logo-bns-app.png« Passwords, van aapmens tot zulthoofd | Index | Wie mij apenstaart, wordt teruggeapenstaart »

March 28, 1998, by Léon Krijnen

Weg met push, leve pull   

Het was me even ontgaan, maar in de knipselkrant 'VNU Persinformatie Nieuwe Media' lees ik dat Bill Gates tijdens de historische verhoren van de grote bazen van Microsoft, Sun, Dell en Netscape tussen neus en lippen door heeft laten vallen dat de Active Channels niet terug zullen keren in Microsoft Internet Explorer 5.0. Nou was dat bepaald niet het belangrijkste waar het om ging tijdens die competentiestrijd tussen de Amerikaanse justitie en Microsoft, vandaar dat de teloorgang van de channels geen voorpagina gehaald heeft, maar deugd doet het me wel.

Als je als profeet gewaardeerd wilt worden, moet je al je voorspellingen die uitgekomen zijn uit de kast halen, de rest gauw vergeten en iedereen op de juistheid van je profetiën wijzen.

Daar gaat ie: 'Ik mot geen push, ik heb genoeg aan pull, mag ik potjandorie nog aan toe zelf uitmaken wat ik met mijn computer uitspook. Blijf met je poten van mijn pc af! Ik maak zelf wel uit wat, waar en wanneer ik iets van een andere computer af wil halen, en dat wil ik zo houden'.

Yes! Bovenstaande alinea produceerde ik acht maanden geleden, nadat ik kennis had mogen maken met Microsoft Internet Explorer 4.0 en Netscape Communicator 4.0. Met Explorer kwam de 'Active Desktop', die ik al na een paar dagen doodmoe uitschakelde, en ook de 'Channels' van Netscape heb ik na een dag of wat voorgoed gedempt. Ik weet niet hoe u daarover denkt, maar ik heb een bloedhekel aan bewegende dingen op mijn scherm als ik iets zit te lezen, of dat nou reclame of 'breaking news' is.

Dat afgezien van het feit dat het voorvoegsel 'breaking' met de dag minder waard wordt. Ik bedoel maar, als ze nou inbreken op mijn pc omdat Bill Clinton het volgens de chimpansee van Michael Jackson ook met zijn baas gedaan heeft, dan mogen ze, maar een vliegtuigongeluk met twee doden hoeft van mij niet.

Gelukkig blijk ik niet de enige die er zo over denkt, want alles wat met push en channels te maken heeft, loopt voor geen meter. Dat ondanks de grote toekomst die het actief toedienen van nieuws en reclame toegedicht werd.

Straks geen channels meer in Explorer 5.0, dus nou maar afwachten of dat voor Netscape een reden is om ze ook dicht te gooien. Waar blijft trouwens dat besturingssysteem van Netscape? Kunnen ze zich niet beter wijden aan het afmaken daarvan, in plaats van een hoop energie steken in het voor de rechter slepen van Microsoft?

Hoewel er natuurlijk wel wat in moet zitten, in die oneerlijke handelspraktijken van Microsoft. Na het het gedonder dat ik de afgelopen weken weer mag meemaken met de producten van de laatste, neem ik toch ook de vrijheid om te concluderen dat ze in ieder geval niet 's wereld grootste geworden zijn door de beste spullen te maken.

Na mijn vakantie heb ik de Toshiba opgelucht in een hoek gedeponeerd en hem daar een week laten liggen. Of de duvel ermee speelt: prompt begon mijn pc precies dezelfde kuren te vertonen. Constant crashes, blauwe waarschuwingsschermen met onbegrijpelijke mededelingen, bevroren vensters, weigeren af te sluiten, weigeren te starten, weigeren te rebooten, printen ho maar, de absolute gribus. Even nadenken. Ik heb (onder DOS, geboot vanaf een flop, want Windows wilde dus ook helemaal niks meer op de Toshiba) wat bestanden van de Toshiba overgepompt naar de pc, en ik ben nog niet helemaal achterlijk, dus ik denk aan een virus.

Dus allebei de systemen geboot vanaf emergency-disks van Norton Anti Virus. Geen virus te vinden, niet in de bootsector, niet in het geheugen, niet in de bestanden. Herstarten, zelfde gelazer. Hardwareproblemen? Nee, want als ik Linux aanslinger in plaats van Windows, dan loopt alles als een zonnetje.

De volgende vraag hoeft u mij niet stellen, want die heb ik de afgelopen week al enkele malen via e-mail mogen ontvangen. Waarom ik mezelf überhaupt nog blijf kwellen met Windows? Hier passen diverse antwoorden, en overigens heb ik geen behoefte meer aan e-mailtjes van mensen die beweren dat ze er allemaal niks van snappen, omdat bij hun Windows het altijd perfect doet.

Een antwoord zou kunnen zijn dat ik kennelijk een beetje sado-masochistisch van aard ben, een ander kan zijn dat ik u het leedvermaak niet wil onthouden als ik erover schrijf. Of dat ik, om gelezen te blijven worden, toch af en toe iets met Windows 95 en/of 98 zal moeten doen, door de markt gedwongen noemen ze dat. Het eerlijke antwoord is helaas dat ik nog te weinig ervaring heb op mijn Red Hat Linux om er helemaal op te durven vertrouwen, maar ik blijf hopen dat dat een kwestie van tijd is.

Dat allemaal van me afgemopperd hebbende, ligt er een glanzend schijfje met daarop de beta-3 van Windows 98 me aan te grijnzen. Die gaat na de laatste punt onder dit stukkie in de sleuf van de Toshiba. Zodat ik in ieder geval zeker weet dat ik volgende week niet om inspiratie verlegen zit.

Tussendoor zij vermeld dat ik aangenaamd verrast ben door de laatste beta van Paint Shop Pro, in casu 5.0. Ik heb altijd moeite gehad met de overgang van de 16-bits 3.0 onder Windows 3.11 naar de versies vanaf 4.0 onder Windows 95. Ik vond de interface en het gebruik veel minder intuïtief dan de oude PSP, maar de 5.0 lijkt op het eerste gezicht wat dat betreft een aangename stap vooruit.

Het programma begint ook steeds meer op zijn grote voorbeeld PhotoShop te lijken. Vanaf de laatste versie kan onder meer ook met layers gewerkt worden, kan onbeperkt 'undo' en 'redo' toegepast worden (en dat kan nog niet eens in PhotoShop 4.0) en kan een tekentablet gebruikt worden die drukgevoelig is. Waarmee PSP een professionele concurrent van PhotoShop geworden lijkt te zijn, voor een fractie van de prijs.

Goed, op naar de Toshiba. Ben benieuwd wat me nou weer allemaal te wachten staat. Zal ik hem in wielertermen installeren, d'r op en d'r over dus, of kaal, dus eerst die harddisk formatteren? Eerst maar eens even een paar 'read me's' lezen. U hoort nog van mij.

Posted: March 28, 1998 09:14 AM (1016 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .