logo-bns-app.png« Daan is dood | Index | Ontvriend »

May 03, 2014, by Léon Krijnen

Persvrijheid   

persvrijheid.jpg

Click on the map to zoom in

Primeur: Nederland bovenaan de lijst van landen met de meeste persvrijheid. Proost! In de wetenschap dat we die toppositie kwijtraken, als het aan de Nederlandse overheid ligt.

We delen de eer met Noorwegen en Zweden. Met de serie Borgen in mijn achterhoofd, vraag ik me af waarom Denemarken er niet bij staat, maar goed. De jury roemt ons vanwege de goed bereikbare buitenlandse media via print, internet en televisie, terwijl de burgers goede juridische bescherming tegen de pers genieten. Verder zou de regering respect hebben voor de vrijheid van de media en redactionele onafhankelijkheid.

Met alle respect: hier lijkt enige scepsis gerechtvaardigd. Bijvoorbeeld omdat er geen journalisten welkom waren op de nieuwjaarsreceptie van de koning. Zodat wij - en u derhalve in commissie - het moesten doen met een door het RVD-politburo gebakken, door King Willy afgestempeld verslag van die borrel.

Dat was dus op zijn Noord-Koreaans geregisseerde informatie van overheidswege. Passend in een dictatuur, niet in een democratie.

Nou kan ik wat mij betreft zo'n receptie - en het verslag er van - als kiespijn missen, maar de overheid probeert op meer niveau's aan de stoelpoten van de vrije pers te zagen.

Voor wie erin geïnteresseerd is: lees het rapport ‘Nederland laconiek over persvrijheid'.

Intussen tel ik de zegening dat ik als journalist in Nederland mag wonen en werken. Ik ben ervan overtuigd dat het nergens beter wonen en werken is dan in Nederland, en overigens niet alleen als journalist.

Daar mogen we best een keer op proosten.

Intussen blijven we de overheid en zijn dienaren goed in de gaten houden, en blijven we berichten over wat ze allemaal proberen uit te halen.

Free Press Unlimited
Freedom House
Facts ansd Figures

Posted: May 3, 2014 07:43 PM (284 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .