logo-bns-app.png« Met Christiaan Zwaniken in de Reigerstraat 2.0 | Index | Oma God »

November 15, 2014, by Léon Krijnen

Hipster of Jihadi?   

mazen.jpg
Foto: Mazen Hariz: 'Who's That Lebanese Man With A Beard: Hipster Or Jihadi?'

Het is een van de mooiste liedjes die ik ooit gehoord heb. Frederique Spigt zingt het bijna hypnotiserend. Een pracht van een nummer, maar anno 2014 met een tamelijk ongelukkige titel, die tot overmaat van ramp 14 keer gezongen wordt: Isis.

Je zal maar als Isis aangegeven zijn bij de burgerlijke stand, in liefde en met goede bedoelingen. Me dunkt dat er genoeg argumenten voorhanden zijn om bij dezelfde balie Isis officieel in Iris of iets anders te laten veranderen.

Of om je baard af te scheren, de harige trots van veel heren-hipsters. Ik ben er nog niet uit of de hoogte op de maatschappelijk ladder omgekeerd evenredig is met de lengte van de baard, maar de relatie valt me op.

Op universiteiten en catwalks zie je louter zorgvuldig getrimde sikken, die de naam baard niet waard zijn. Maar zap een keer naar het eerste het beste programma waar oldtimers gerestaureerd of verkocht worden en de baarden vallen over de navel.

Terwijl het qua veiligheid beter andersom zou kunnen zijn. Je zal met zo’n baard maar door de V-snaar van een draaiende motor gegrepen worden.

Verder lijken me dezelfde associaties die de naam Isis oproept voldoende redenen om de baard af te scheren. Al is het in Nederland nog niet zo als in het Midden-Oosten, waar tegenwoordig iedereen met een lange baard verdacht wordt van terrorisme.

Zelfs in Israël, waar Joodse orthodoxen al sinds Bijbelse tijden de fundamentele islam qua baardlengte af proberen te troeven. Al bepaalt het keppeltje daar het verschil.

Maar je zal als jonge Joodse of Arabische hipster met Jahweh of Allah niks te maken willen hebben, maar wel graag een hippe baard willen kweken, omdat het hip is in het westen.

Toch blijken daar ook jonge mannen tegen alle stromen in hun baard te laten groeien.

Respect!

Posted: November 15, 2014 10:43 AM (313 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .