logo-bns-app.png« Groot en klein dierenleed | Index | Soms zit het mee, soms zit het tegen »

May 02, 2012, by Léon Krijnen

Aan de slag met Google Drive   

Aan de gang met Google Drive, inmiddels geïnstalleerd op de iMacs, het Macbook en op de Dell XP van de baas. In alle gevallen zonder problemen aan de gang gekregen, waarna de boel vanzelf begon te synchroniseren.

Ziet er allemaal goed uit, al is dat een kwestie van smaak. Drive oogt in de browser hetzelfde uit als Documents, met de vertrouwde minimalistische lay-out van all things Google. Ik vind dat DropBox daar visueel iets aantrekkelijker is.

Maar ja, wie naar DropBox gaat doet dat vrijwel nooit in de browser, heb ik het idee. Ik gebruik DropBox vanuit verschillende applicaties zowel op Max OS X en Windows XP als een gewone directory.

Het is de default download directory in Chrome, de werkbak vanuit PhotoShop en iPhoto op de Macs, PaintShopPro op Windows, en tekst vanuit WriteRoom op de iPhone, TextMate op de Mac, TextPad op Windows).

Wie veel op de Desktop werkt kan ook nog overwegen om op de Mac een symbolic link te maken, waardoor DropBox de desktop (mee) synchroniseert. Zou dus ook met Google Drive moeten kunnen, voor wie graag op zijn bureaublad werkt.

Als ik Google Drive meer ga gebruiken, zal dat niet anders gaan, denk ik. Onderin de taakbalk van Windows en bovenin die op de Macs staat nu een Drive icoontje naast het DropBox icoontje, de manier van werken kan precies hetzelfde zijn.

Het is overigens nog even wachten op Google Drive apps voor iPhone en Android, zodat ik op dit moment nog niet weet wie mij gaat winnen.
Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Ik kan DropBox natuurlijk gewoon laten staan naast gDrive, bijvoorbeeld als een extra back up voor alleen foto's.

Als je hier en daar 5 of 10 gigabyte gratuit krijgt, kun je ook nog overwegen om je spullen over meer wolken in de cloud te gaan verspreiden.

Bijvoorbeeld mail en documenten bij Gmail, foto's op iDisk en/of Picasa, video's bij YouTube, en dan nog wat rommel bij DropBox.

Ook al gezien de prijsverhoging die Google vrij geluidloos aangekondigd heeft voor de grootgebruikers. Ik heb een paar jaar geleden 200 gigabyte Google aangeschaft voor 50 dollar per jaar.

Slecht nieuws voor nieuwe gebruikers: is nu ineens bijna twee keer zo duur geworden. Goed nieuws voor mij en andere huidige gebruikers: voor ons blijft de oude prijs geldig, onder een paar administratieve voorwaarden.

Alle prijzen staan hier: Google storage plans

Des te meer reden om de raad van Stephen Shankland van Cnet op te volgen: Google Drive, SkyDrive, Dropbox? Heck, use 'em all!

Op datzelfde Cnet een handig overzicht van de grotere vergelijkbare diensten. Naast DropBox, Google Drive en Apple iCloud zijn dat SkyDrive, Box, SugarSync, Cubby, CX, Mozy Stash, Wuala en Bitcasa.

Dat staat hier: Google Drive is not for everyone, so try these alternatives.

gdrive.png

Posted: May 2, 2012 02:47 PM (465 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .