logo-bns-app.png« De girepprik | Index | Rugnummers? »

November 14, 2015, by Léon Krijnen

Ik hou van (de) Heuvel   

De-Heuvel.jpg

Al jaren met plezier binnen de Singels residerend blijft Heuvel mijn favoriete wijk daarbuiten. Ik hou van Heuvel. Dat is de officiële naam vande wijk, de meeste Bredanaars noemen hem De Heuvel. Ik hou van De Heuvel, vanwege mooie herinneringen, vanwege de architectuur.

Omdat er, toen ik 16 was, nogal wat vrienden woonden. Mijn eerste Puch kocht ik tweedehands voor 350 gulden in de Heuvelstraat, na vier weken vakantiewerk bij de Enka. We haalden van alles uit in een illegaal jeugdhonk in een souterrain in de Verbeetenstraat.

Twee jaar lang ging ik iedere middag mijn boterhammen opeten bij een klasgenoot aan de Heuvelbrink, die twee zussen had. In een van die prachtige drietraps huizen, waar hij zijn slaapkamer in het souterrain had.

Die souterrains in Heuvel vormden in het weekeinde de vaste verzamel-, indrink- en vertrekpunten naar de cafés in de binnenstad. Op een gammele fiets, op de Puch, op de Tomos. Pas veel later leerde ik waarom ik Heuvel altijd zo mooi gevonden heb: vanwege de architectuur.

Vooral op de zwart-wit foto’s uit de jaren vijftig zie je wat de fenomenale architecten Marinus Jan Granpré Molière en Frits Peutz voor ogen stond en hoe hun ontwerpen uitgevoerd zijn. Doodzonde vind ik het dat WonenBreburg die prachtige appartementen aan de Fröbel-, de Montessori- en de Jan Ligthartstraat gesloopt heeft. Had die gewoon te koop aangeboden, drie boven elkaar, dat hadden fantastische patriciërswoningen kunnen worden, net zoals in Linie.

Tegelijkertijd begrijp ik dat tussen droom en realiteit soms praktische bezwaren staan, en er andere oplossingen gekozen moeten worden. Daarom is ook het oude Dokter Struyckenplein verdwenen. Zelfs Granpré Molière en Frits Peutz zouden waarschijnlijk vrede kunnen hebben met wat er voor in de plaats gekomen is. Ik ga er in ieder geval weer iedere week met plezier boodschappen doen.

Ook al is er in Heuvel binnen twee maanden met groot kabaal iets de lucht ingegaan. Op 15 september vloog de hele voorgevel van een appartement aan de Hudsonstraat er uit, kennelijk door een bewust veroorzaakte gasexplosie. Woensdag schrok de hele stad op van de dreun aan het Thorbeckeplein, waarvan we nog niet weten wat precies de oorzaak was.

Het een heeft niks met het ander te maken, en mijn Heuvel verandert er helemaal niks door.

Ik hou van Heuvel, en van De Heuvel

Posted: November 14, 2015 01:54 PM (382 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .