logo-bns-app.png« Twee problemen met mijn Pebble | Index | Facebook app gaat audio en tv herkennen »

May 21, 2014, by Léon Krijnen

Chromecast: Ganz Einfach   

Bijna vergeten dat ik een week of wat geleden via Amazon Duitsland een Chromecast had gekocht. Gratis verzonden, 35.59 euro, inclusief 6.18 Umsatzsteuer. Kan ook gewoon via de Nederlandse Google Store, maar ik had nog wat tegoedbonnen van Amazon. Was afgelopen zaterdag al bezorgd, maar te druk met dit, en dat, en zus en zo.
Vanavond toch maar het doosje open gemaakt, om te beginnen maar eens even kijken wat er met de set up volgens Google allemaal zou moeten gebeuren.

De handleiding was ditmaal geen manual, maar een 'Erste Schritte'. Niet zo gek natuurlijk, want afkomstig uit Duitsland, dus op het doosje: 'Ganz einfach video's und musik aus dem internet auf dem fernseher erleben'.

De handleiding leek er qua eenvoud eentje van Apple, al bleek die 'Erste Schritte' een geval van Eins, Zwei, Drei te zijn:

1. Chromecast in een HDMI ingang in de tv stoppen en de voeding in een stopcontact, of in een USB poort van de tv.
2. Via de afstandsbediening van de tv naar het HDMI slot gaan waar je de Chromecast in gestopt hebt.
3. Met je iPhone, iPad, iMac en/of Macbook naar chromecast.com/setup gaan.

That's it. In een vloek en een zucht was het boeltje geïnstalleerd en waren er updates gedraaid, op de Chromecast zelf, op de iMac en op de iPhones. Drie minuten later zit ik met de iPhone als afstandsbediening in de hand video's af te spelen, die vanaf internet, of vanaf een van je harde schijven via de AirPort gestreamed worden. In Chrome (de browser) is een extensie opgedoken, waarmee de content van iedere pagina die je op dat moment in je browser hebt staan, naar de tv gestuurd kan worden. In de iPhone start je YouTube op en stuur je het door naar de tv.

That's it. That's all folks. Mooi hoor :-)

Waarom ik een Chromecast gekocht heb in plaats van een Apple TV? Geen idee eigenlijk, waarschijnlijk vanwege een paar reviews die ik de afgelopen maanden gelezen heb. Omdat alles van Apple - hardware, software - me het beste bevalt, maar omdat ik zonder Google Chrome en alles wat ik via de extensies doe absoluut niet meer zou kunnen werken. Het is niet alleen een browser meer, maar mijn voornaamste stuk gereedschap.

Maar ja, er zitten nog twee vrije HDMI poorten op die Samsung, dus als er ik om wat voor reden dan ook - economisch dan wel software-politiek - een Apple TV in zou willen stoppen, dan kan dat altijd nog. Ook al is ie met 111 euro ruim drie keer zo duur als die Chromecast, terwijl hij hetzelfde doet. Maar dan minder op YouTube georiënteerd, en meer op iTunes.

Officieel zou ik geloof ik geen content van iTunes via de Chromecast kunnen streamen, maar daar zal wel een mouw aan te passen zijn. Eerst maar eens wat spelen met het nieuwe speeltje.

Posted: May 21, 2014 10:38 PM (471 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .