logo-bns-app.png« No words . . . | Index | Laura »

January 12, 2016, by Léon Krijnen

iPhone Scanner Box   

iPhone-Scanner-Box.jpg

Zo! Dit ding wilde ik al een tijd maken: een iPhone Scanner Box. De knoop maar doorgehakt, omdat er al weken een dikke stapel foto's en krantenknipsels op de scanner lag te wachten. Maar die Epson doet er al gauw een minuut of over om een A4 in kleur op 360 dpi te scannen en weg te schrijven, en dat duurde me allemaal te lang. Met iedere moderne digitale camera met een beetje censor gaat het veel sneller, in 1-40 seconde of zo.

Enige probleem: het moet allemaal vlak en stabiel zijn. De iPhone 6s (+) is er goed genoeg voor, maar ik heb voor de zekerheid dat gat bovenin zo ruim geboord dat er ik altijd nog de groothoeklens op een Canon op de macrostand doorheen kan steken. Maar het werkt nu al fantastisch met de iPhone en de Tiny Scanner App.

Die losse doos die er in ligt heb ik op de maten 30 - 25 - 15 gemaakt. Zodat ie als trap kan fungeren. Zonder die doos kan ik ruim A4 scannen: 43 bij 25 centimeter past tussen die oude tafelpootjes, en wordt door de iPhone in zijn geheel gepakt.

Afhankelijk van op welke kant ik die doos zet komt het scanplateau hoger te liggen. Op die manier pakt ie kleinere foto's, visitekaartjes en zelfs postzegels nog steeds iets van 3000 bij 4000 pixels.

Ze hoeven niet eens perfect parallel te liggen, net zomin als de iPhone; dat regelt de software vanzelf. Wat me wel twee dagen gekost heeft: de belichting. Ik had eerst een snoer met ledjes in het plafond rondom het gat laten lopen. Dat werkt niet, want die gaan spiegelen op foto's.

Vervolgens heb ik er één en toen dat niet voldoende bleek ook nog twee lagen melkwit perspex in gelijmd. Niet goed; steeds een vage witte schijn. Voor een vergelijkbaar apparaat vragen ze op een sexy website 500 dollar. Daar zitten aan weerskanten twee lullige armpjes twee ledjes, die de foto schuin van boven verlichten. Perspex en de ledjes er weer uit gesloopt. Terug naar Hornbach, voor en ander soort ledje, en dat staat nu in een stukje meubelplaat op mijn oudste aluminium statiefje. Dit verblindende schijnwerpertje is 230 volt, 60 watt, 3000K, en dat werkt! Op deze manier kan ik ook nog variëren met afstand en hoek.

De app was gratis, maar na een paar keer proberen heb ik voor een paar euro de Pro Version geactiveerd. Bonus: batches, een automatische wifi uploader, en nog wat extra's. Geweldige optie: van knipsels maakt ie pdf's, maar als je ze opslaat in de Camera roll van de iPhone worden zowel de foto's als de pdf's jpg's.

Zodat ik die in de app ingebouwde Wifi upload niet eens nodig heb, want de Camera Roll jast so wie so alle foto's automatisch naar Google Photo's, in de cloud. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor Dropbox, Drive of Apple iCloud van Apple. Tadaa!

Zie ook: Facebook:

Google Plus:

Google Photos:

Posted: January 12, 2016 09:43 PM (491 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .