Krijnen.Com Krijnen.Com

Geschikt voor alle browsers?

Je ziet ze steeds vaker opduiken, en kennelijk vaak omdat de maker van een site hem wel interessant vindt staan op zijn homepage. Ik bedoel dan van die mededelingen, vaak voorzien van een grafische button, dat de desbetreffende pagina het best bekeken kan worden met één bepaalde browser.
Vrijwel altijd gaat het daarbij óf om de laatste versie van Netscape Navigator óf om de nieuwste uitgave van Microsoft Internet Explorer. De arrogantie achter die mededelingen irriteert mij in hoge mate, zo schreef ik vorige week al, en omdat mij meer E-mails van bijval toekwamen dan ik verwacht had, ga ik er nog maar eens uitgebreider op in. Ik wil me daar niet op voor laten staan, maar om te beginnen is mijn irritatie in bijzonder goed gezelschap. Want ook Tim Berners Lee, de man die het world wide web verzonnen heeft, zonder wie er überhaupt misschien nog geen browsers zouden bestaan, ergert zich in hoge mate aan de manier waarop vooral Netscape en Microsoft de internationale HTML-overeenkomsten aan hun goudgerande laarzen lappen.
Ik citeer: “Iedereen die ‘deze pagina is ontworpen voor Browser X’ op zijn webpagina vermeldt, lijkt te vragen om de slechte oude tijden van voor het web, toen het bijna onmogelijk was om een document te lezen dat geschreven was op een andere computer, met een andere tekstverwerker of op een ander netwerk.” Aldus Berners-Lee in Technology Review, Juli 1996. Da`s alweer bijna een jaar geleden, en inmiddels gaan zowel Netscape als Microsoft vrolijk door met het ontwikkelen van nieuwe grappen waarop andere browsers zich stukbijten. Dat is vervelend voor iedere netsurfer. Niet iedereen heeft zoveel geheugen in zijn PC dat hij twee of desnoods drie verschillende browsers tegelijkertijd paraat kan houden, en al heb je het wel, dan nog is het een idiote zaak dat je daartoe gedwongen wordt.
Stel je toch voor dat ze bij de NOS of Veronica uit zouden gaan maken met wat voor televisietoestellen wij hun producten zouden moeten bekijken. Of dat ze autofabrikanten voor zouden gaan schrijven waar we moeten gaan tanken. Dat meneer Heineken bepaalt uit welk glas we zijn pilsje zouden moeten drinken. `Sodemieter op`, zouden we met zijn allen uitroepen, `dat maken we zelf wel uit!`
Nog vervelender is het voor de makers van site. Waar maak je dat uithangbord in cyberspace nou eigenlijk voor? Voor een blinde, voor iemand met één oog, een bril, lenzen of een verrekijker? Denk je dat je een mooi receptje in elkaar gedraaid hebt, krijg je weer een boos briefje van iemand wiens browser er geen brood van bakken kan. Een jaar geleden was Netscape nog oppermachtig als het om aantallen en percentages ging. Acht van de tien websurfers gebruikten Netscape, dus het was nou ook weer niet zó vreemd dat de meeste makers van sites hun product zo ondergeschikt mogelijk maakten aan het product van de 24-jarige miljardair Marc Andreessen.
Inmiddels is er het een en ander veranderd op die markt, maar niemand schijnt precies te weten wat. Of wel, en dan liegen ze er een flink stuk op los. Hoe dan ook, terwijl Netscape en Microsoft elkaar met cijfers om de oren blijven slaan, staat wel vast dat de Internet Explorer van laatstgenoemde intussen een veel groter marktaandeel heeft veroverd en dat dat nog steeds groeiend is. Voornamelijk doordat de Explorer een gratis onderdeel van Windows 95 is en Windows 95 krijg je tegenwoordig op bijna iedere nieuwe computer standaard mee geïnstalleerd, of je wil of niet. Voor Netscape moet, behalve als je student bent of zogenaamd het programma evalueert, wél 49 dollar registratie betaald worden, waarmee het programma ongetwijfeld het meest en vaakst ge valueerde ter wereld is.
Door wie die economische slag uiteindelijk gewonnen wordt interesseert me eigenlijk niet zoveel. Wel heb ik Netscape altijd een stuk prettiger in de bediening gevonden dan Explorer, en de nieuwe Communicator bevalt me zelfs nog veel beter, maar dat is subjectief. Qua snelheid lijken ze elkaar maar nauwelijks iets te ontlopen, hoewel ook daar zeer verschillend over wordt gedacht.
Goed, maakt ook allemaal niet uit, waar het om gaat is dat alle makers van browserprogramma`s, de twee groten voorop, ophouden met het eigengereid ontwikkelen van nieuwtjes. Of dat ze daar voor mijn part vrolijk mee doorgaan, maar dan wel een covenant ondertekenen waarin ze beloven de sleutels van elkaars toverdozen met gesloten beurzen te ruilen. Hoe dwingen we dat af? Om te beginnen spreken we met zijn allen af dat we al die `Best viewed with Netscape` of `Best results with MIE` allemaal van onze homepages verwijderen. Daarvoor in de plaats komt een button uit de verzameling `Geschikt Voor Alle Browsers`
`Best viewed with any browser`, is een site die aan bovenstaande ergernissen gewijd is. De homepage en de achterliggende pagina`s vormen een politiek manifest, een podium voor alle surfers die genoeg hebben van de manier waarop Microsoft en Netscape over hun rug proberen een zo groot mogelijk martkaandeel te behalen. Het leuke is dat er ook heel veel raadgevingen te vinden zijn waar iedere internetter uiteindelijk zijn voordeel mee doet. `The Bandwith Conservation Society` krijgt er ook alle gelegenheid om uit te pakken. Die `Groenen` van bits en bytes geven allerlei nuttige tips over hoe graphics en foto`s nóg kleiner te maken, daarmee bandbreedte te besparen en derhalve snelheidswinst voor iedereen te bevorderen.
Verder wordt iedereen uitgenodigd om zijn pagina`s zo veel mogelijk geschikt te maken voor alle browsers en wordt beschreven hoe dat te doen. Bij twijfel kun je in een forum om raad vragen en kun je de broncode van je pagina door experts, in casu computerprogramma`s, uit laten vlooien. Er zijn links naar diverse programma`s waar je het adres van je homepage of site in kan tikken, waarna je meteen meldingen terug krijgt zoals `Oops, u bent dit vergeten`, of `Oh, oh, dit moet zo niet`. Ik wed dat niemand erin slaagt om vanaf een van die controlerend HTML-geneesheren meteen al bij het eerste consult felicitaties los te peuteren. En zeg niet dat ik eerst maar eens op de balk in mijn eigen ogen moet letten voordat ik op de splinter in die van u wijs. Want dat is het mooie van die check-robots; u kunt er iedere site ter controle aanbieden. Die van uzelf, die van ons, die van Netscape en die van Microsoft. U zult versteld staan van de foutmeldingen…..