Krijnen.Com Krijnen.Com

Boeken kopen en faxen via internet

Ik heb op deze plaats al meermalen een vingertje geheven bij het voorbarig drukken op verlokkelijke buttons op aantrekkelijke homepages die van alles beloven.
Zelf ook afleren, is een ander verhaal, daar ben ik de afgelopen week weer achtergekomen. Niet dat ik me bekocht voel of met een kater zit, want wat er beloofd werd, werd nagekomen. Maar nou zit ik weer met een dikke pil van een boek terwijl er nog twee anderen liggen te wachten, die eigenlijk eerst doorgeworsteld moeten worden.
Eentje over PhotoShop 4.0, want, zonder pedant over te willen komen, begin ik langzamerhand PaintShopPro een beetje te ontgroeien en grijp ik steeds vaker naar PhotoShop. Alleen, dat programma kan zo ongelooflijk veel dat je er zonder een fatsoenlijk handboek niet uitkomt. Alles zal ongetwijfeld in de handleiding van het programma zelf staan, maar ik vind het nog altijd handiger om een lekker naslagwerk naast het toetsenbord bij de hand te hebben. Muziek cd’tje op de achtergrond, het cdrommetje met voorbeelden dat bij het boek hoort in de schuif en prullen maar.
Voor de liefhebbers: het gaat hier over ‘Hands On PhotoShop 4’ van Clay Andres en het behandelt zowel de Mac als de Windowsversie van Adobe PhotoShop. Negentig piek en tachtig cent kostte het in een boekenzaak in Breda, maar het boek waar ik eigenlijk naar op zoek was, hadden ze daar een paar weken geleden niet: ‘Mastering Web Design’ van John McCoy.
Maar eens even de computer aangezet, voor de verandering, en eens even gekeken bij de Nederlandse site Boeknet en bij zijn Amerikaanse voorbeeld Amazon Books. Ik heb hier al eens vaker mijn frustratie uitgesproken over de grote prijsverschillen tussen Nederland en Amerika als het om Engelse boeken gaat.
De redenaties en argumenten waarmee de Nederlandse boekenhandelaren, met de zegen van een minister die achter de feiten aanloopt, vasthouden aan kunstmatig hoge prijzen, interesseert me inmiddels geen lor meer. Gisteren heeft u in de krant kunnen lezen dat minstens een miljoen Nederlandse gezinnen van plan zijn om voor het eind van 1998 een computer aan te schaffen. Dat moge goed nieuws zijn voor computerhandelaren, hopelijk is het op termijn slecht nieuws voor boekverkopers.
Want uiteindelijk krijgt iedereen in de gaten hoe je via internet goedkoper Engelse boeken aan kan schaffen. Wie weet, krijgen die Amerikaanse drukkers dan ook nog in de smiezen dat er een paar dollar te verdienen valt met het vervaardigen van Nederlands drukwerk.
Amazon Books dus. Lees en huiver, Nederlandse boekhandelaren. Op de site van Amazon Books in de zoekmachine ‘McCoy’ ingetikt. ‘Mastering Web Design’ blijkt daar 28 dollar te kosten. Hoe had u het gehad willen hebben? Binnen achtenveertig uur via koerier DHL?
Dat kan, maar dat maakt het boek meer dan tweemaal zo duur. Er zijn nog twee andere mogelijkheden: via ‘world-mail’, dan ligt het in de regel binnen een week op de mat, of ‘standard shipping’, waarbij u volgens Amazon een tot twee maanden geduld moet hebben. De laatste mogelijkheid is de goedkoopste, want dan komen er slechts zes dollar verzendkosten bij.
Aldus viel ‘Mastering Web Design’ donderdagmiddag al na drie weken wachten op de mat, met een prijskaartje eraan van 33 dollar en 94 cent, en dat bedrag zal een dezer dagen afgeschreven worden van een credit-card-nummer dat ik via een ‘secure server’ opgegeven heb. Eens even kijken bij de ‘Universal Currency Converter’, ook een verrekte handige site, wat dat aan de dollarkoers van vrijdagmiddag is en dat blijkt 70 gulden en 17 cent te zijn.
Vervolgens even clicken naar de Nederlandse site Boeknet om te kijken wat het boek van McCoy (MacCoy spellen ze het zelf overigens fout op de site) hier moet kosten. Dat blijkt, als ik het zelf bij een deelnemende winkel op ga halen, 89 gulden te zijn. Laat ik het thuisbezorgen, dan komt er 7.50 aan verzendkosten bij en komt het op 96.50 gulden.
Dat zal wel iets sneller zijn, maar voor wie niet al te veel haast heeft, is de beslissing niet al te moeilijk: f 70.17 of f 96.50 scheelt meer dan dertig procent. Ik heb nu alleen maar spijt dat ik negentig gulden voor die handleiding van PhotoShop betaald heb. Nóg een keer naar Amazon: shit, da’s balen, die had me daar, inclusief verzenden, maar 68 piek gekost. Die zaak in Breda, gespecialiseerd in computerboeken, is een goeie klant kwijt, en Amazon heeft er een bij. Een mooi papiertje kun je op de site ook nog uitzoeken, als je iemand iets cadeau wil geven, en die extra service is gratis.
Iets anders, wat ik de afgelopen week uitgeprobeerd heb en wat ook al precies blijkt te werken zoals beloofd en aangekondigd. Ook al is een miljoen gezinnen van zin om volgend jaar een computer aan te schaffen, de komende jaren blijven er nogal wat faxen staan. Uiteindelijk verdwijnen die dingen gewoon, maar het kan even duren. Ik zie me niet al te vaak genoodzaakt om iemand iets te faxen en als dat opeens wél moet, staan er hier op de redactie een paar van die old-timers waarmee ik dat dan doe.
Sommige collega’s schijnen om de een of andere reden van thuis uit wat vaker te faxen dus die hoor ik nogal eens mopperen over het installeren en configureren van fax-modems die van alles willen behalve fatsoenlijk faxen. Ik kan daar niet over meepraten en dat wou ik maar houden zo, want er is al genoeg dat niet werkt zoals ik het zou willen.
Zeker nu ik een perfecte oplossing gevonden heb voor dat zeldzame faxje naar die verre vrienden die nog geen computer, maar wel een fax hebben: Faxaway
Simpeler kan het niet. je stuurt een E-mailtje naar het adres apestaartje faxaway.com en voor het apestaartje tik je het telefoonnummer van de fax waar de E-mail naar toe moet. Zonder nullen ervoor, maar, ook als je een bericht naar een fax ergens in Nederland wilt sturen, inclusief het landnummer. Een E-mailtje dat als fax naar de redactie van De Stem zou moeten worden verzonden, zou derhalve aan 31765312512@faxaway.com gestuurd moeten worden.
De service is niet gratis, maar in de meeste gevallen goedkoper dan zelf een fax in een buitenland bellen en doorsturen. Verrekenen gaat alweer via een ‘secure server’ en een credit-card, waarbij je de uitbaters van faxaway toestemming geeft om een voorschot van twintig dollar af te schrijven.
Je kunt een en ander gratis uitproberen door voor een totaal van vijf dollar proeffaxen te versturen. Proberen dus maar. Donderdagmiddag het een en ander ge-E-maild naar de server van faxaway en met een schuin oog de faxen hier in de gaten gehouden. Toen er een uur later nog niks binnen was, geloofde ik het wel, maar later op de avond bleek ik zelf de schuldige te zijn, want ik had ergens een tikfout gemaakt waardoor er iets niets geverifieerd kon worden. De faxen, liet dat E-mailtje weten, bleken desondanks inmiddels alsnog verzonden te zijn en ze lagen vrijdagmorgen inderdaad keurig te wachten.
Gistermorgen nog maar eens een paar proefjes losgelaten. Volgens de handleiding, die op de site overigens ook in het Nederlands beschikbaar is, kun je ook ‘attachments’ meesturen in de meestgebruikte formats zoals verschillende versies van Word Perfect en Word, en worden ook bitmaps en JPG’s meegestuurd. En inderdaad, ook dat werkt allemaal keurig. Een in Word 6 opgemaakt document en een plaatje kwamen binnen tien minuten nadat ik ze naar faxaway gestuurd had keurig uit de fax rollen. Voorafgegaan door een digitale kwitantie in de vorm van alweer een bevestigend E-mailtje: your email message to 31765312512 was successful. The fax call was billed at a duration of 1 minute to country 31-Netherlands at a cost of US$0.36. Your balance is now US($23.72). Mooi zo, ze hebben dus keurig die vijf dollar die ik eerst uit had mogen proberen, bij mijn twintig dollar voorschot opgeteld.