logo-bns-app.png« Tutoyeren of vousvoyeren? | Index | Lantaarnpalen als oplaadstations »

December 04, 2011, by Léon Krijnen

Mijn eerste HDR   


Klik op de foto voor grotere pop-up

Er vanmorgen eindelijk eens voor gaan zitten en in Canon EOS Rebel T2i/550D For Dummies gedoken. Ik wist dat mijn camera met een druk op de knop drie verschillend belichte foto's kan maken die je vervolgens tot een HDR kan mengen. Maar hoe?

Blijkt allemaal best mee te vallen. Kort door de bocht: je kiest ergens voor 'Bracketing' en daar zeg je hoeveel de onderbelichte en de overbelichte af mogen wijken van de standaard belichting die je kiest (of die de camera zelf gekozen heeft in een auto setting). Vervolgens kies ze je in de drive mode voor een vertraging van 2 seconden (anders sta je iedere keer tien tellen te wachten) en 3 shots achter elkaar.

De eerste paar keer heb ik het statief gebruikt om er een beetje handigheid in te krijgen. Maar ik zie mezelf ook nog wel HDR vanuit de hand gaan maken, als je de camera maar goed hard tegen je hoofd drukt, zoals je met een wat langere sluitertijd ook doet.

De drie foto's eenmaal genomen moet je ze mengen tot HDR. De twee meeste gebruikte tools daarvoor zijn Photomatix en Picturenaut. Maar voordat ik er een ga downloaden en installeren toch maar eens even HDR ingetikt in de helpfunctie van PhotoShop en jawel, daar blijkt een complete HDR tool in te zitten.

Bijgaand mijn eerste HDR met de Canon genomen, mijn achtertuintje op zondagmorgen 4 december.

Leuk hoor. Daar ga ik meer dingen mee doen, bijvoorbeeld de foto's van de cafe's in de Serie op Cafe in HDR meteen maar in HDR proberen. Gewoon vaak doen, zoals alles, zodat ik zonder na te denken die settings kan vinden en instellen en weer uitzetten.

Deze foto en de pop-up heb ik geresized en naar jpg geconverteerd; het originele door PhotoShop geproduceerde hdr-psd bestand is 107 mb.

Er zijn tientallen video's te vinden op YouTube met hoe en wat. Hieronder een van Dave Dugdale (hij heeft er veel meer gepubliceerd): Shooting HDR with the Canon T2i 550D

Posted: December 4, 2011 12:14 PM (338 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .