logo-bns-app.png« De Walm | Index | Een café op zijn Bels: In Holland »

June 04, 2012, by Léon Krijnen

Zou u bij Apple willen werken?   

tim-cook.png

De afgelopen dagen duiken er her en der artikelen op over hoe en waarom Apple probeert om bedrijfsgeheimen geheim te houden. Dat na een interview met CEO Tim Cook dat door Engadget gestreamed is. Het is natuurlijk niet nieuw, maar mijn ideeën over Apple wordt na het lezen van die verhalen en van de samenvatting van dat interview alleen maar versterkt: een tamelijk sektarische club.

Interviews bekijken doe ik bijna nooit omdat je met het snellezen van een integrale tekst van een interview tien keer zo snel klaar bent. Die integrale weergaven zijn met dit soort interviews tegenwoordig bijna in real-time beschikbaar, dankzij al die mooie technologieën. Zo ook onder bovenstaand gesprek tussen Cook en Darren Murph.

Apple is aan de ene kant een bedrijf waar je graag zou willen werken omdat ze er van die mooie dingen ontwerpen. Aan de andere kant een club waar je niet bij wil horen vanwege dat sektarisme.

Zo worden er af en toe kennelijk projecten opgestart die niks moeten worden. Met twee doelen: om de concurrentie zand in de ogen te strooien en om de eigen medewerkers te testen op hun geheimhoudingsplicht. Die weten namelijk niet dat ze voor Jan Lul aan het werk zijn.

Een mes dat aan twee kanten snijdt. Als die geheimhoudingsplicht geschonden wordt levert dat twee voordelen op.

Om te beginnen hou je er je concurrenten mee bezig, want als ze er niet in trappen dan zijn ze er in ieder geval tijd mee kwijt om uit te vogelen of ze er wel of niet intrappen.

Ten tweede kun je zo te te weten komen of en welke medewerkers uit de school klappen over geheime projecten waar ze aan werken - terwijl ze zelf misschien niet eens weten dat hun project niet echt is.

Kunt u het nog volgen? Het is een soort digitaal poker met valse en echte fiches door elkaar heen. Met onder de tafel al dan niet valse seinen naar tegenstanders die misschien ook vrienden zijn, zonder dat je andere vrienden en/of oppontenten dat weten.

Maar het doet ook denken aan kapo's en mollen in concentratiekampen, niet aan prettig en transparant met elkaar omgaan.

Zou u bij zo'n bedrijf willen werken?

Wat er ondanks die opgelegde geheimhouding weer niet gelukt lijkt te zijn is het geheim houden van details van de volgende iPhone. Ik noem dat geen nieuwe iPhone weer, want daarna komt er weer een nieuwe, dus ik praat liever over de volgende.

Die wordt langer dan de vorige, volgens uitgelekte foto's. Of zouden dat foto's zijn die met opzet uitgelekt zijn? Al dan niet met dubbele bodem, uit een van die zogenaamde geheime projectteams?

Binnenkort weten we meer, als de volgende iPhone uitkomt.

Alleged new iPhone backplate photos appear, show elongated form and smaller connector port

Is this the back and sides of the new iPhone?

Posted: June 4, 2012 04:04 PM (470 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .