logo-bns-app.png« Hoe Zwarte Piet brand stichtte bij V & D in Breda | Index | Altijd leuk »

January 02, 2016, by Léon Krijnen

Wild West-Brabant   

criminaliteit.jpg

Dat Breda een moordstad is wist ik al, anders was ik er niet het grootste gedeelte van mijn leven tot nu toe blijven hangen. Nu is de Parel van het Zuiden ineens de hoofdstad van West-Brabant, de moordlustigste regio van Nederland.

Ik weet niet of ze er in Amsterdam trots of jaloers op zijn, maar in Mokum zijn er afgelopen jaar minder bewust naar een andere wereld geholpen dan in het Brabant ten westen van Tilburg.

Waarom ze met die misdaadcijfers onderscheid maken tussen Brabo’s in Oost en West is me overigens een raadsel. De moordlustigste provincie zijn we toch al, dus tel dan meteen alles op. In dit ‘Wild West-Brabant, paradijs van motorbendes, drugsbendes, wietkwekers, pillenbakkers en cocaïnesmokkelaars’, zoals shock-blog GeenStijl ons op de misdaadkaart aanprees.

Je vraagt je af waarom de makers van Hollands Hoop, de Nederlandse Fargo, hun versie van zeg maar Breaking Bad in een Groningse polder gesitueerd hebben. Maar misschien durfden ze die serie niet op te nemen in de suikerbieten tussen Fendert en Stampersgat.

Net zoals cineasten voor het verbeelden van Mexicaanse bendeoorlogen of het leven van Pablo Escobar ook liever uitwijken naar wat rustiger steden of stranden waar immers dezelfde zon schijnt.

Tja, wat moeten we er verder mee? Die cijfers komen tot stand doordat ze in bovengenoemde categorieën voornamelijk elkaar om zeep helpen.

Terwijl in de resterende gevallen, daarom zo mogelijk nóg triester, vrijwel altijd een op de een of andere manier op de klippen gelopen relatie de aanleiding is.

West-Brabant blijft in alle opzichten een moordregio, waar het heerlijk wonen en lekker leven is.

Ik hoop dat u dat gevoel in 2016 ook weet te houden.

Dat ook u zich niet gek laat maken door die moordkaart met daarop 111 kruisjes, waarvan 17 in West-Brabant.

Op BN De Stem: bndestem.nl/1.5588799

Posted: January 2, 2016 11:01 AM (299 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .