Krijnen.Com Krijnen.Com

Explorer 4.0: een blik in de toekomst

Downloaden van grote files doe je bij voorkeur op zondagmorgen en voor de échte ‘Fat Boys’ reserveer je drie speciale zondagen. Waarvan je zeker weet dat er in het grootste gedeelte van de wereld op kantoren en universiteiten geen mens bandbreedte zit te verspillen via een connectie waar hij toch geen cent voor hoeft te betalen. Eerste kerstdag dus, eerste paasdag en eerste pinksterdag.
Afgelopen zondag, op een naargeestige eerste pinksterdag, waarop toch niet in de tuin te zitten viel, heb ik de computer maar weer eens aan een verre broer van hem geknoopt. Ditmaal aan een server ergens in Duitsland, die als doorgeefluik fungeerde voor de Microsoft-methadon van bits en bytes waaraan opperdealer Bill Gates inmiddels zo ongeveer de halve wereld verslaafd gekregen heeft.
Op aanraden van iemand die ik op computergebied serieus neem en die me aangeraden had om Explorer 4.0 gauw te downloaden omdat dat het summum zou zijn. ‘Als ze dit goed voor elkaar krijgen’, schreef hij, ‘dan geef ik de anderen weinig kans meer. Dit is allemaal héél knap ‘.
Ik zeg er maar gelijk bij dat een collega hier zich vorige week in dezelfde zin uitliet. Maar die nu, net terwijl ik aan dit stukkie wou beginnen, met aanmerkelijk minder enthousiasme kwam vertellen dat de boel dusdanig in de soep gelopen was dat-ie uiteindelijk zijn harde schijf had moeten formatteren en het nu voorlopig maar weer met Netscape 3.0 doet.
Had-ie me dat voor het weekeinde verteld, dan had ik die immense download waarschijnlijk tot Kerst uitgesteld. Maar dan was ik nu niet, met de nodige reserves afkloppen, tamelijk enthousiast geweest over de Explorer 4.0.
Die download is overigens een verhaal op zich, want het is een combinatie van downloaden en mettertijd installeren. Totaal duurde het in mijn geval vijf uur en een kwartier voordat het spul binnen en geïnstalleerd was, met het oude 28K8 modem thuis. Ik was overigens gewaarschuwd om die mogelijkheid niet te kiezen, want Microsoft geeft je ook de mogelijkheid om de volledige bubs op te pikken, de verbinding te verbreken en daarna op je gemak een set-up te draaien.
Maar omdat ik net zo eigenwijs als nieuwsgierig ben koos ik voor die nieuwe combinatie van download en installatie onder het motto van zien waar het schip zou stranden. Dat betekende eerst een bescheiden ‘wizard’ van 0.6 megabyte ophalen die vervolgens op je pc rond gaat snuffelen om te kijken wat er allemaal al op je harde schijf staat dat-ie niet nog een keer hoeft te gaan halen. De totale hoeveelheid kan dus van geval tot geval nogal wat schelen.
In het mijne, ik had voor een standaard installatie gekozen omdat je later altijd nog die andere toeters en bellen op kan gaan halen, ging het geloof ik om een slordige 14½ megabyte. Verder liet ik de PC met rust en wierp er de volgende uren slechts nu en dan een blik op om te kijken of er nog wat bewoog.
Waarna ik uiteindelijk na vijf uur en een kwartier nog wat buttons ter bevestiging moest aanclicken, en Windows 95 nooit meer hetzelfde zal zijn. Ik heb geen foto van Bill Gates op mijn nachtkastje staan, maar iedereen die wel eens iets met een computer doet moet zich af en toe in alle eerlijkheid eens afvragen hoe de computerwereld er zonder Microsoft uitgezien zou hebben. (Ja, rustig maar, Mac-Evangelisten, hetzelfde geldt voor Apple. En Unix. En Xerox. En Eniac.)
Het is een beta, en officieel eigenlijk alleen te downloaden voor software-ontwikkelaars, dus er zitten nog de nodige bugs in. Mijn systeem is er, in tegenstelling tot dat van die collega, nog niet van op zijn bek gegaan, maar ik ben links en rechts wel wat kleine emissies tegengekomen. Maar wat betreft de algemene indruk van het systeem moet ik die ander gelijkgeven: als ze dit helemaal goed maken heeft de concurrentie het nakijken.
Ruim een maand geleden werd Microsoft net verslagen door Netscape met het op de markt brengen van de eerste browser van de vierde generatie. Zo ongeveer werd de strijd in de Amerikaanse pers omschreven, alsof het om een revival van de race om de ruimte in het begin van de jaren zestig ging. Netscape was dus net eerst met zijn Communicator, waaraan ik veertien dagen geleden een bijdrage wijdde en die ik inmiddels nog steeds als prachtige en probleemloze combinatie van browser, nieuwslezer en postkantoor gebruik.
Maar Microsoft is met de invoering van Explorer 4.0, om in wielertermen te blijven, erop en erover gegaan. De nieuwe Explorer is veel meer dan een browser, nieuwslezer en postbezorger, het is ook een besturingssysteem geworden. Volledig geïntegreerd met de desktop biedt IE 4.0 een aantal opties waar Netscape nog lang niet aan toe is, al wordt daar naar ik begrepen heb aan een soortgelijke mix van ‘operating system’ en browser gewerkt. In het nieuwste ‘Byte Magazine’ werd dat systeem nog betiteld als ‘Constellation’ maar die naam schijnen ze bij Netscape vanwege eigendomsproblemen inmiddels alweer losgelaten te hebben. Maar hoe die aap ook genoemd wordt, die is nog niet uit de mouw, en IE 4.0 wel, al is het dan nog niet officieel.
Explorer 4.0 is eigenlijk een voorproefje van hoe de nieuwe Windows 95 zelf er uit zal gaan zien. Of de naam dáárvan nou straks Memphis of Windows 98 zal worden weet nog niemand, maar dat doet er ook niet toe. Uiteindelijk zal het een systeem zijn waarbij browser en besturing één geworden zijn, en waarbij je bijvoorbeeld alleen aan een tekentje op je cursor kan zien of de file die je aanclickt op je harde schijf of elders op het world wide web staat.
De hoeveelheid nieuwe grappen is veel te groot om hier te omschrijven, maar via de voorpagina van De Stem Online vindt u links naar de Explorer 4-0-site van Microsoft zelf én naar een aantal sites waar u min of meer onafhankelijke ‘reviews’ kan vinden. Wie een beetje thuis is in de nieuwsgroepen vindt daar ongetwijfeld een veelvoud aan beschouwingen en ongetwijfeld ook een overvloed aan gekanker, zoals je dat daar over ieder produkt van wie dan ook kan vinden.Of u nou ook meteen de IE 4.0 moet gaan downloaden? Nee, ik zou er zo lang mogelijk mee wachten. Ten eerste zitten er nog te veel bugs in en ben ik wellicht ook vrolijk aan het formatteren als u dit leest. Wacht gewoon een paar maanden. Om te beginnen totdat-ie officieel vrijgegeven wordt en dan nog pas als u links en rechts uit betrouwbare bronnen begint te vernemen dat-ie ook redelijk stabiel is.
Bovendien staat-ie in het najaar waarschijnlijk op al die cd’tjes die bij die magazines zitten en bent u van dat idioot lange downloaden af. Ik kijk het de komende tijd nog even aan, in de geruststellende wetenschap dat ik een etui barstensvol cd’rommetjes plus een ouwe harddisk vol gezonde installatiefiles klaar heb liggen om van daaruit weer Windows 95 en Netscape 3.0 of Communicator te installeren voor als Explorer 4.0 ook mijn grote hard-disk begint te verstieren. Maar áls ze het goed aan het draaien krijgen…..