logo-bns-app.png« Geloofshumor | Index | Lijkt de Galaxy Tab op Apples iPad 2? »

August 15, 2011, by Léon Krijnen

Leuke foto-apps voor je smart-phone   

wordfoto.jpg
Deze foto is met de 550D gemaakt, via Dropbox naar de iPhone gejorist en vervolgens door WordFoto gehaald.

Bijna al mijn foto’s maak ik met een Canon: een 550D of een Ixus 200IS. Met de 550D kun je natuurlijk het meeste, waarbij een 10-22 groothoek mijn favoriete lens is. Fenomenaal wat je daarmee in beeld kan vangen, al vertekent het wel iets aan de randen. Staan er meer mensen op, dan staat degene die niet in het midden staat, er niet echt mooi op. Hoewel sommige mensen er natuurlijk aardig van opknappen :-)

Wie er echt niet uitziet kan je wegcroppen, en het effect is al veel minder als je inzoomt naar 14 of 15 mm. De Ixus heeft als grootste voordeel dat hij in een borst- of broekzak past. Makkelijk met reizen, want een rugzak plus nog een fotorugzak wil je niet altijd bij je hebben. De eerste Ixus kocht ik tien jaar geleden, de tel ben ik kwijt geraakt. Dit zal de vijfde of zesde zijn. Van eentje werd ik in Bolivia op klaarlichte dag door vier man beroofd. Zonder geweld, en nog meer mazzel omdat ik toevallig een dag eerder in een internetcafé de inhoud van de geheugenkaart naar een cd had gekopieerd.

Doordat ik óf altijd de grote Canon, óf de Ixus, óf beiden bij me heb, heb ik de afgelopen jaren nauwelijks foto’s gemaakt met de verschillende Nokia’s die ik het afgelopen decennium gebruikt heb.

Maar nu ik een maand geleden op een iPhone ben overgestapt is dat aan het veranderen. Om te beginnen is de iPhone als camera een stuk beter dan de Nokia’s van de afgelopen jaren. Mijn laatste Nokia was een N95 van bijna drie jaar oud. Maar wat het fotograferen met de iPhone extra leuk maakt is een aantal apps waar ik mee aan het spelen ben.

De eerste die ik geïnstalleerd heb is Camera+. De naam dekt de lading: met Camera+ voeg je een aantal mogelijkheden toe aan Camera, de standaard iPhone app van Apple. Iets meer mogelijkheden in zoom, belichting, scherpstelling en flitser, en een voorraadje effecten die je op je onderwerp los kan laten. Maar Camera+ is ook een fotobewerkingsprogramma met veel meer functies. Camera+ kost 79 cent.

Met CamWow kun in real-time allerlei effecten toepassen: je ziet het effect voordat je de foto maakt. Het zijn dezelfde effecten die je met vrijwel ieder fotobewerkingsprogramma of met plugins ook op je computer, Mac of Windows, los kan laten. CamWow is gratis.

WordFoto is de volgende app. Je kiest een foto uit de gallery op je iPhone, of je maakt een nieuwe, en haalt hem op in WordFoto. Vervolgens tik je een aantal woorden in, die over en door de foto gerenderd worden. Zie het voorbeeld hierboven. Verder kun je kiezen uit een aantal thema’s, met verschillende kleurenschema’s en lettertype’s, of zelf een nieuw thema maken. Leuk programma om opvallende posters, flyers en achtergronden te maken, prijs € 1,59.

Op naar Hipstamatic: een app die van je iPhone een goedkoop (weggooi)cameraatje of een Polaroid kant-en-klaartje uit de jaren zeventig maakt. Met foto’s die eruit zien alsof ze sinds die tijd op zolder gelegen hebben. U weet wel, in zo’n schoenendoos vol vakantiefoto’s die nog eens een keer ingeplakt moest worden. Je kunt kiezen uit verschillende soorten films en lenzen, voorbeeld onderaan dit artikel. Hipstamatic kost € 1.99.

De laatste - voorlopig - is SwankoLab, € 1,59. Ook leuk, maar een geintje dat ik niet vaak zal gebruiken. Het verraderlijke van al die apps zit hem in de lage prijs: je bent bereid om anderhalve euro te betalen voor het proberen. Gebruik je hem daarna nooit meer, dan heb je hem toch betaald, en inruilen kan niet. Ach, zit ie ook niet echt in de weg. Hoe dan ook met Swankolab stap je een ouderwetse doka in, waar je kan kiezen uit acht verschillende chemicaliën. Een en ander gaat gepaard met geborrel en geflits, zodat het meer op een educatieve game voor kinderen weg heeft. Het enige wat er aan mankeer is dat je de chemicaliën niet ruikt en dat je er je handen niet aan kan branden. Maar misschien komt dat nog goed bij volgende versies van iPhone en apps.

Camera+, WordFoto en Hipstamatic zijn waarschijnlijk wel blijvertjes op mijn iPhone. Die ga ik de komende tijd in ieder geval wat vaker gebruiken. Wat er daarna nog meer opduikt zien we vanzelf. Een simpele search via Google levert verschillende top-30’s en 40’s op van de ‘best photo apps’.

Niet alleen voor de iPhone, maar ook voor de Androids. Een paar daarvan spreken me alleen al door hun naam bijzonder aan. Eerst mijn eigen apps maar eens uitwonen, voordat ik er nog meer ga kopen. Uiteraard hou ik me aanbevolen voor tips over uw eigen apps.

hipstamatic.jpg
. . . en deze is met de standaard instelling van Hipstamatic door de iPhone gemaakt.

Posted: August 15, 2011 12:43 PM (803 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .