logo-bns-app.png« Met 10.000 abonnees naar De Efteling | Index | Op de Beek bij Janny en Jenneke »

November 28, 2011, by Léon Krijnen

Beter Rekenen en beter Googelen   

agad-logo.jpg

Sinds een paar weken is het eerste wat ik s'morgens doe als als mijn Mac ontwaakt de dagelijkse test op Beter Rekenen. Maak op Beter Rekenen een accountje aan, en je krijgt iedere nacht een mailtje met een link naar de vier nieuwste sommetjes. Leuke aanrader. Het is geen rocket science, en ook geen hogere wiskunde, maar je wordt wel gedwongen om even goed na te denken, en goed te hoofdrekenen.

De sommetjes gedaan klik je op verzend en krijg je meteen je score te zien, met een overzichtje van de juiste manier van berekenen. Daarna kan je ook je score op Facebook of Twitter zetten, maar dat doe je natuurlijk alleen maar als je met vier juiste antwoorden honderd procent gescoord (voorgaande berekening klopt volgens mij).

Als je er uit je hoofd niet uit komt kun je altijd nog Google als je calculator gebruiken. Dat is een aanrader op zich, want als je dat doet via de zoekbalk (in Chrome is de URL balk tevens zoekbalk) wordt je gedwongen om je eigen opgave goed te beredeneren en de definiëren.

Neem dit sommetje op Beter Rekenen: Een liter benzine kost € 1,72 na een prijsverhoging van 2% (en na afronding). Wat was de literprijs voor de verhoging?

Die 1,72 is 102 procent, dus als je 1,72 door 102 deelt en vervolgens met 100 vermenigvuldigt heb je (afgerond) de oude prijs.

Vraag dat zo aan Google: (1,72/102)*100 en het antwoord is: 1,68627451, afgerond € 1,69.

Handige tips over Google als calculator op Quick Reference. En natuurlijk een Wiki: How to Use the Google Calculator.

Nog meer leuks van Google: a Google a Day.

Die heb ik pas recent weer ontdekt, en die is nu aan het ritueel van de ontwakende computer toegevoegd. Eerst de sommetjes van Beter Rekenen en vervolgens de zoekvraag van vandaag.

Google A Day is er nog niet in het Nederlands - of misschien heb ik nog niet goed genoeg gezocht - maar dat komt misschien nog. Wel als app in de Chrome store voor Androids, nog niet als Apple app voor Ipad of iPhone.

De nieuwe vraag van Google wordt iedere dag om één minuut na de middag Eastern time, één minuut na middernacht Nederlandse tijd. Er valt niks te winnen. Als je er niet uikomt klik je op de hint, en als je het dan nog niet snapt klik je maar naar de oplossing. Je kan door de voorgaande vragen bladeren.

De vraag van gisteren: Only one part of your body has no blood supply. Where does it get its oxygen?

Dat is dus het hoornvlies van je ogen (dus eigenlijk two parts :-) dat de zuurstof zelf uit de lucht haalt, zonder dat je longen er aan te pas komen. Hoe dat dan gata als je vanwege het ontbreken van zuurstof vie een masker adem haalt is de volgende vraag die bij mij opduikt, maar het antwoord daarop zal ook wel via Google te vinden zijn.

Klik onderin de A Google a Day op 'Tips and Tricks', altijd goed om die trucjes te gebruiken.

Posted: November 28, 2011 12:47 PM (507 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .