logo-bns-app.png« Kannibalisme | Index | Gedragstherapie op de papegaaienschool »

December 27, 2011, by Léon Krijnen

Content is King   

Louis_CK.jpg

Twaalf jaar geleden mocht ik op een congres voor de eerste keer naar Mario Garcia luisteren. Dat was toen een van de weinigen die geld verdiende aan internet. Door te doen wat anderen die geld verdienen met internet wel vaker doen: aan andere anderen vertellen hoe je geld kan verdienen op internet.

Van Cesar Millan had ik toen nog nooit gehoord, maar Mario zou qua uiterlijk en accent voor de vader of een oudere broer van The Dog Whisperer door kunnen gaan. Een immer opgewekte goeroe die veel geld verdient met het immer opgewekt verkondigen van zijn boodschap. Die van Cesar is dat vrijwel iedere hond met gedragsproblemen te genezen is. Die van Mario is voor uitgevers bedoeld die de haren uit hun hoofd trekken als ze na zitten te denken hoe ze met internet geld kunnen verdienen: ‘Content is King!’

Tamelijk wiedes zou je zeggen. Maar ja, om te vertellen dat Content King Is krijgt Mario per congres tienduizenden euro’s of dollars, waarmee hij zijn gelijk iedere keer opnieuw bewijst: zijn Content is King.

Zijn boodschap klopt natuurlijk. Een uitgever die geen inhoud van waarde aan kan bieden, kan nooit iets verdienen. Maar twaalf jaar later is voor velen nog steeds de vraag: hoe? Welk betaalmodel? Voor welk bedrag, voor welke waarde, klikken bezoekers zonder na te denken op hun PayPal?

Louis CK heeft met een interessant experiment die waarde op 5 dollar gezet, om er vervolgens binnen twaalf dagen een miljoen dollar mee binnen te halen. Louis CK een Amerikaanse stand up comedian. Hij zette een video van zijn laatste gig op zijn website en vroeg er 5 dollar voor.

Voor niet via DRM tegen kopiëren beveiligde video. Die dus door de eerste de beste downloader via een bit torrent of YouTube zonder al te veel problemen verder verspreid kon worden. Hetgeen ongetwijfeld ook gebeurd is. Maar dat weerhield ruim 200.000 eerlijke mensen er niet van om 5 dollar te dokken.

Waarmee bewezen dat Content inderdaad King kan zijn.

Louis CK is kennelijk ook een 'goeie gast'. Op zijn website belooft hij om het nu al verdiende miljoen te zullen vierendelen. Een kwart gaat naar de productiekosten en de ontwikkeling van de website, een kwart naar staf en medewerkers, een kwart naar vijf verschillende goede doelen, het laatste kwart naar hemzelf.

Misschien wel de belangrijkste winst voor Louis: van beroemd in de Verenigde Staten tot wereldberoemd. Niet alleen net zo optimistisch en vrolijk charismatisch als Cesar, maar ook net zo handig.

Posted: December 27, 2011 12:43 PM (412 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .