logo-bns-app.png« Freshim | Index | Middagje terug naar school »

January 16, 2012, by Léon Krijnen

Wanneer barst Bubble 2.0?   

bubble20.jpg

Of ie er aankomt is de vraag niet meer. Hij is al vol lucht: de Bubble 2.0 Prangende vraag is wanneer hij klapt, nog belangrijker wat u en ik er mee moeten. Dertien jaar geleden werd de internet ballon voor het eerst opgeblazen om in het voorjaar van 2000 doorgeprikt te worden. Ik ga het er niet inwrijven, maar wie op 17 maart 2000 geld gestopt heeft in World Online kan zich misschien nog herinneren dat zijn investering drie dagen later verdampt was.

Goed, we zijn twaalf jaar verder en weer staat er op internet van alles te trappelen om naar de beurs te gaan. Twitter zou 8 miljard waard zijn bij een beursgang, LinkedIn 10 miljard, spelletjesmaker Zynga 1 miljard, en Groupon een schamele 750 miljoen. Het meeste waard, voor wat het allemaal waard is: Facebook, dat 100 miljard dollar op zou kunnen halen.

Aandelen van die bedrijven lijken me stuk voor stuk een aanradertje. Tenminste: als je tot de insiders hoort die er vooraf in kunnen en mogen investeren. Kan je altijd, net zoals Nina Brink, in het geniep je eigen opties op tijd de deur uit doen. Of ze op dag één, een uur of wat na de gong voor de zekerheid in de verkoop gooien. Helaas ben ik geen vriendje van Marck Zuckerberg en ken ik niemand in de kringen van de bankiers die bepalen wie er allemaal in mag schrijven.

Dan maar na de beursgang?

Ik weet het niet. Als ik aan Google denk, zeg ik: doen! Google opende op 19 augustus 2004 op 85 dollar. Voor de gewone man eraan kon waren die aandelen flink gestegen, twintig procent op de eerste dag. Maar zelfs wie er nog veel later ingedoken is, is beloond: het aandeel heeft de 700 dollar aangeraakt, en staat nu op ruim 600 dollar. Amazon ging in 1997 naar de beurs, afgeraden door onder meer Forrester Research en Barron, die het als Amazon.toast en Amazon.bomb beschreven. Vandaag staat Amazon op 178 dollar, meer dan vijftig keer zoveel waard als bij de beursgang.

Dat zijn twee mooie en geruststellende voorbeelden, maar dan heb je daar ook nog zoiets als World Online. Of Pets.com dat in een dag 300 miljoen ophaalde en net zo snel weer kwijt was. En nog duizenden start-ups die twaalf jaar geleden failliet gingen.

Kortom: er komen een paar interessante weken, misschien maanden aan. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor het heden. Maar ja, dan zijn de teleurstellingen en frustraties van destijds ook niet.

Gaande al het nieuws over de mogelijke beursgangen vallen dagelijks de meest fantastische berichten op. Figuren die de ene na de andere prachtige app produceren, een opzienbarende website geopend hebben, dingen op Twitter en Facebook doen waar werkelijk nog niemand aan gedacht had. Al te vaak valt het allemaal nogal mee als je er eens even goed naar gaat kijken of het zelf gaat proberen.

Zoals deze bijvoorbeeld: Aussie wunderkind gets $US250k for technology that could revolutionise web.

Gaat over een slim jongetje van 16 jaar oud die een app gemaakt heeft waar een investeerder een kwart miljoen ingestoken heeft: Summly. Hij is niet de enige, want er zijn op dit moment veel meer voorbeelden van kids die mooie apps maken en daar grote bedragen van allerlei investeerders voor vangen.

Doet me denken aan de ware wereld. Aan grote sportmanagers en hun scouts. In het tennis bijvoorbeeld worden ze al gescout en gecontracteerd als ze nog maar net kunnen lopen en een bal raak blijken te kunnen slaan. Vooral om te voorkomen dat een concurrent er mee aan de haal gaat. Een groot bureau stopt miljoenen in het vastleggen van duizenden mogelijke talentjes. Kwestie van statistiek: Er hoeft er maar eentje door te breken en het komt goed.

Zou het met die apps ook zo gaan?

Die Nick D’Alosio wordt door de Australische media de hemel ingeprezen voor zijn app. Ach, dat zouden wij ook doen als een 16 jarige Nederlander een kwart miljoen voor een app zou vangen.

Maar wat heef -ie precies gemaakt? Mwah, als ik de beschrijving lees een soort van aangeklede feed reader, zoals er al honderden zijn.

Maar eens even downloaden en proberen. Je kan je er in ieder geval geen bult aan vallen, want de app is gratis.

Ben ik weer: mwah, precies wat ik al dacht: de zoveelste ophef om niks, een opgeleukte feed reader, helemaal niks om over naar huis te schrijven.

Flipboard doet dat veel mooier, slimmer, leuker en beter.

Summly is een van de duizenden belletjes in het schuim van het glas champagne dat geheven wordt op de Bubble 2.0.

Waarom die investor er een kwart miljoen in geïnvesteerd heeft?

Geen idee. Ik zie geen enkele reden waarom het ding een succes zou kunnen worden en hoe er geld mee verdiend zou kunnen worden.

Terug naar Bubbele 2.0: wanneer die ballon barst?

Geen idee.

Posted: January 16, 2012 02:10 PM (811 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .