logo-bns-app.png« Cecil | Index | Half Black Pete »

August 09, 2015, by Léon Krijnen

Georges Paillot   

Georges Paillot.jpg

De man met één been was de Fransman Georges Paillot, die zijn andere been in 1926 als jochie van 5 onder een Parijse tram verloor. Nog voor hij volwassen was maakte hij van dat ene been verloren been - of het overgebleven been, het is maar net hoe u dat bekijkt - zijn broodwinning. De rest van zijn leven liep hij rond de wereld, waarbij hij minstens vier keer Nederland aandeed; in 1950, 1955, 1970 en 1976.

Johan van Gurp kiekte hem op 25 oktober 1976 op de Grote Markt in Breda. Ik heb het artikel in De Stem nog niet kunnen vinden, maar wel enkele verhalen over hem in andere kranten in het archief van de Koninklijke Bibliotheek.

Onderstaande tekst, in de column 'Stadjer' in het Nieuwsblad van het Noorden van 27 januari 1970, is een aardige weergave van het leven van Paillot.

Uit dit verhaal blijkt dat hij waarschijnlijk kort daarvoor ook in Breda geweest is, want, over zijn uitgebreide visitekaartje: 'Een Bredase journalist heeft het even voor hem vertaald en uitgetypt".

Ben benieuwd welke collega dat geweest is. Wanneer Paillot zijn laatste stappen gezet heeft, waar en wanneer hij overleden is; geen idee. Ik heb het nog niet kunnen vinden.

Onderstaand de integhrale tekst van Stadjes in het NvhN vab 25 10 1978:

Op zo'n krantenredactie krijg je heel opmerkelijke mensen op bezoek maar ze stellen allemaal niks voor vergeleken bij George Paillot. 'Kampioen van Frankrijk éénbenig marcheren', staat op zijn visitekaartje.

De Asser Nieuwsbladredactie meldde gisteren al per telex dat de man Assen gepasseerd was en zich in hoog tempo in noordelijke richting bewoog. Vanmorgen draafde George Paillot op zijn ene been en een kunstbeen deze stad binnen. In 1925 is zijn andere been gebleven onder een Parijse tram. George kwam toen eerst een paar jaar aan de kost met een jong-leursnummer en hij is daarna begonnen aan zijn wereldreis.

Hij heeft, volgens zijn berekening, inmiddels 100.000 kilometer afgelegd. Een hoogtepunt in zijn carrière kwam in 1905 toen hij in een bomvol stadion ergens midden in Turkije het wereldrecord snelwandelen voor één-benigen uiterst scherp stelde. Hij legde de kilometer toen af in zes minuten, een boulevardblad in Ankara meldde dat met een vette kop over de complete voorpagina.

Van dat harddraven voor eenbenigen heeft George Paillot nu zijn beroep gemaakt. In de pauze van voetbalwedstrijden maakt hij enige rondjes door het stadion en hij haalt dan per keer honderden guldens op door de verkoop van zijn showkaart. De zaken gaan zo goed, dat George zijn organisatie tot in da puntjes heeft verzorgd. Hij heeft een brief bij zich die hij aan de stadionoproepster geeft.

Zij mag de volgende tekst voorlezen: 'Dames en Heren, wij hebben het genoegen u te kunnen voorstellen aan de populaire Franse snelwandelkampioen George Paillot. Hij legde tot op heden 100.000 kilometer af op één been. Graag een warm applaus voor hem. Dank u.'

De tekst is van George zelf. Een Bredase journalist heeft het even voor hem vertaald en uitgetypt. U kunt zondag het hele verhaal ook door het Oosterparkstadion horen schallen, want George Paillot wil er optreden in de pauze van de wedstrijd GVAV-Sparta.

In de rugzak, die hij al 100.000 kilometer bij zich heeft, zit een dik plak-boek vol luchtige foto's: George voortdravend naast Oe Thant, George in gesprek met een of andere kalief en George in looppas door Koeweit.

In elke stad vereert hij een krant met zijn bezoek, en dat heeft ook fraaie beelden opgeleverd. Een krant in India zat duidelijk met de situatie omhoog en zette George maar naast een telexapparaat.

Naast hem staat op de foto een wat sombere redacteur. Je ziet de man denken: Moet ik hier nou een stukje over maken. Weer andere kranten lieten George in looppas door de redactielokalen snellen, terwijl de fotograaf ergens op een bureau stond te knippen. George weet sindsdien precies wat een foto-graaf van hem wil: snel op de lens afdraven. Voordat de Nieuwsblad-fotograaf vanmorgen maar iets zei, nam George zijn positie in en draafde op de lens af. Gewoon dagelijks werk.

Na zijn tocht door Nederland wil George Paillot oversteken naar Londen. In Londen ben je op één been zomaar niet uitgedraaid. Hij wil het er een paar maanden uithouden, temeer daar er nogal wat stadions zijn waar hij tegen betaling zijn record nog scherper wil stellen. Na Londen doet George Paillot het Amerikaanse continent. Hij verwacht veel van de Amerikaanse gulheid. „Ze houden daar wel van zoiets."

STADJER

Posted: August 9, 2015 10:38 AM (739 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .