logo-bns-app.png« Van de koekoek naar de Khan Academy | Index | Moskes: de grens dwars door het café »

September 22, 2011, by Léon Krijnen

Gered door een satelliettelefoon   

unicat-unimog.jpg

Mobieltjes horen bij ons leven, maar hier in Nederland staan we er nooit bij stil dat ze niet overal werken. Ben je in de Australische outback meer dan dertig kilometer verwijderd van de dichstbijzijnde plaats of mast (en dan moet het terrein nog vlak zijn) dan is het over en sluiten met de meest gangbare netwerken en frequenties.

Al zou een CDMA200 cell die op 450 MHz straalt nog een bereik van bijna 50 kilometer hebben, maar dan is het echt over.

Kom je nog een eind verder in outback of jungle echt in de penarie dan ben je aangewezen op een satelliet-telefoon, en natuurlijk een beetje stroom.

Zoals Bruce Scott en Lesley Norris. Bezig aan nooit eindigende wereldreis, met zo te zien bijzonder goede spullen. Alleen die auto al, een Unicat Unimog.

Er staan ook nog een paar grotere supervierwielcampers te koop op de site van Unicat, maar wel een beetje duur, afgeragde tweedehandsjes tussen de 158.000 en 348.000 euro.

Nou is Unicat een bedrijf dat hele grote campers bouwt op hele grote en vrachtauto's van alle denkbare merken en modellen. Dus een op een klassieke Unimog gebaseerde camper zal welicht iets goedkoper zijn. Staan er ook een paar op Markpaats, waaronder deze, een Unimog 1300L expeditie/rally.

Unicat Unimog, gebaseerd op Mercedes, of Man, Iveco, Fiat, je kunt er mee thuiskomen. Maar niet meer als er een hangbrug in elkaar dondert als je net een ravijn ergens in de Braziliaanse jungle overgestoken bent.

Even Apeldoon en de Wegenwacht bellen, zou je zeggen, maar geen praatpaal te zien, en geen mobiel bereik.

Maar ja, wie een Unicat Unimog kan betalen heeft een satelliettelefoon aan boord.

Scott en Norris belden naar Ken in East-Sussex, 8000 kilometer verwijderd van waar de Unicat op zijn kop lag, en gaven de GPS-coördinaten door. Ken stuurde ze door naar de Dover Coastguard, waarna het alarm via Falmouth naar Brazilië werd geseind. Vier uur later werden ze door Brazilaanse commando's met een helikopter opgetakeld.

Overigens: hun travelblog is nog niet bij. Waarschijnlijk te druk met uit te vogelen hoe ze die Unicat weer op de wielen moeten zien te krijgen.

Posted: September 22, 2011 12:16 PM (353 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .