logo-bns-app.png« Boerka's? | Index | Gered door een satelliettelefoon »

September 21, 2011, by Léon Krijnen

Van de koekoek naar de Khan Academy   

khan-academy.jpg
Salman Khan

Leuke vraag van een van mijn Facebook vrienden, Joachim van Dijk, ex-honkieballer uit Wiesbaden: hoe vaak per 24 uur koekoekt een koekoeksklok die op ieder heel uur koekoekt, en die daarnaast op de kwartieren en de halve uren één keer koekoek doet?

Kat in het bakkie, dacht ik, terwijl ik helemaal verdiept lag in het nieuwe boek van Aad van den Heuvel, dat morgenavond op de KMA in Breda aan Marco Kroon overhandigd wordt.

Daarover morgenavond meer, want ik ga er voor de krant naartoe, nadat ik Aad van den Heuvel maandagmorgen via de telefoon een aantal vragen over het boek gesteld heb. Ik voelde me daarna wel verplicht om het boek voor morgenavond gelezen te hebben. Ondanks de waarschuwing van de auteur zelf: ‘het is wel een pil hoor.’

Toch gelukt in twee lange rukken: een paar uur op maandagavond, en gisteravond van negen tot kwart voor één ‘s nachts. Was niet zo moeilijk, want helemaal gegrepen door ‘De Vuile Bom.’

Ik ben al sinds The Hunt For Red October een fan van Tom Clancy. ‘De Vuile Bom,’ is het eerste Nederlandse boek in het genre dat kan wedijveren met een klassieke Clancy. Spannend! Terwijl ik er helemaal opging in de avonturen van Leo Vos, piepte de Facebook app op de iPhone met de vraag van Joachim over de koekoeksklokken. Die knipte en plakte ik zonder verder bij na te denken als text door naar Google, om daarna weer zonder verder na te denken, intussen fanatiek door lezend, (multitaskend :-) het antwoord te posten: 96.

Stom, want toen ik vanmorgen wakker wist ik al voor het plagerige antwoord van Joachim dat dat helemaal niet kan. Het is een simpel hoofdrekensommetje: 1+2+3 tot en met 12 is hetzelfde als het midden van de reeks (6,5) maal 12, ofwel 78. Tel er 12 maal 3 bij op (driemaal voor ieder uur) en je hebt wat een koekoek koekoekt in twaalf hele uren: 114. In 24 uur 228. Had Google me ook verteld, als ik die als calculator gebruikt had en niet als zoekmachine, kijk maar: (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 36).

Maar pas op: sommige dingen zijn niet zoals ze lijken. Als de koekoek op de hele uren begint, doet ie dat als je om één uur begint te tellen weliswaar keurig in die 24 uur. Maar als ie goed afgesteld is, vallen de laatste elf koekoeks (of misschien wel alle twaalf) van de middernachtszang buiten die 24 uur. Met andere woorden: komt u deze vraag ooit tegen bij trivial pursuit of bij een quizz, dan is het misschien een instinker. U bent gewaarschuwd.

Gaande de thread wees Joachim op de website van Beter / Rekenen gespiekt had. Niet voor de oplossing, maar voor de lol. Inderdaad een leuke website, ik heb er aan account op aangemaakt, en doe nu iedere dag mee aan de Dagelijkse Test.

Als ruil heb ik hem gewezen op de Khan Academy.

Dat is een fantastisch initiatief van Salman Khan (de wiskundige, niet de filmster), een perfect innovatief leerplatform, voor iedereen gratis te bezoeken op internet.

Wikipedia: De website beschikt over een gratis onlineverzameling van meer dan 2150 lesfragmenten die met video bijeen zijn gebracht op YouTube. De videolessen behandelen tot nog toe wiskunde, geschiedenis, financiën, fysica, chemie, biologie, astronomie en economie als onderwijzende vakken.

Zie ook: Khan Academy veroorzaakt onderwijsrevolutie op Visioniar.nl.

Posted: September 21, 2011 03:25 PM (563 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .