Krijnen.Com Krijnen.Com

Byte: ‘blasts from the past’

Bent u net zo iemand als ik, die geen abonnement heeft op een computerblad, maar die er met losse regelmaat maar weer eens eentje uit de onvoorstelbare brij van dergelijke magazines vist? Dan heb ik een goede raad voor u: koop eens een keertje Byte . The Global Authority for Computing Technology staat er in kleine letterjes onder de hoofdkop, en dat mogen ze van mij. Ik neem het blad in ieder geval serieuzer dan tientallen andere in die markt die slechts één doel voor ogen lijken te hebben: het te vriend houden van adverteerders. Hetgeen bijna niet anders kan als het aantal advertentiepagina’s tien keer zo groot is als de tekstpagina’s die ergens tussen al die reclame verstopt zijn.
Ook ten aanzien van die bladen die het woord Windows in de naam van het blad zelf voeren lijkt mij enige argwaan gerechtvaardigd. Je kan van Autovisie tenslotte niet verwachten dat ze de auto an sich afkraken. Terwijl hoofdredacteur Ton Roks überhaupt nog betrapt moet worden op zijn eerste kritische noot ten aanzien van de voor milieu en dergelijke nou eenmaal minder aangename consequenties van het fenomeen auto. En zo zal je in een blad dat zich, ik noem maar wat, The Ultimate Windows Magazine noemt weinig negatiefs over Windows lezen.
Waarbij ik eerlijk toegeef dat ik op dit moment, afkloppen, zelf helemaal niks heb te zeuren, mopperen of kankeren over de producten van Microsoft. Ik lijk er ten lange leste, nog harder afkloppen, in geslaagd te zijn om een stabiele versie van Windows 95 aan het draaien te krijgen. Ruim een jaar geleden heb ik al eens toegegeven dat er helemaal niks mis was met de gebruikersinterface van Windows 95 en dat het, als het nou ook nog eens ophield met crashen, een verrekte mooi systeem was.
Nu ik het, keihard afkloppen, stabiel heb op een snel systeem (Pentium 166, 48 megabyte geheugen, Matrox Millennium grafische kaart met 4 megabyte eigen geheugen), onderschrijf ik dat nog maar eens. Het is een genot om met die configuratie te werken en iedere dag, het Bijbeldikke naslagwerk Windows Unleashed bij de hand, ontdek ik weer nieuwe dingen die mijn computerleven nog gemakkelijker maken. Alles loopt zoals het lopen moet, mijn knokkels zijn intussen bebloed van het afkloppen, en het zal er allemaal wel mee te maken hebben dat ik alleen nog maar 32-bits applicaties draai en verder komt er niks ouds meer op die harde schijven.
Alleen maar nieuwe programma’s speciaal geschreven voor Windows 95 of NT, en dat wil wel. Overigens heb ik nóg een aanradertje. Als ik een nieuw programma nodig heb kijk ik meestal bij de Europese mirror-site van Tucows. Daar heb ik al eens vaker over geschreven, en wie nog niet weet waar het is kijkt vandaag maar even op De Stem Online, waar een link naar de Twee Koeien is aangebracht. Wie vaak downloadt weet hoe lang dat soms kan duren, zeker s’avonds.
Bij Tucows hebben ze nu een pracht van een aanbieding: hun vijfhonderd beste share-ware programma’s op cd-rom, gegarandeerd zonder virussen, voor 29 dollar, plus een paar dollar verzendkosten. Wie zijn credit-card nummer niet durft te versturen via de digitale snelweg kan ook een fax sturen of een telefoonnummer in Amerika bellen. Ik heb het maar gewoon via de site gedaan waarna ik binnen 24 uur een mailtje retour kreeg waarin mij onder dankzegging voor de bestelling werd medegedeeld dat ik er geen spijt van zou krijgen en dat de doos onderweg was. Ik ben benieuwd. Volgende week meer over die doos van de koeien die je er waarschijnlijk al snel uithebt door het besparen van telefoonkosten als je een paar programma’s installeert.
Maar ik begon over Byte, en wat voor een mooi blad dat was. Hoewel, mooi is misschien het juiste woord niet. Het blad blinkt niet uit door een opzienbarende opmaak, maar wel door waar het om gaat: de kwaliteit van de artikelen. Verder staan er een aantal rubrieken in waarvan Blasts from the Past en Bug of the Month de leukste zijn. De bug van de maand zie je altijd al op de dag van verschijnen opduiken in nieuwsgroepen op internet. Zoals het bestandje BOOM.HTM dat ik enkele weken geleden beschreef en waarmee je Netscape van een ander kunt laten vastlopen. Zoals mij overigens in eerste instantie zelf overkwam.Blasts from the Past is ook grappig: in stappen van vijf, tien, vijftien en twintig jaar terug in de tijd laten ze zien wat ze vroeger zelf over computers en de toekomst schreven. Zo voorspelden ze vijftien jaar geleden dat u ooit zelf thuis met behulp van een computer uw belastingformulier in zou kunnen vullen. In hetzelfde nummer stond een advertentie waarin William Shatner, Captain Kirk in Star Trek, wenste dat ook hij aan boord van zijn starship de beschikking had over een heuse Commodore Computer.
Twintig jaar geleden beschreef Byte de opkomst van een spectaculair en nieuw fenomeen: de cassette-recorder als opslag-medium. Uiteraard heeft Byte een mooie website, waar ook software geparkeerd staat die u van dienst kan zijn met het oplossen van specifieke problemen.
Zoals een verrekte handig programma dat drie Portugezen speciaal op verzoek van Byte hebben geschreven: WinFT , een soort Watchdog . Het is een programma dat ingrijpt voordat een ander programma de boel in de soep dreigt te laten lopen. Voor de liefhebbers: ook het artikel erover dat in het februari-nummer van Byte stond is op de site te halen.
Over het gelijk van Byte en belastingen gesproken: naar verwachting van de belastingdienst zullen dit jaar bijna een half miljoen Nederlanders hun formulier met behulp van de computer invullen. Een groot gedeelte daarvan zal het formulier waarschijnlijk nog uitprinten en per E-mail opsturen, maar dat hoeft ook niet eens meer. U kunt het programma downloaden vanaf de site van de belastingdienst, via de computer uw aangifte verzorgen en daarna alles elektronisch versturen. Het programma is niet groot, 549K, zodat het met een 28K8 modem binnen een paar minuten binnen te halen is.
Het uitpakken is ook een fluitje van een cent, net als het opstarten. Mijn moeilijkheden kwamen daarna pas, want na het invullen van naam, adres, sofi-nummer en dergelijke begint het programma allerlei vragen te stellen over de hoogte van aftrek- en inkomensposten en waar heb ik al die bonnetjes ook al weer gelaten? Laat ik maar eens beginnen met om uitstel te vragen aan die elektronische inspecteur. Hetgeen de accountant, de traagheid van mijn gang van zaken inmiddels kennende, ongetwijfeld al uit zichzelf heeft gedaan. Sommige dingen veranderen toch nooit, of er nou wel of geen computer aan te pas komt…..
Hoe dan ook, hyperlinks naar zowel de site van Byte, als die van de Belastingdienst kunt u vinden via de voorpagina van De Stem Online.