logo-bns-app.png« Volgende stap: stoelen klaar | Index | Dingen die verdwijnen »

January 23, 2012, by Léon Krijnen

Megaupload gedeeltelijk legaal?   

kim-dotcom.jpg

Wat ik een beetje gemist heb in de berichtgeving over die gearresteerde zwaargewicht Kim Dotcom en dat swingende gezelschap van Megaupload (nu down) in Nieuw Zeeland is hoe ze die miljoenen verdiend hebben. Dat blijkt zowaar gedeeltelijk legaal geweest te zijn: door het tegen betaling hosten van content. Al zal dat ongetwijfeld ook gedaan zijn omdat de advocaten dat nu als hoeksteen van de verdediging inzetten.

Hoe dan ook, het meeste geld lijkt verdiend te zijn via abonnementen, waarmee je illegale content kon downloaden. Het verdiende in ieder geval goed: smakelijk verhalen over de arrestatie en wat daar in en rond dat megahuis, ongeveer zo groot als het de halve Efteling, in beslag genomen werd. De helikopter was er toevallig niet, maar het wagenpark, waaronder een de Rolls Royce, en een roze Cadillac wel. Een een zak bankbiljetten van iets van tien miljoen euro - het duurde even voor dat geteld was.

Interessant ontwikkeling: legale gebruikers over de hele wereld, die Megaupload gebruikten zoals ik en u Dropbox, schreeuwen nu moord en brand. Ze kunnen niet meer bij hun spullen. Of we dat risico ook bij Dropbox lopen? Geen idee, maar voor de zekerheid heb ik mijn boeltje daar maar even goed nagekeken.

Geen probleem, weet ik nu. Ik bewaar er eigelijk niks van waarde, gebruik het alleen maar als een verrekte gemakkelijke transfer van het ene machien naar het andere. Maar dat kan ook allemaal via Google Documents, en die vertrouw ik wel honderd procent. Voor alle zekerheid, zoals altijd: ook een complete back-up op de time capsule én en op twee andere computers.

Eigenlijk gaat het alleen maar om foto's en video. Mijn mail zit tot het eind der tijden in Gmail, en alles wat ik voor de krant schrijf wordt vanzelf op een paar plaatsen gearchiveerd. Bovendien doe ik fanatiek aan duurzaam digitaal hergebruik: ik zet zelf alles nog een keer in mijn eigen schuur op de cloud, en veel hapklare brokken ook op Facebook en Google +.

Vertrouwen we er op dat alles wat we in Facebook op het behang plakken, voor altijd gegaranderd is?

Daar twijfel ik over. Ik vraag me af of Facebook over een paar jaar nog bestaat.

Is het de moeite waard om te bewaren?

Die vraag mag iedereen zelf beantwoorden. Wie denkt van wel kan tegenwoordig naar zijn General Account Settings gaan waar het volgende linkje staat: 'Download a copy of your Facebook data.'

Wie dat doet: voor de zekerheid daarna weer een paar keer back-uppen, maar dat weet u inmiddels.

Posted: January 23, 2012 03:52 PM (417 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .