logo-bns-app.png« Discriminatie | Index | Naar België »

October 18, 2014, by Léon Krijnen

Schoenmaatjes   

Schoenmaatjes Ghana from Edukans on Vimeo.

Bekijk deze video en u bent verkocht. Geef toe dat u, net als ik, dikke tranen uit uw ogen heeft moeten vegen. Dat u nu ook schoenendozen aan het verzamelen bent, en knuffels, speelgoed, pennen en andere leuke dingen. Spulletjes waar u niet aan gehecht bent, of eigendommetjes waar u een beetje aan gehecht bent. Dingetjes waar u toch niks meer mee deed. Ach, kom op, pak ook dingetjes waar u misschien wel iets mee doet, maar die u net zo goed zou kunnen missen.

Pak een schoenendoos en het mooiste pakpapier dat u kan vinden. Goud, glimmend, Sinterklaaspapier met of zonder Zwarte Pieten, met blommen erop, of oud behang, maakt niet uit wat. Prop vol die doos, pak hem mooi in, plak hem dicht en ga naar de site van Schoenmaatjes op Edukans.nl.

Download een streepjescode en een machtigingsformulier, en lever die mooie versierde schoenendoos in bij een inleverpunt.

Die dozen vol met onze prullaria en speelgoed gaan naar kinderen die nog nooit van Sinterklaas gehoord hebben, die het woord cadeau niet eens kennen, die nog nooit iets gekregen hebben.

In een bomvolle klas ergens in een straatarm land krijgen al die kinderen tegelijkertijd zo’n doos voor hun neus. Dan begint het uitpakken in één massale, ongelooflijk oorverdovende kakafonie van opgewonden en gillend gekrioel.

Omdat er pennen en frutsels uit die dozen komen, poppen en knuffels, ballen en speelgoed. Nou vooruit, kijk nu de tranen droog zijn als beloning nog maar een keer naar de video van die uitpaksessie.

Nog nooit ben ik zo snel in zo’n vervreemdende, ontroerende, aan schaamte grenzende toestand van bescheidenheid terecht gekomen. Ik hoop dat ik voorgoed zo blijf. Op naar de zolder en de schoenendozen, voor Schoenmaatjes.

Posted: October 18, 2014 10:30 AM (289 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .