logo-bns-app.png« Canon Battery Box Diesel Punk 2.3 | Index | Wild West-Brabant »

January 02, 2016, by Léon Krijnen

Hoe Zwarte Piet brand stichtte bij V & D in Breda   

brand-bij-vend.jpg

Een warm gevoel had ik al niet bij dat Sun Capital, dat Vroom en Dreesmann net voor het sluiten van de winkels op de laatste dag van het jaar bij het grofvuil gezet heeft. Kennelijk waren de fiscale voordelen van het moment belangrijker dan het gevoel waarmee ruim 10.000 werknemers met Oudjaar naar huis gestuurd werden.

Tja, tuurlijk ligt het ook aan V & D zelf, dat al jaren al jaren de weg kwijt was, in al dat geweld van hippe retail en online shopping. Maar ja, ik koester toch een van mijn vroegste herinneringen aan de V & D in de Bredase Karrestraat, in de jaren vijftig.

Met opa en oma naar de lunchroom. Daar zat een enorme papegaai oorverdovend ‘te kwèke’, zoals een beetje Bredanaar dat zegt.

Op vrijdag 17 november 1961 was die V&D het toneel van een van de meest spectaculaire branden die Breda ooit gekend heeft. Die vrijwel niemand zich herinnert, omdat er niemand gewond raakte.

Het was marktdag, in een tijd dat de Grote Markt, parallel aan de Karrestraat, van Halstraat tot Reigersraat bomvol kramen stond.

Om kwart voor tien brak de brand in de etalage uit, anderhalf uur later washet pand volledig verwoest.

In onze archieven zitten schitterende foto’s van Hans Chabot, die aan een bomaanslag in Bagdad doen denken. Rennende, vluchtende mensen, terwijl vlammen van tientallen meters hoog uit de etalages slaan. En eentje van een werknemer, die op zijn dooie gemak de deur uit wandelt, met een broodtrommeltje en een thermosfles onder de arm, terwijl achter hem de hel is uitgebroken.

Wat er van de papegaai geworden is weet ik niet. Wel dat één man op een brancard geëvacueerd werd door de brandweer: de portier van V&D. Die lag in de aanpalende dienstwoning ziek te bed, en niet kon lopen.

De oorzaak? Lach niet: Zwarte Piet.

Een etalagepop was als de knecht van Sint aangekleed, vrolijk trappend op een door een elektromotor aangedreven fiets. Toen daar kortsluiting ontstond was er geen houden meer aan.

De Telegraaf kopte hem de volgende dag op de voorpagina lekker in: ‘Zwarte Piet sticht brand in warenhuis in Breda’.

Posted: January 2, 2016 09:49 AM (350 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .