logo-bns-app.png« Een tevreden roker is geen onruststoker | Index | Zes miljoen bits per seconde . . . . »

July 20, 1996, by Léon Krijnen

Compuserve: genoeg is genoeg   

Genoeg is genoeg. Ik heb mijn buik vol van Compuserve. De liefde is over, het is afgelopen, klaar, finito, over, uit, geschiedenis. Ze bekijken het verder maar, daar in Columbus, Ohio. U wordt vriendelijk doch dringend verzocht om vanaf nu alles wat u aan goede raad, troost, medeleven en stichtelijke woorden tot mij wenst te richten aan mijn nieuwe adres te richten. Dat, vooropgesteld dat gremlins of andere zetduivels mij de afgelopen nacht tenminste geen parten gespeeld hebben, vanaf nu in bovenstaand vignet geplaatst zal zijn: [email protected]

Ik heb het wel gehad. Het laatste jaar had ik het gevoel dat Compuserve een aan drugs verslaafdse overspelige partner was. Terwijl er constant niks van klopt iedere dag opnieuw beterschap beloven, maar er intussen al meer dan een jaar lang helemaal niks beters van weten te bakken. Ik ben het, de laatste maanden met een steeds sterker gevoel van tegen beter weten in, hardnekkig vol blijven houden. Geduldig voor de tiende keer `s morgens of `s avonds aan blijven loggen en proberen post op te halen of te verzenden. Voor het leggen van de PPP-connect, noodzakelijk om Netscape op te kunnen starten, gebruikte ik Compuserve allang niet meer. Dat was alleen maar vragen om moeilijkheden en extra vertragingen.

Surfen deed ik allang alleen maar via mijn account van NL Net. Die heeft, eerlijk is eerlijk, ook wel eens last van opstoppingen, maar die zijn te verwaarlozen. Wil die verbinding eens een keertje niet, vooruit dan verbreek ik hem even, opnieuw aanloggen en dan gaat het wel weer. Tussen de drie- en de vijfduizend karakters per seconde meneer, dat is tenminste surfen en FTP`en, en dat is me bij Compuserve nog nooit gelukt.

Waar het bij Compuserve nou allemaal precies fout gaat, weet ik niet, en ik wil het ook niet meer weten. Ik heb een paar keer de helpdesk gebeld, en daar ben ik ook niets wijzer van geworden. Hele vriendelijke jongens en meisjes, daar niet van, maar verder ben ik daar ook niets mee opgeschoten. Het eerste waar ze naar vragen, is de init-string van je modem, en die slang karakters, die nog het meest lijkt op de verzamelde vloeken van kapitein Haddock, ken ik nou onderhand uit mijn blote hoofd.

Daar verander ik geen bitje meer aan, want er is niks mis met dat modem, hetgeen ik zeker meen te mogen weten, omdat ik over genoeg vergelijkingsmateriaal beschik. Er zijn zat bulletin-boards waar ik probleemloos binnenkom. Ik stuur stukkies naar verschillende kranten en tijdschriften die vlekkeloos vertrekken en aankomen en ik stuur ook wel eens een zak vol bits en bytes naar een computer van een ander die nog geen Evmail heeft, maar die wel weet hoe hij zijn PC als host in moet stellen. Al laat ik die verbinding met NL Net één of twee uur openstaan, niks aan de hand, dat modem is honderd procent.

Dat allemaal in tegenstelling tot Compuserve dus. De meest voorkomende system-messages ken ik nu onderhand wel. Modem-connection lost. Do you want more information? Nee, nondeju. Compuserve has disconnected. Login error. Trying to resynchronize with Compuserve. En meer van dat soort werk, waaruit ik `s nachts, althans volgens mijn partner, weleens hardop lig te citeren.
Nou was het de laatste maand wat minder gedonder in de tent, omdat ik via-via een manier ontdekt had om via de achterdeur bij Compuserve binnen te komen. Ik legde eerste via Trumpet Winsock een verbinding met NL Net. Vervolgens hield ik de Information Manager van Compuserve (WinCim) een beetje voor de gek door in de settings te bepalen dat ik voortaan binnen wilde komen over het Internet, via een vaste verbinding inplaats van via het modem. Dat werkte tot mijn stomme verbazing perfect. Zonder die zaal vol modems in Amstelveen te hoeven bellen, kwam ik keurig binnen bij Compuserve via de immer zeer stabiele connect van NL Net, over een modem dat ergens in mijn eigen Breda staat.

De euforie duurde niet al te lang. Van een mededeling bleek ik inderdaad voorgoed verlost; modem-connection lost. Verder bleek alle ellende gewoon één gedeelte van het traject verplaatst te zijn. Het is bijzonder frustrerend om bij het aanloggen te zien dat er vijf brieven op je staan te wachten die je vervolgens maar niet binnen kan krijgen. Toen ik die uiteindelijk, na ruim een uur met een gestaag tot gevaarlijk waarden stijgende bloeddruk blijven proberen, eindelijk kon lezen, kwam daarna eindelijk de druppel die de emmer defintief over heeft doen lopen.

Die vijf brieven snel beantwoord, zo hoort dat volgens de cyber-etiquette, stonden de uitgaande epistels trappelend klaar in het bakkie outgoing mail. Dat was om vijf voor tien `s avonds en ik dacht toen nog optimistisch dat een en ander in ieder geval binnen twintig minuten gepiept zou moeten zijn, want ik wilde om kwart over tien nog wel even iets van de Tour de France zien. Idioot veel tijd voor het verzenden van vijf al geschreven briefjes, zegt u? Lees de rest van het verhaal. Klokke middernacht heb ik het woedend en gefrustreerd opgegeven, heb ik een borrel achterover geslagen en ben ik boos gaan proberen te slapen. De post was niet weg te branden uit mijn computer.

De volgende morgen heb in Netscape Mail een adressenboek aangemaakt, vijf nieuwe mailtjes aangemaakt en vanuit WinCim via het vertrouwde cut and paste de desbetreffende teksten overgeheveld. Verbinding met NL Net gemaakt, op de button send gedrukt en klaar was kees. Als vijf vuurpijlen binnen één seconde vertrokken.

Intussen blijft Compuserve vrolijk doorgaan met het aannemen van nieuwe leden. Dertigduizend leden en dagelijks enige tientallen of honderden erbij, terwijl de problemen die begonnen te onstaan rond de twintigduizend abonnees, in hetzelfde tempo toe blijven nemen. Moet je nagaan, ik heb daarbij nog nooit gebruik gemaakt van een van die Navigators van Compuserve die het leven zogenaamd nog gemakkelijker zouden moeten maken. Zo`n programma zou in één flinke haal van een paar minuten moeten doen waar je zelf anders een stief kwartier voor nodig hebt. Forums en secties bezoeken die je vooraf off-line opgegeven hebt, daar bestelde dingen downloaden en intussen eventuele post verzenden en/of ontvangen.

Mooi als zoiets werkt, maar ik ben er maar nooit aan begonnen omdat het forum over de desbetreffende navigators van meet af aan tot een ware elektronische klaagmuur is uitgegroeid. Mensen die zo`n navigator proberen te besturen hebben dus dezelfde problemen als ik gehad heb, alleen duurt het nog wat langer voor ze er achter komen, omdat er nogal het een en ander op de achtergrond afgewerkt wordt. En ook in dat forum zijn de laatste maanden al vaker dezelfde jammerklachten als de mijne gedeponeerd, vergezeld van een afscheidsbrief en de bekendmaking van een nieuwe verkering; met NL Net, met Euronet, met Xss4All, met Planet Internet of met een van de tientallen andere providers in den lande. `Al was het maar omdat,` zoals sommigen plegen te formuleren, `de verbindingen in ieder geval niet slechter kunnen zijn dan bij Compuserve.`

Ik ga over een jaar of zo wel weer eens kijken. Dan begint er misschien iets terecht te komen van al die goede voornemens, want Compuserve schijnt van plan te zijn om het roer radicaal om te gooien. Het veelbelovende project heet Red Dog. In plaats van het grootste bulletin-board ter wereld, dat zijn leden toegang biedt tot Internet, wil Compuserve een van de grootste en meest complete web-sites van het universum worden, met allerlei secties die alleen voor leden toegankelijk zijn. Ik ben benieuwd. Ze beloofden me een jaar geleden al dat ik met ingang van mei mijn vanity-name [email protected] zou mogen gaan gebruiken inplaats van dat archaïsche [email protected]

Daar is dus ook als niks van gekomen, want toen het eenmaal zover gekomen was, lieten ze doodleuk weten dat de aliasses zoals ze dat daar noemen, in verband met Red Dog, voor onbepaalde tijd uitgesteld is. Ik zal deze klaagzang nog op een forum parkeren, als dat tenminste lukt, en verder zoeken ze het maar uit. Adieu.

Posted: July 20, 1996 09:46 PM (1321 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .