logo-bns-app.png« Roland Garros | Index | Antwerpen in Breda »

June 06, 2015, by Léon Krijnen

De weergorilla   

Kim-Jong-Un.jpg

Foto: Kim Jongun eist beter weer bij het Noord Koreaanse KNMI

Er zijn wel meer mensen die ik geregeld mis, nadat ze van ons ondermaanse naar de bovenmaanse hel of hemel vertrokken zijn. Maar zo gauw het om zon of regen, donder en bliksem gaat, mis ik de klassieke ijs en weder dienenden, de weermannen van weleer.

Toen er nog maar twee televisiezenders in Nederland waren en je in het zuiden van het land in zwartwit BRT kon kijken, waren Jan Pelleboer en Armand Pien de ijsheiligen van de ether.

Niks internet, apps, en 199 televisiekanalen, waar het weer tegenwoordig versjacherd wordt als louche aandelen in de aanloop naar een crisis. Het weer is handel geworden.

Als het ene pratende hoofd met een zorgelijk gezicht meldt dat we last gaan hebben van tropische temperaturen, gooit het andere er nog een of twee graden bovenop.

Pien en Pelleboer, die met een natte vinger in de lucht het weer van morgen met absoluut niet aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durfden te duiden, kenden het woord ‘overmorgen’ niet eens.

Maar vanuit de grootste kristallen bollen van het hele land, Buienradar en Weerplaza, wordt me nu al zonder blikken of blozen het weer van vrijdag 19 juni voorgetoverd. Ik heb nog geen idee wat ik op die dag ga doen, behalve op tijd een column afleveren.

Mocht u van plan zijn die dag te gaan fietsen, neem voor de zekerheid een paraplu mee, want met een gevoelstemperatuur van 22.9 graden is er 31 procent kans op 2.9 millimeter regen.

Doet me denken aan de beursgorilla die vrijwel elk jaar de AEX weet te verslaan, met dank aan de grapjassen die de namen van de fondsen op zijn voorraad bananen hebben vermeld.

Zou een interessant experiment zijn: zet er ook data en temperaturen op.

Zou me niks verbazen als de weergorilla Buienradar en Weerplaza ook zou weten te verslaan.

BN De Stem: http://www.bndestem.nl/1.4979172

Posted: June 6, 2015 02:15 PM (317 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .