Krijnen.Com Krijnen.Com

Hiep, hiep, homepage

Donderdagavond heb ik hem naar de server van Digitale Stad Eindhoven gestuurd, de vlag uitgestoken, en daarna ben ik een welverdiend pannenbiertje gaan drinken: mijn homepage is af. Al is ‘af’ waarschijnlijk niet het juiste woord, want af is zo’n opschepperige visitekaart in cyberspace natuurlijk nooit.
Het afgelopen weekeinde heb ik mezelf eerst zitten verwensen dat ik alle trouwe lezers van deze rubriek, van wie er al zovelen met enige trots een http://enzovoort onder hun mailtjes vermelden, in een overmoedige bui beloofd had om vandaag ook iets op het web te hebben hangen. Het moet echter gezegd dat ik al na de eerste alinea van de tekst van mijn spinsel, na de eerste HTML-codes, en na het eerste zichtbare resultaat via de browser, er ineens heel veel lol in begon te krijgen.
Je hebt er uiteraard het een en ander voor nodig, maar alle programma’s die ik ervoor gebruikt heb zijn ergens vanaf Internet binnen te halen: een HTML­editor, een programma voor het maken en bewerken van foto’s en tekeningen, uiteraard een browser om het resultaat te bekijken voor je het op de server plaatst.
Dat laatste, het verzenden naar de server van je provider, doe je met een FTP­client, die ook al in tientallen maten en soorten op het web te vinden zijn. Ik gebruik, naar mijn volle tevredenheid, Cute FTP. De meesten ervan zijn niet gratis, maar je kunt ze stuk voor stuk wel minstens dertig dagen gratis evalueren voordat sommigen ervan vervelende dingen uit beginnen te halen.
Anderen, zoals Paint Shop Pro, kun je blijkbaar straffeloos jarenlang blijven gebruiken.
Dat programma, een kleiner maar perfect broertje van Photo Shop, waarschuwt alleen tijdens het opstarten even dat ik er nog steeds niet voor betaald heb, waarna hij me weer veel succes wenst en vervolgens, sans rancunes, alle functies van zichzelf beschikbaar stelt. Ik beloof hierbij dat ik PSP3 nu ook zal laten registreren omdat het me de afgelopen anderhalf jaar zoveel diensten heeft bewezen. Eerlijk duurt het langst, zullen de makers van PSP terecht denken.
De Pro versie van Hot Dog, een HTML-editor, had ik al een paar maanden geleden geregistreerd. Of dat een goed programma voor het vervaardigen van HTML-codes is? Ik vind blijkbaar van wel, anders zou ik het iet meer gebruiken, maar ik zeg er meteen bij dat het nog steeds de enige is waar ik mee gespeeld heb, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
Zo ken ik een paar mensen die zweren bij Hot Metal of andere programma’s waarvan de naam me nu even ontschoten is. Je hoeft naturlijk niet per se de iets duurdere Pro­versie te nemen. Daar heb ik maar voor gekozen omdat ik dagelijks even de berichten van De Stem op HTML­fouten naloop en met de Pro­versie kun je nogal wat files tegelijkertijd openen. Overigens niet al te veel, zo heb ik de afgelopen week herhaardelijk mogen ondervinden, want dan wil het programma nog al eens crashen.
Overigens heb je een HTML­editor niet speciaal nodig voor het aanmaken van de Hyper Text Markup Language, want dan kan je met iedere willekeurige tekstvervaardiger. Het is volgens mij zelfs beter om daarmee, een goed HTML–handboek bij de hand, te beginnen, omdat je op die manier sneller inzicht krijgt in de codering. Met Hot Dog selecteer je een blok tekst en click je vervolgens een icoontje aan, waarna er links en rechts van dat blok gemarkeerde tekst een string code verschijnt.
Dat is reuze gemakkelijk, maar je leert er niet zoveel mee. Aan de andere kant hoef je jezelf daar misschien niet druk om te maken, omdat de volgende generatie HTML-editor helemaal What You See Is What You Get (WYSIWYG) is.
Daarmee, Front Page van Microsoft schijnt het zo te doen, maar die heb ik nog niet gezien, maak je voor het World Wide Web kant­en­klare pagina zonder dat je nog een karakter code tegen hoeft te komen. Willen we dat uiteindelijk?
Misschien wel, ik kan dat nu ook nog niet overzien.
Over tekst-editor gesproken. Vorig jaar februari of maart heb ik al eens een Interface gewijd aan Text-Pad, een tekstverwerker waarmee je van alles kan wat andere tekstverwerkers niet kunnen. Donderdag wou ik aan die home­page verder werken, toen ik een lelijk probleem op de Stem­server ontdekte: alle veertig berichten die ik er ’s morgens op geplaatst had waren nog op woensdag 7 augustus gedateerd.
Wat nou? Met Hot Dog of voor mijn part Note Pad die veertig berichten stuk voor stuk ophalen, aanpassen en weer terug FTP’en? Daar had ik niet zoveel zin in, maar er moest wel wat gebeuren. Maar had ik destijd zelf niet geschreven dat Text Pad in staat zou zijn om desnoods een harde schijf vol files tegelijkertijd aan te pakken? Waar had ik dat programma? Het bleek, met dank aan Stiefbeen en Zoon, waarvan ik geleerd heb om nooit iets weg te gooien, nog op een flop tussen de honderden andere floppen te staan.
Gauw-gauw even geïnstalleerd, kruisje geslagen en geprobeerd om alle veertig files in de directory /stem tegelijkertijd te openen. No problem, sir.
Verroest, zou­die nou ook? In de search woensdag 7 augustus ingetikt en of hij maar zo vriendelijk wilde zijn om dat even te vervangen door donderdag 8 augustus. Click, klaar. Of de veranderingen die hij in de veertig geopende files aangebracht had, permanent moesten worden, wilde Text Pad nog wel even weten. Yes? Ja, dus, en klaar was Kees.
Probeer dat maar eens met een andere tekstverwerker, ben je wel een half uurtje bezig met openen, zoeken, verplaatsen en sluiten. Uit dankbaarheid heb ik Text Pad meteen maar geregistreerd. Kostte dertig dollar. Daarvoor krijg ik een sleutel, een handleiding, officiële floppen en zullen ze me in de toekomst de volgende releases gratis op blijven sturen.
Dat Text Pad, weet ik nu al, gaat me in het vervolg op veel meer manieren van dienst wezen.
Waar ik hier op papier niet meer ga doen is URL’s vermelden. Waarom zou ik dat doen? De adressen van de pagina’s waar ik over schrijf staan óf op mijn home-page, óf in de elektronische versie van deze Interface die, rampen en crashes daargelaten, iedere vrijdagmiddag al op de site van De Stem te lezen is. Wie dat adres niet vinden kan, heeft aan de rest immers ook niets. Het adres van De Stem, dat overigens waarschijnlijk al in september vereenvoudigd zal worden tot http://www.stem.nl, is nu nog: http://www.dse.nl/stem.
Op de Interface, zoals die op het web staat, vindt u ook een link naar twee uitstekende sites met waardevolle tips over het hoe, wat en waarom van HTML: die van Michiel Berger (met dank aan lezer en naamgenoot PJK uit Etten­Leur) en die van Peter Kentie.