logo-bns-app.png« Genoeg | Index | Volkswagen »

September 24, 2015, by Léon Krijnen

't Tannekestraatje   

Tannekestraatje.jpg

Heeft u ooit van de Gravinnen van Nassauboulevard gehoord? Een rondvraag op de redactie leerde me gisteren dat geen enkele collega die naam iets zei. Laat staan dat er iemand was die weet waar er in Breda een bordje staat dat die prachtige naam draagt.

Of dat er luttele meters verderop een andere straat naar een andere Oranjeklant genoemd is: de Anna van Burenstraat. Je zou denken dat er in Breda onderhand kennelijk genoeg cafés, gebouwen, kazernes, parken, stegen en straten naar de Oranjes en Nassau's, van Waldeck-Pyrmont's en al hun bijzitten en nakomelingen, al dan niet van blauw dan wel gemengd bloed, genoemd zijn.

Op het gevaar af om er als principieel overtuigd republikein – intussen vind ik Máxima nog steeds een schat – één of twee te missen, heb ik alleen de straten bij elkaar gegraaid.

De namen van Anna van Buuren, Balfort, Beatrix, Bernard, Catharina, Claus, Constantijn, Dillenburg, Eleonora, Emma, Floris, Frederik, Frederik Hendrik, Graaf Engelbert, Helena, Hendrik, Hendrik III, Irene, Johan Willem Friso, Juliana, Koningin, Maurits, Nassau, Nassau, Odilia van Salms, Oranje Nassau, Paulina, Philips Willem, Regentesse, Sophia, Wilhelmina, Willem, Willem III en Willem van Oranje prijken op Bredase straatnaambordjes, naar Willem-Alexander is een brug genoemd.

Máxima missen we nog, dus hier hebben de bedenkers van die twee straatnamen op Breda Centraal een kans voor open doel gemist. Maar misschien hebben ze dat wel bewust gedaan, wachtend op een gelegenheid om iets mooiers naar onze Argentijnse koningin te noemen.

Blijft de vraag waarom een stuk fietspad van 200 meter voor een station Gravinnen van Nassauboulevard genoemd wordt.

Maar het kan nog gekker: pal naast Breda Centraal ligt het rijbaantje waarover vrachtwagens de kelder van Breda Centraal in kunnen om de winkels te bevoorraden.

Die inrit heet de Anna van Buurenstraat.

Hier hebben de namenmakers een andere kans laten liggen.

Want de eerste vrouw van Willem van Oranje, die maar 25 jaar geworden is, werd door haar echtgenoot liefkozend 'Tanneke' genoemd.

Die naam had veel beter gepast: 't Tannekestraatje.

Posted: September 24, 2015 11:22 AM (329 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .