logo-bns-app.png« Oma God | Index | Lachend of huilend, Sinéad blijft knokken »

December 01, 2014, by Léon Krijnen

Wolfsburg 1951-1963   

wolfsburg-1951.jpg

Mooie plaatjes over de geschiedenis van Volkswagen. Ik heb ze opgevist uit het door Google gehoste archief van LIFE, dat enkele miljoenen foto's telt, daterend van 1750 tot heden. De meeste ervan zijn nooit gepubliceerd in het blad, maar wel voor het nageslacht, en sinds een paar jaar door Google ontsloten.

De foto's in de hoge resolutie op Google Plus: http://goo.gl/pmu1uO
En op Facebook: http://goo.gl/UXPAFz

LIFE was een weekblad tot 1972, een onregelmatige 'special' van 1972 tot 1987, en een maandblad tot 1978. Vervolgens was het van 2004 tot 2007 een wekelijkse bijlage van enkele kranten, om uiteindelijk voorgoed van het papieren toneel te verdwijnen. In januari 2012 werd LIFE.com een foto channel van Time.com, waar prachtige fotoalbums geplaatst worden: http://life.time.com/

De meeste foto's die in de fabriek in Wolfsburg gemaakt zijn, dateren van 1951, en zijn gemaakt door Walter Sanders. De drie laatste foto's dateren van 1963 en zijn van Paul Schutzer. De kenners zien dat aan de details van de Kevers, dan wel aan de kapsels van de werknemers :-)

Walters Sanders was een geweldige fotograaf, die in 1937 zijn vaderland ontvluchtte, om er na de Tweede Wereldoorlog als fotograaf voor LIFE furore te maken. Een van zijn opdrachten was de wederopbouw van de Volkswagen fabrieken in Wolfsburg. Daar gaat het hier over, maar Sanders heeft nog veel meer fantastische foto's van de wederopbouw van Duitsland gemaakt.

De foto's uit het archief van LIFE, voor wie zich dat afvraagt, mogen voor niet-commerciële doeleinde gratis gedeeld en hergebruikt worden. Met het watermerk. Bij deze.

Op LIFE-Time staat een slideshow met een artikel en de meeste van deze foto's, maar ook een paar andere: http://goo.gl/nbzlcf

Posted: December 1, 2014 10:35 PM (273 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .