logo-bns-app.png« Statler én Waldorf? Ik? | Index | Mijn beetje foute oudoom »

April 23, 2012, by Léon Krijnen

Twee handige afstandsbedieners voor de iPhone   

remote-hd.png

Twee remote apps op de iPhone geïnstalleerd: Remote van Apple zelf, en Remote Jr., van RemoteHD. Een Apple TV heb ik (nog) niet, die zou ik met beiden kunnen bedienen. Wat ze ook allebei kunnen is iTunes regelen vanaf je iPhone. Reuze handig als je elders in huis zit terwijl de muziek knalhard op staat en de telefoon of de bel van de voordeur gaat.

Of in de schuur annex werkplaats, waar ik een een nog steeds perfect werkende dertig jaar oude Pioneer combo aan het digitale gedoetje geknoopt heb. Via een adapter hang ik daar Spotify op de iPhone aan, maar ik heb ook nog een oude Airport liggen. Voor de gein eens kijken hoe of de Wifi van de huiskamer tot in de schuur reikt.

De Remote App van Apple was er al een tijdje, maar ja, ik heb nou eenmaal niet overal tijd voor. Wie hem al heeft hoeft niet verder te lezen. Hoe dan ook, met Remote van Apple (ook beschikbaar voor iPad of iPod Touch) neem je de volledige besturing van iTunes over. Je complete muziekbieb, video’s, Genius, playlists, pauzeren, volumeregeling, noem maar op.

Om de hierboven vermelde reden - niet overal tijd voor of zin in - heb ik nog niet zo’n zwart Apple TV doossie, komt nog wel misschien. Dan wordt Remote hopelijk de enige afstandsbediening in plaats van de derde, naast die van de Samsung en het Ziggo kassie.

Twee voorwaarden: je apparaten moeten op hetzelfde netwerk functioneren en je moet over een Apple ID beschikken. Met iTunes DJ kan je bezoekers die Remote ook geïnstalleerd hebben - en die je toelaat op je netwerk - zelf de muziek laten bepalen. Leuk voor feestjes, als er tenminste een voorziening is om de respectievelijke keuzes in een wachtrij te zetten. Al kun je er natuurlijk ook een soort Top Of Flop van maken, waarbij nummers afgekraakt en weggeduwd worden.

De tweede app is RemoteHD. De naam zegt het al een beetje: vanaf de iPhone is het nu mogelijk om de Mac of je Windows machine thuis te benaderen. Niet alleen via Wifi, maar als dat niet bij de hand is, via 3g, Edge of GPRS. Verrekte handig als je een bestand thuis op de Desktop of in een andere folder hebt laten staan inplaats van in de DropBox of de iDisk.

Nog mooier: via RemoteHD kan ik nu zelfs foto’s die ik op de krant nodig zou hebben, uit iPhoto halen. Zelfs als iPhoto thuis niet opgestart zou zijn, want met RemoteHD heb jet volledige beheer van je machine thuis op je iPhone. Of het nou een Mac of een Windoos is.

Dat kan allemaal ook met een licentie voor Apple Remote Desktop, maar daar vraagt Apple 300 Euro voor. Met die licentie mag je op afstand tien machines beheren, voor 500 Euro een onbeperkt aantal systemen. Geen geld voor een administrator van een school waar ze Macs hebben, of voor de helpdesk van een MacWinkel, maar finanicële en logistieke overkill voor wie af en toe iets vergeet.

RemoteHD is gratis, de betaalde ‘light’ versie anderhalve Euro. Kijk eerst of je die nodig hebt, want er zitten nogal toeters en bellen op die je misschien nooit gaat gebruiken.

Zijn er vergelijkbare alternatieven voor Android? Ongetwijfeld, maar daar zult u zelf even naar moeten zoeken.

Op naar Google: remote apps voor Android

Posted: April 23, 2012 02:47 PM (553 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .