logo-bns-app.png« 't Skônste Plekske | Index | Avans »

October 16, 2016, by Léon Krijnen

Lewis Powell   

Lewis Powell.jpg

Deze foto zag ik eind augustus voor de eerste keer op de website van Wired. Fascinerend, intrigerend, Vooral ik er na even doorlezen achter kwam dat die jongen zo heel iets anders is dan ik in eerste instantie dacht.

Op de uitsnede in kleur zou het een jongen kunnen zijn die klaar staat voor een catwalk in Parijs of New York, in 2016. Mooie kop met klassieke lijnen, scherp kapsel, ragtag look shirt.

Hij kijkt naar iets, ergens rechts, op een manier alsof de fotograaf gezegd heeft dat ie op een bepaalde manier even naar rechts moet kijken. Maar op de originele foto, in zwart-wit, zie je dat hij geketend is.

Het is Lewis Thornton Powell, ook wel bekend als Lewis Payne, of Paine, op 18 april 1865, vier dagen voor zijn 21e verjaardag. Minder dan twee maanden voor zijn executie, op 7 juli 1865.

Vanwege de mislukte moordaanslag op Secretary of State William H. Seward. Op dezelfde avond (14 april 1865) dat zijn mede samenzweerder John Wilkes Booth een paar kilometer verderop president Abraham Lincoln vermoordde.

Powell werd op 7 juli met Mary Surratt, David Herold, and George Atzerodt in Washington opgehangen. Powell had een nare dood, zijn nek brak niet toen het valluik geopend werd. Pas na vijf minuten stopte hij met schoppen, hangend en stikkend aan de galg.

De reden dat er op Wired aan besteed werd: de Braziliaanse Marina Amaral, die in de Verenigde Staten naam aan het maken is met het inkleuren van historische foto's.

Waaronder deze, van een jongen, die als hij 150 jaar later geboren zou zijn, nu misschien op de catwalk of op de voorpagina van een modeblad zou staan.

Wired: Travel back in time with the master of photo colorization

Wikipedia: Lewis Powell

Lewis Powell bw.jpg

Posted: October 16, 2016 07:59 PM (292 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .