logo-bns-app.png« Nooit meer op maandagmorgen installeren | Index | Op woelige woensdag viel alles in het water »

April 18, 1998, by Léon Krijnen

'Your connection to NLnet was terminated'   

Dit wordt een positieve bijdrage. Niet meteen zeggen 'zal tijd worden', want ik ben écht tamelijk positief ingesteld, al schijnt dat niet altijd zo over te komen. Om te beginnen wil ik even laten weten dat ik geen geld krijg voor wat ik hierna ga beweren, want ik ga NLnet de hemel in prijzen.
Ik ga dat doen omdat de voorlopige resultaten van de nationale provider-test van Vuurwerk, waarin NLnet vooralsnog op een grijze zevende plaats prijkt, in mijn verkeerde keelgat geschoten zijn. Zevende! Hoe kén dát nou?

Vanwege deze rubriek word ik nogal eens om raad gevraagd door mensen die van plan zijn om zichzelf een internet-account cadeau te gaan doen, of wiens huidige provider de hoogespannen verwachtingen niet waargemaakt heeft. In de kroeg of in de wandelgangen op de krant roep ik dan altijd 'NLnet, the one and only!', maar in de krant zelf heb ik daar nooit al te veel aandacht aan besteed.

Voornamelijk omdat ik niets zinnigs zeggen kan over 99 procent van alle providers in Nederland. In de headers van mijn e-mail-correspondenten zie ik ze weliswaar een voor een voorbij paraderen, maar of het verzenden van die kattebellen met gemak, of met bloed, zweet en tranen gepaard gegaan is, kan ik daar niet aan afzien. Maar, uiteraard, gaat het gesprek wel eens over diverse providers en de daarmee kennelijk onvermijdelijk gepaard gaande ellende.

Wie deze rubriek een beetje gevolgd heeft, weet dat ik daar mijn deel van gehad heb in mijn Compuserve-tijd. Tot een jaar of drie geleden was Compuserve mijn eerste en enige provider, via wie ik mijn eerste wankele stappen op de elektronische snelweg heb gezet. Wankel, met hangen en wurgen, met ergernis en ellende. Enerzijds beginners-onkunde, anderzijds beroerde service van Compuserve, gepaard gaande aan nooit ophoudende beloften van beterschap.

Dat was toen, zeg ik er maar gelijk bij, en Compuserve heeft inderdaad een gedeelte van die destijds zo lang loos lijkende beloften waargemaakt. Die tegenwoordig gesponsorde account heb ik nog steeds en om niet beschuldigd te worden van slap uit mijn nek lullen, heb ik hem de afgelopen dagen nog maar eens een paar keer aangetrapt. Een simpele peiling, niet meer dan dat, maar ik kreeg geen bezettonen, de verbinding kwam op gang, en hij was redelijk snel. Dikke voldoende.

Verder weet ik het niet, en ik herinner u nog maar eens aan alle frustraties de ik me tijdens mijn recente vakantie down under opgelopen heb met de diverse Compuserve-nodes aldaar. Grrretverrrrrr.... Bovendien heb ik inmiddels mijn Compuserve-mail overgezet naar POP3, zodat ik die nu ook via een mail-client of via Hotmail lezen kan.

Genoeg daarover, want dat soort problemen begint meer en meer tot het verleden te behoren. In Amerika en Australië zijn al hotels waar iedere kamer een ethernet-aansluiting heeft, zodat het straks alleen maar zaak is dat er een netwerkkaartje in je laptop zit, naast het modem. Of die laptop helemaal thuis te laten en in de grote stad af en toe eens een internetcafé binnen te wandelen. Of gaan we het misschien snel meemaken dat er straks in iedere hotelkamer een televisie annex pc vastgeschroefd staat, met een afstandsbediening annex toetsenbord naast de gemakkelijke stoel? Gegarandeerd dat die dingen komen, maar het kan even duren.

Maar we hadden het over die zevende plaats van NLnet die me niet bevalt. Dat kan niet, want beter dan perfect kan niet. NLnet is volgens mij perfect, dus hoe kunnen er nou zes van die bits-and-byte-boeren hoger op de ranglijst komen te staan?

Waar ik niks van weet, is het niveau en de bereikbaarheid van de medewerkers van de helpdesk. Ik moet maar aannemen dat ze die hebben, want ik heb hem nog nooit nodig gehad.

Over een week of twee ga ik een extra borrel drinken omdat ik dan twee jaar gezegend ben met een aansluiting op NLnet. In die twee jaar moet ik duizenden keren ingebeld hebben. Lach niet, maar hier op de krant blijven ze maar metselen aan dat onderhand mytische vormen aannemend bastion, de fire-wall. Lang gewacht, stil gezwegen, maar voorlopig nog steeds niet gekregen. Tot daar pannenbier op gedronken wordt, ben ik nog steeds gedwongen om alles met een 33K6 modem te doen.

U hoeft mij (nog) niet bij een praatgroepje voor anonieme internet-verslaafden aan te melden, maar ook thuis wordt er 's avonds en in het weekeinde (te) vaak aangelogd. Hetzij met de Toshiba Tecra met het 28K8 modem, hetzij met de PC, tegenwoordig hangend aan een zaligheid van een ISDN-verbinding.

ISDN en NLnet? Zelfde verhaal. Augustus vorig jaar had NLnet, als officiële dealer van de PTT, een aardige aanbieding. Doen, dacht ik. Een dag voor de PTT het kastje aan kwam sluiten, werd door een koerier mijn Zyxel TA 128 Omnium, een externe ISDN-adaptor, bezorgd. Er zat een handleiding bij van NLnet, ongeveer een kwart A-viertje, waarin stond welke stekkers in welke gaten ik in pc, lichtnet en wandkastje moest stoppen.

Plus een cdrom (en een flop voor de cd-rom-lozen) waarop een driver die naar de harde schijf gekopieerd moest worden. Omdat de Zyxel door de computer als een modem gezien wordt, viel er verder niks te configureren, en moest ik alleen even Windows 95 dat zogenaamde nieuwe modem introduceren. Dat deed-ie (vorige week weer, nadat ik 98 had geïnstalleerd) en daarna liep alles als de brandweer.

Stil maar, ik weet drommels goed dat er forums zijn, nieuwsgroepen, en ingezonden brieven-rubrieken die zijn verworden tot een ISDN-Klaagmuur in optima forma. Ik weet dat, omdat ik ze vorig jaar regelmatig frequenteerde, voordat ik zelf aan de ISDN ging. Naar aanleiding van die consulten heb ik toen zelf besloten om een externe ISDN-adaptor te nemen en in géén geval een interne ISDN-kaart. Als ik nu nog eens rondkoekeloer in die forums meen ik te mogen constateren dat die keuze geen ongelukkige geweest is. Ik weet ook dat NLnet die dingen ook verkoopt en aanprijst, dus ik mag ook aannemen dat die helpdesk er toch niet helemaal voor niets is.

Eens even kijken op de site van Vuurwerk wie er hoger ingeschat worden dan mijn connectie-leverancier. Ik zeg er maar gelijk bij dat ik die enquête serieus neem. Ik word er zowaar nieuwsgierig van. Nog nieuwsgieriger, nu ik zie dat er elf providers hoger ingeschat worden dan de mijne, omdat een aantal op gedeelde plaatsen staat.

De cijfers lopen niet echt veel uiteen, maar ik vraag me af waarom de leden van Euronet, Cistron, Horizon, XS4All, WireHub!, Demon, OpenNet, Amazed, Zeelandnet, Casema en WorldWide Service reden hebben om nóg tevredener te zijn dan ik. Laten we nog maar eens een paar weken afwachten, tot er meer surfers meegedaan hebben en de cijfers representatiever worden. Ik ben benieuwd.

Een link naar de enquête-site van Vuurwerk staat op de internetpagina van De Stem Online. En natuurlijk kunt u zelf aan het onafhankelijke onderzoek deelnemen.

Op dit moment loopt het aantal leden van de verschillende providers, die meegedaan hebben, nogal uiteen. Gisteren, vrijdagmiddag vijf uur, hadden bijvoorbeeld 1167 leden van Internet Plaza het formulier ingevuld, en slechts 27 van IAEHV. De rest hangt daartussen, met 67 van NLnet.

Ik werd nummer 68, en ik heb louter tienen gegeven. De reply-robot zei dat hij wat tijd nodig had om de resultaten te verwerken, Bovendien stond er een opmaakster in mijn nek te hijgen die dit verhaal, zoals altijd over de deadline, nou onderhand wel eens in Quark Express op haar pagina wenste geplaatst te zien. Ik heb nog snel een paar keer op de reply gedrukt, maar nummer 68 kwam nog niet in beeld. En ik ben nog wel zo benieuwd of die tienen de waardering merkbaar opgekrikt hebben.

Hell and high water! Zal je altijd zien! Want wat zegt die Toshiba, die naast me aan NLnet staat te hangen, terwijl ik op de desktop dit verhaal zit te tikken?

Connection to NLnet was terminated. Do you want to reconnect?

Ehhh..... Ik ben eens weg.

Posted: April 18, 1998 09:22 AM (1312 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .