logo-bns-app.png« Adobe dient Flash nu zelf de nekslag toe | Index | Boy is stiller dan een mediterende boeddist »

August 02, 2011, by Léon Krijnen

Foxconn gaat één miljoen robots installeren   

foxconn.jpg
Een productielijn van Foxconn

CEO Terry Gou van Foxconn heeft bekend gemaakt dat zijn bedrijf in de komende drie jaar liefst 1 miljoen (!) robots zal gaan installeren. Foxconn produceert ook in Tsjechië en op Taiwan, maar Foxconn is vooral is de fabrieksstad op het Chinese vasteland, waar iPads en iPhones voor Apple gemaakt worden.

De grootste fabriek van Foxconn in Shenzhen is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Zeventien werknemers zouden zelfmoord gepleegd hebben, terwijl er standaard tussen de 60 en de 80 uur per week gewerkt moest worden. Het maximaal aantal uren is inmiddels op 60 verordonneerd, kennelijk in overeenstemming met Chinese wetgeving. De 1 miljoen robots gaan volgens Gou vervelende en vieze karweitjes doen, die nu nog door mensen worden verricht.

De vraag is nu of de Chinese loonslaven in de kerkers van Foxconn blij zijn met de westerse bemoeienis met hun arbeidsomstandigheden. Want het is vooral politieke druk vanuit de Verenigde Staten plus die van Apple die de afdeling pr en human resources van Foxconn in beweging gezet heeft.

Ik weet niet hoeveel mensen één robot vervangt, en dan vergeet ik even dat een bot 365 dagen 24 uur door mag werken zonder cao. De vraag die blijft is of de huidige menselijke werknemers er blij mee moeten zijn dat hun arbeidsomstandigheden door westerlingen op de korrel genomen zijn.

Want je kan toch gevoeglijk aannemen dat er voor iedere robot die aangeslingerd wordt, minstens één Chinees op straat komt te staan. Maar misschien was de implementatie van die robots hoe dan ook onvermijdelijk geweest. En natuurlijk is het handige zakenpolitiek van Gou om nu te zeggen dat iedereen blij moet zijn dat die vervelende klussen nu niet meer door echte mensen gedaan hoeven te worden.

Posted: August 2, 2011 02:14 PM (290 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .