, gereedschap en Apple computers (drie andere dure hobbies): als je aan tien experts om raad vraagt krijg je tien verschillende antwoorden.

Verschillende oorzaken in verschillende fora, maar wel een gemene deler: het schoentje op de camera, waar de Speedlite op vastgeschroefd wordt, zou de boosdoener moeten zijn. Links en rechts zit een verend contactje met daaronder een extra veertje. Wat die dingen doen snap ik: als je de Speeldite erin schuift en klikt, wordt het contact met de ingebouwde flitser verbroken. Logisch, maar als daar iets blijft hangen na het verwijderen van de externe flitser, dan gaat er iets fout. Leesbrilletje, loepje, pincet, voorzichtig poken en pielen, geen resultaat.

Na drie dagen zoeken, her en der op internet, lees op het forum van PictureSocial.Com iets wat het proberen waard is.

CameraClicker is een Canadees die zegt: Set the control dial to one of the advanced modes: P, Av, TV, M. Reset power and try again. The camera should not attempt to open the flash and should not show an error. Then press the flash button, close to the EOS label, above the lens release button. The flash should pop up, make sure you are not holding it down with your fingers. If it does not pop up, try gently lifting with a finger nail while pressing the button again.

Verroest, dat werkte, en met het klepje kwam de oorzaak mee naar boven: een bromvlieg.

Kennelijk geplet toen ik weken geleden de flitser voor de laatste keer dichtgeklapt had, en daarna verhard tot een druppel harsachtige lijm, precies op de sluiting tussen klep en body, op het verste punt, waar de hefboomwerking het meeste effect heeft.

Schoongemaakt met een druppel glassex en een wattenstaafje, probleem opgelost.

Tweede probleem nog niet: een nogal hardnekkig, maar wel mooi rond stofje op de sensor. Linksonder in beeld, ik zie het alleen maar op foto's waar een partij blauwe lucht in beeld komt, maar wel mateloos irritant.

Een vraag om info uitgezet via diverse kanalen levert weer diverse antwoorden op. Volgens de een nooit zelf schoonmaken, volgens de ander gewoon doen. Voorlopig laat ik maar een week lang tien of twintig keer per dag de ingebouwde cleaner trillen, in verschillende standen. Schoon laten maken bij Verschoore is belachelijk duur: 45 euro voor een karweitje wat tien seconden duurt. Ik kijk het wel even aan.

Nog een minpuntje van Verschoore: ik ben mijn garantiebewijs kwijt en in de winkel beweren ze dat ze dat niet op kunnen hoesten. Kom op zeg, het is 2011, pas je aan qua customer service en computers. Stuur me gewoon een pdf van die garantie, zoals het hoort.

Op PictureSocial. Com - The Network for Photographers - heb ik maar een accountje aangemaakt en een paar foto's geplaatst.

Hier staat mijn pagina: http://goo.gl/G4roI

Op naar het volgende probleem - en de volgende oplossing!

Posted: May 4, 2011 02:20 PM (591 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .