logo-bns-app.png« Internetconsultatie | Index | Voor u? »

July 04, 2015, by Léon Krijnen

Singelzwemtocht?   

Moby Dick (Super8) from Ton van de Merwe on Vimeo.

Badderen in de Bredase Singels zal zelfs dezer drukkende dagen veel gezonder zijn dan ruim dertig jaar geleden. De Mark schuimde toen nog al eens. Terwijl de boeren ten noorden van Meerseldreef hun Belgische collega's de schuld gaven, om intussen zelf hun akkers te bemesten met vloeibare stront.

Schuimde de Mark, dan stonken de Singels.

In de tweede helft van de vorige eeuw zag je er hooguit weleens een hond de eenden opjagen, geen Bredanaar die zich in het water waagde.

Tegenwoordig springen meiden in bikini uit woonboten, en staat binnenkort weer een rondje Singels voor zwemmers op het programma; de Singelswim.

Helaas heeft Utrecht, kennelijk door Breda geïnspireerd, die naam drie weken geleden gekaapt voor de eerste Singelswim.

Maar misschien moeten we onze Singelzwemtocht noemen naar het nijlpaard en de zeehond die ons in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de weg wezen.

De onsterfelijke Moby Dick die in 1981 tot grote vreugd van heel Breda in september twaalf dagen lang zijn buik volvrat en daarna ging liggen zonnen op bootjes in het Ginneken.

Iedere dag dagen dook ie op in onze kolommen, mét foto. We konder er geen genoeg van krijgen, Johan van Gurp was ruim een week officieel zeehondenfotograaf.

Moby Dick had vier jaar eerder een voorganger: het nijlpaard van circus Ton Boltini.

Dat eind mei 1977 in de tent op het Chasséveld het water rook, dwars door tent en hekken daverde, en op zijn gemak de rest van de dag tot groot en gans vermaak in de Wilhelminasingel bleef dabberen.

Helaas had het beest geen naam, en ook geen karakter, want het liet zich 's avond met een kruiwagen groenvoer weer de levenslange gevangenschap in lokken.

Nee, dan Moby Dick. Die hielde de duikers met hun netten de hele dag aan de praat, hartstochtelijk toegejuicht door honderden Bredanaars.

Nadat ze hem eindelijk te pakken hadden, werd ie naar de opvang in Pieterburen gebracht, om op op 6 november kerngezond vrij gelaten te worden in de Dollard.

Ondanks het merk in zijn staartvin, is er daarna nooit meer iets van hem vernomen.

Wat nou Singelzwemtocht?

Ik zeg: de Moby Dick Swim!

Posted: July 4, 2015 09:38 PM (366 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .