logo-bns-app.png« Verslaafden en gokkers op Internet | Index | Het is weer tijd voor de zomervirussen »

May 31, 1996, by Léon Krijnen

Geef al uw telefoonnummers aan VuurWerk   

Vorige week kreeg ik een telefoontje van een Zeeuwse collega die mij met kennelijk genoegen meedeelde datie slecht nieuws voor me had. "Wat dan wel?" reageerde ik nogal kortaf, want ik word altijd een beetje kriegel van mensen die met omwegen op het door hen beoogde doel afgaan. Nou, eh, het gaat over De Stem op Internet", aldus deze collega waarvan ik zeker dacht te weten dat het een digibeet was, iemand dus die van Internet niks weet of wil weten.

"Jaaaaahh, roept u maar", probeerde ik aan hem te ontlokken wat-ie zelf zeggen wilde. Bleek dat-ie daar in een van die eindeloze polders iemand gesproken had die blijkbaar ooit eens een blik op de site van De Stem geworpen had en het allemaal maar niks vond. 'Het slechtste wat ik op dat gebied ooit gezien heb' had het gespreksonderwerp mijn collega met een heel deftig en serieus gezicht toevertrouwd.

Nou kan die meneer, afhankelijk van het tijdstip waarop hij de moeite genome had om onze site-in-wording te bekijken, best een klein beetje gelijk gehad hebben. Tot een paar weken geleden stelde het niet zoveel voor. Het was meer een bescheiden archiefje over wat er allemaal over de mogelijk nakende fusie tussen Dagblad De Stem en het Brabants Nieuwsblad vanaf medio augustus vorig jaar in de krant gestaan heeft. Verder werd deze rubriek er wekelijks op geparkeerd in een aparte sectie.
Niks bijzonders dus, maar niemand heeft tot nog toe ooit geroepen dat de Stem Online echt begonnen was, laat staan klaar was. Dat is ook op die pagina's niet te lezen, en ik hou niet van de misplaatste stelligheid waarmee sommige mensen zich een oordeel aanmatigen. Bovendien laat hij met zo'n uitspraak merken zelf niet al te veel thuis te zijn op Internet. Als die blabla eens even rond gaat kijken bij Mirsky's Worst of the Net, als-ie daar tenminste ooit van gehoord heeft of het adres weet te vinden, dan komtie misschien zijn eigen pagina wel tegen, en zo niet dan kanie toch nog heel wat leren.

Net als ik overigens, maar het bovenstaand moest ik toch even kwijt, en er lopen op en rond dat hele Internet mijns inziens toch al veel te veel van die grappenmakers rond die het allemaal zo goed denken te weten. Het is me te vaak hetzelfde recept voor interessant doen: veertig afkortingen uit hun hoofd geleerd, die te pas en te onpas rondgestrooid worden, en als je dan vraagt wat dat betekent omdat je het zelf echt niet weet, dan praten ze er gauw overheen en beginnen ergens anders over.
Hoor ik daar iemand mompelen dat hij bij mij vaak hetzelfde gevoel heeft? Hoezo? Goed, ik beloof dat ik vanaf nu een journalistiek beginsel weer eens wat consequenter uit zal gaan voeren: iedere afkorting, ook al denk je dat de hele wereld weet wat die betekent, minstens eenmaal voluit schrijven. Zoveel mogelijk duiden dus, uitleggen, verklaren.

Wat Mirsky dan wel is? Een pracht van een site vol mooie onzin en absurditeiten, met een frequent aangevuld overzicht van het slechtste dat het World Wide Web te bieden heeft, in opmaak, uitvoering, of inhoud. De Stem Online staat er lekker niet bij, en komt er, als het aan mij ligt, ook nooit terecht. Mirsky is te vinden op: http://mirsky.com/

Hoe dan ook, die meneer daar in Zeeland nodig ik bij deze uit om zijn skepsis nog eens te overwinnen en nog eens een keertje een blik te werpen op onze site waar de laatste weken het een en ander aan het veranderen is. Het gastenboek is nog niet klaar, wordt wel aan gewerkt, maar alle kritiek blijft welkom en hoeft van mij echt niet per se van het kaliber opbouwend te zijn.

Dat bouwen blijven we rustig zelf doen en langzaam maar zeker groeit daar een elektronische krant die misschien wel iets moois wordt. Er is nu ook een dagelijkse selectie te vinden, en dat wordt binnen enkele weken een dienst die belangrijk uitgebreid gaat worden. De complete site zal medio september definitieve vormen aangenomen zal moeten hebben.

Intussen beginnen op de rudimentaire elektronische krant de eerste reacties van buiten Nederland binnen te komen en dat is verrekte leuk.
Zo laat Cees Zegers, vorig jaar met zijn familie naar het Zwitserse Altendorf verhuisd, verheugd weten De Stem op Internet te hebben aangetroffen: 'Tot voor kort waren wij trouwe lezers van de Stem. Vorig jaar zijn wij naar Zwitserland verhuisd en lezen de Stem niet meer. Het was een leuke verrassing on jullie op het Internet terug te vinden. Wij zullen zeker van tijd tot tijd jullie pagina's raadplegen'.

Ook in San Francisco is iemand blij tegen De Stem op Internet aangewandeld te zijn: 'Na 15 jaar Nederland (waarvan vijf gelukkige jaren in Breda) heeft mijn familie gekozen voor San Francisco, California, USA. Leuk dat de Stem ook via Internet te bereiken is. Zo mis ik niets van het Brabantse nieuws. Goede zaak and keep up the good work!' Aldus Jack Chinkonsung van een stek met uitzicht op de Golden Gate Bridge.

Ergens anders is Annelies Spaan tegen een oude aflevering van Interface opgelopen, waarin ik schreef dat de Scientology Church niks van Internet snapt. Die stond in de krant op de elfde van de elfde (!) 1995 en op de maandag daarna heeft nog iemand van de Scientology Church bij de hoofdredactie aan de bel getrokken met een eis tot rectificatie of weerwoord of zoiets, maar daarna heb ik er nooit meer iets van vernomen.

Annelies, ik weet niet waar in den lande ze woont, want dat kan je niet zien aan een Email-adres, wijst me erop dat de Scientology Church inmiddels wel weet wat er allemaal kan op Internet en begonnen is te doen wat absoluut niet kan: spammen.

'Volg eens een dag alt.religion.scientology, schrijft Annelies, 'uit wat daar sinds een paar dagen gebeurt blijkt duidelijk dat Scientology wel degelijk 'iets' begint te leren. Scientology verspreidt al dagen duizenden postings op alt.religion.scientology, in een poging om iedereen daar monddood te maken. Dat lijkt aardig te lukken; de boel ligt behoorlijk plat. Een suggestie: binnenkort dient op de rechtbank het vervolg van Scientology Nederland tegen de providers en Karin Spaink. Misschien ook iets voor de Stem om aandacht aan te besteden?

Die tip klopt, althans, dat lijkt zo te zijn, want ik ben er de laatste dagen niet meer in geslaagd om de desbetreffende nieuwsgroep binnen te komen. Dat is eigenlijk maar goed ook, want ik ben niet bijster ge nteresseerd in al dat geschreeuw voor of tegen die sekte. Ze zoeken het maar lekker uit, zolang ze mij er maar niet mee lastig vallen.
Een paar weken geleden schreef ik over WebTel, dat uitstekende initiatief van de firma VuurWerk. Ik maak er bijna dagelijks gebruik van om even snel een telefoonnummer op te zoeken. De PTT was er allemaal niet zo blij mee, en dreigde een kort geding aan te zullen spannen, hetgeen, bij mijn weten, nog steeds niet gebeurd is. Bij VuurWerk daveren ze intussen vrolijk door. Ze hebben WebTel 2 aangekondigd, waarin nog veel zoekmogelijkheden zitten.

Ondermeer alle nummers van faxen en autotelefoons, en alle Nederlandse Emailadressen zullen er beschikbaar komen. Verder vragen ze iedereen die een bezoek aan de site brengt, om databases van telefoonnummers door te willen seinen. Op die manier, zo redeneren zij, kan de PTT straks niet meer zeggen dat het bestand van haar is, omdat VuurWerk het zelf samengesteld heeft. De grond voor een kort geding zou daarmee komen te vervallen. Ik ben benieuwd. De advocaten van de PTT schijner er ook nog niet helemaal uit te zijn. Hun ultimatum verviel 13 mei en daarna hebben ze niets meer van zich laten horen. Intussen bezoekt iedereen met een Internet-verbining die een telefoonnummer zoekt even een verbinding met webtel en klaar is kees. Je hoeft niks meer te spellen bij 06-04, je bent sneller klaar en het is nog gratis ook. Mijn privé-telefoonbestandje gaat een dezer dagen ook de deur uit, richting VuurWerk. Zulke mooie initiatieven moeten beloond worden.

Posted: May 31, 1996 09:24 PM (1331 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .