logo-bns-app.png« Ontvriend | Index | Bier, bijen, hommels en pimpels »

May 12, 2014, by Léon Krijnen

Ga eens een keer naar het privacy café   

open24hours.gif

U vind mij misschien een oude zeur, en wie weet heeft u gelijk. Maar ik blijf er af en toe toch op hameren: beveilig je digitale gedoetje! Zo af en toe vraag ik er wel eens iets over aan willekeurige bekenden, collega's, en vrienden, en vrijwel iedere keer moet ik weer concluderen dat die het allemaal wel geloven.
Schrikbarend laconisme, kennelijk gevoed door een mix van gemakzucht, koudwatervrees en struisvogelpolitiek.

Bijna niemand die een password manager gebruikt, niemand nieuwsgierig op mijn vragen ingaat of vraagt hoe het dan wel zou moeten.

Moet je per se een password manager of een digital keychain of iets dergelijke gebruiken om redelijk veilig te kunnen internetten? Nou, nee, maar wat je in ieder geval wel moet doen is sterke lange wachtwoorden gebruiken en wie dat consequent doet gaat vanzelf een password manager gebruiken omdat ie al gauw geen zin meer heeft om die sterke lange wachtwoorden steeds weer in te moeten tikken.

Doet u maar wat, dan gaat dat geheid een keer fout. Het minste erge wat je dan kan gebeuren is dat je Facebook of Twitter account gekaapt wordt. Als je dat overkomt, jammer, tel je zegeningen en begin opnieuw. Maar als ze met je mail, of meer aan de haal gaan is het leed al gauw amper te overzien.

Ga voor mijn part een keer naar het Privacy Cafe van De Correspondent, ga een cursus volgen, koop een blad of een boek, lees over wat je moet doen, doe iets!

Hieronder wat links naar wat ik eerder over het beveiligen van je boeltje geschreven heb en daaronder een serie links naar de uitstekende serie artikelen en initiatieven waar De Correspondent mee bezig is.

Oh ja, voor ik het vergeet: u heeft natuurlijk allemaal een uitstekende dubbele back-up draaien, net als een firewall en malware en anti-phishing afweer? Mooi zo.

Alle passwords in de kluis: http://krijnen.com/archives/001334.shtml
Undercover: http://krijnen.com/archives/001357.shtml
Wachtwoorden op reis: http://krijnen.com/archives/001405.shtml
Hoe je digitale boeltje beter te beveiligen: http://krijnen.com/archives/001433.shtml

De security serie op De Correspondent:

In drie stappen naar een veiliger digitaal leven

Zo kies je een veilig wachtwoord

Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk

Hoe kun je veilig gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk?

Cryptoparty gemist? Hier twaalf tips om je digitale ik te beveiligen

Privacy Cafe: https://privacycafe.nl

Posted: May 12, 2014 09:59 PM (382 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .