logo-bns-app.png« ‘Partners samen in verpleeghuis’ | Index | Sinterklaas »

November 09, 2011, by Léon Krijnen

Ook slaaf van uw smartphone?   

fles-smartphone.jpg

Voelt u zich ook een slaaf van uw smartphone? Omdat u het ervaart als een controle- en dwangmiddel van uw baas? Pas op, want dan loopt u een verhoogde kans op een burn-out.

Volgens een onderzoek van Intermediair onder 345 hoogopgeleiden blijkt dat maar liefst 99% van de hoogopgeleide werknemers in Nederland met een smartphone van de zaak, die smartphone óók 's avonds en in het weekend voor hun werk gebruiken. Liefst 85% voelt zich hier ook toe verplicht.

Van de bezitters van een zakelijke smartphone leest 44% buiten kantoortijd ('s avonds en in het weekend) gemiddeld zelfs meer dan 20 zakelijke e-mailberichten per week. Meer dan 20 zakelijke berichten verstúren buiten kantoortijd doet 20% van de hoogopgeleiden.

Ook op vakantie gaat het zakelijk gebruik van de bedrijfssmartphone voor de meeste hoogopgeleiden gewoon door, zo blijkt. Slechts 21% doet dat nooit. De overgrote meerderheid van de hoogopgeleide ondervraagden blijkt zich dan ook in min of meerdere mate verplicht te voelen het apparaat buiten kantoortijd te gebruiken wanneer ze een smartphone van de baas krijgen (85%).

Uit andere onderzoeken blijkt dat werknemers met een zakelijke smartphone 's avonds minder makkelijk loskomen van hun werk en daardoor een grotere kans hebben op een burn-out. "Dat we elkaar makkelijker bereiken is een goede ontwikkeling, maar moet er natuurlijk niet toe leiden dat mensen een burn-out krijgen" vindt Alex Beishuizen, hoofdredacteur van Intermediair. "Het is van belang dat mensen hierin maat weten te houden".

Uit het Intermediair-onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde hoogopgeleiden meent dat de smartphone hun werk enigszins (40%) tot (heel) veel (54%) efficiënter heeft gemaakt. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat werknemers gemiddeld zo’n zes werkuren extra per week maken als ze een smartphone voor hun werk gebruiken. Daardoor krijgen mensen wel het gevoel dat hun werk beter en efficiënter gaat.

Lees voor meer informatie en achtergronden over de onderzoek het volledige artikel op Intermediair: Zo ga je om met je zakelijke smartphone.

Posted: November 9, 2011 02:39 PM (324 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .