logo-bns-app.png« Regilio Tuur, 20 jaar later | Index | Een heel half uur privé happy met Happie »

April 19, 2014, by Léon Krijnen

Valslopers   

rosie-ruiz.jpg
Kampioen valsloopster: Rosie Ruiz, hier met de kroon op de kop als winnares van de marathon van Boston 1980, door twee cops beschermd tegen het publiek. Een paar dagen later moest ze de kroon inleveren, omdat ze maar een paar kilometer gelopen had. Ook in New York, waar ze een jaar eerder won, bleek ze te weinig te hebben gelopen
Zie: Rosie Ruiz

Een aantal keren heb ik met bloed (blaren), zweet (logisch) en tranen (van de wind) de Bredase Singelloop volbracht. Echt waar. Voordat ze de chips invoerden, werd mijn borstnummer genoteerd toen ik de finish passeerde. En na invoering van de elektronische meting ben ik kennelijk ook netjes de controles gepasseerd.

Voor iedereen na te lezen op uitslagen.nl: halve marathons, met lang geleden een pr van een uur en drie kwartier. Later, na een niet volbrachte missie die dik over de twee uur dreigde te eindigen, begreep en besloot ik dat ik niet gebouwd was voor langere afstanden.

Ik heb er diep respect aan over gehouden voor een paar vrienden die net als ik niet bepaald als een stopnaald met het hart en de longen van een paard geboren zijn.

Maar die zich bijna dagelijks pijnigen om er ieder jaar hele marathons uit te persen, in ongeveer 3.45 uur.

Zo ook weer afgelopen week in Rotterdam, waar onder meer Jaap en Bruns zich via de bijna-dood naar de gladiolen vochten. Gadegeslagen door vrienden en familie, zonder gesjoemel.

Want er blijken ook valslopers gelopen te hebben. Volgens de organisatie zijn er 129 betrapt die veel minder gelopen zouden hebben dan de 42 kilometer en 195 meter.

De kampioen onder de oplichters presteerde het om nog geen 600 meter af te leggen voordat hij zijn medaille kwam claimen. Volgens de organisatie is daarmee het bewijs geleverd dat de elektronische controle werkt.

Dat is nog maar de vraag. De controlepunten staan om de 5 kilometer. Zou iemand die op de fiets het parkoers aflegt, en bij die punten even afstapt voor een ommetje, ook door de mand vallen?

Ergo: hoeveel oplichters hebben er echt meegelopen? Interessant experiment: misschien kan ik op mijn oude dag alsnog een hele marathon scoren.

Op de site van de krant: Column: Valslopers

Posted: April 19, 2014 11:48 AM (365 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .