Krijnen.Com Krijnen.Com

Nooit een tellertje vertrouwen

And now something completely different, om met Monthy Phyton te spreken. Schrik niet, maar ik ga mijn bureau opruimen, en intussen schrijf ik een Interface vol over wat ik allemaal tegenkom. Het zal over een uur of anderhalf even wennen zijn, een opgeruimd en schoon bureau, maar het zal waarschijnlijk net zo tijdelijk zijn. Want volgende week is het Internet in Business in de RAI, en alle bedrijven die zich in Amsterdam gaan presenteren, willen dat weten ook.
Een week geleden heb ik mijn gemoed gelucht over junk-e-mail en wat daartegen te doen, zoals mailprogramma’s met filters installeren. Als ik die stapel oud papier voor mijn neus eens goed bekijk, zijn die mail-filters de komende jaren in cyberspace net zo hard nodig als rook-filters dezer dagen in Maleisië, Thailand, Singapore, Indonesië en de Filipijnen.
Met die constatering dringt zich een ander merkwaardig fenomeen op: de meesten van de honderden bedrijven die zich volgende week op de Rai presenteren als sneller, beter en vooruitstrevender, versturen alle persberichten nog via fax of good old snail-mail.
Dat snap ik niet. Dat schreeuwt allemaal van het hoogste dak dat het het elektronische wiel en weet ik veel wat allemaal nog meer uitgevonden heeft. Intussen komt er op zo’n bedrijf kennelijk geen enkele progressieve ziel op de toch wel zeer innovatieve gedachte om eens de URLS en e-mail-adresseen van alle kranten en tijdschriften in een elektronisch adresboek te verzamelen en zich daarmee op jaarbasis een kapitaal te besparen.
Goed, een willekeurige greep uit wie en wat ons de afgelopen maanden per papier heeft laten weten dat er op internet iets belangrijks aan de hand is.
Gaan we: TV 8 Brabant heeft een site geopend, met daarop onder meer ‘Nieuws, Programmagegevens, Fun en Zakelijk’. U kunt er een wandeling door het gebouw maken, of een bezoekje brengen aan de studio, de montage-units, de redactie en de uitzendstraat. Vanaf woensdag 1 oktober is-ie open, en dan kunt u ook terecht op de horoscoop-pagina met intieme foto’s van ene Barbara. Aldus de fax van TV 8 Brabant.
Ook de Kamer van Koophandel Midden Brabant heeft een site, maar doet daar kond van per brief. Informatie voor ondernemers, cursussen, bijeenkomsten, startersinformatie, informatie over nieuwe bedrijven en faillissementen, het lijkt erop dat de KvK-site een van die sites is waar snel relevante informatie gevonden kan worden.
Zeker nu de mogelijkheid geboden wordt om, tegen een vergoeding van een tientje per raadpleging, de zogenaamde uittrekselinformatie via internet te betrekken in plaats van de vertrouwde gang naar het loket te moeten maken.
Volgende fax: de gemeente Hilversum heeft het gemeentehuis, het in 1931 voltooide meesterwerk van Willem Marinus Dudok, opengesteld voor bezoekers uit de hele wereld. De virtuele wandeling door het Raadhuis is geproduceerd door Notion Pictures dat twintig ‘binnenwandelfoto’s met behulp van de nieuwste techniek op het gebied van de interactieve fotografie’ in elkaar gezet zegt te hebben.
Maar waarom die fax, temeer daar ik van Notion Pictures in het verleden met enige regelmaat informatie via de in dit metier meer voor de hand liggende elektronische snelweg heb mogen ontvangen?
Stapels met persberichten omtrent de nieuwste spellen of upgrade’s van vorige spellen komen dagelijks via de fax of via de post binnen. Misschien doen ze dat wel expres, in de klaarblijkelijk volledig juiste veronderstelling dat dat papier nog weken lang op mijn bureau blijft liggen, terwijl zo’n e-mailtje met een click op een delete-button volledig verleden tijd is.
Ik blader nog maar wat door die stapel: Toshiba, Oracle, Microsoft, ICL, Kodak, Volkswagen, Bomico, MVSP, Wolters Kluwer, VNU, RTL, SBS6, Reed Elsevier, NLnet, Ziff Davis, Business Age, Wegener, sorry, maar het wordt me teveel. Hup de prullenmand in. Verroest, kijk nou, mijn overbuurvrouw begint zowaar in beeld te komen.
Met alles wat ik vandaag en morgen niet lees, hoop ik weer wat tijd over te gaan houden om weer eens een paar bakstenen aan mijn eigen site te metselen. Ik weet dat er aan de content nog een en ander mankeert, zoals sommigen zowel in gastenboek als e-mail terecht opmerken, maar dat kan me op dit moment niet zoveel bommen. Zolang het gebouw nog in de steigers staat, moet het aftimmeren en behangen nog maar even wachten tot alles glas- en waterdicht is.
De afgelopen weken heb ik me onledig gehouden met het proberen te begrijpen van Java en CGI-scripting en ik geloof dat dat begrijpen een beetje begint te lukken. Ik krijg af en toe wel wat klachten omdat sommige buttons niet blijken te werken in Explorer 3.0, maar ik weet dat ze het wel doen in Explorer 4.0 en Communicator 4.0, dus dat probleem lost zich mettertijd vanzelf op.
Ik ben trots op de door mij hoogstpersoonlijk van een Amerikaanse site gepikte en bewerkte search satellite, die zich zo leuk opent in dat pop-up-window, waarin alle grote en bekende zoekmachines zich vervolgens presenteren. De schrijver van het originele script krijgt een eervolle vermelding en een link. Hetzelfde geldt voor degene die het Perl-script voor de site-search geschreven heeft. Het zou een kleine kunst zijn om de link naar de maker ervan weg te scripten, maar omdat-ie zo’n puik stukje werk geleverd heeft, krijgt ook hij een eervolle vermelding.
Hoewel het toch weer even klungelen was voordat ik dat privé-zoekmachientje aan het draaien had. Wie het al vaker gedaan heeft of helemaal thuis is in de wondere wereld van Unix weet precies wat ik fout gedaan heb: het script binair uploaden inplaats van in ASCII, tegen Perl vergeten te zeggen dat die dat script moet accepteren, een van de files een foute mode toekennen, verkeerde paden, en meer van dat soort beginnersfouten.
Een tellertje staat er ook op, maar neemt u dat vooral niet al te serieus, zoals u er goed aan doet geen enkele getal op of over internet klakkeloos aan te nemen. Het ding werkt, zoals iedereen die kijkt, kan constateren die een keer op de reload-button drukt. Maar omdat ook de counter door een in mijn eigen cgi-local geïnstalleerd Perl-script aangestuurd wordt, en niet, zoals vaak het geval is, door een door de provider aangestuurd script waarvan de output afgeschermd is, kan ik ermee doen wat ik wil.
Na de eerste 23 (yes!) officiële bezoekers maakte ik bij het uploaden het zoveelste foutje, waardoor de teller pardoes naar nul terugkeerde. Daar werd ik niet bepaald vrolijk van, waarna ik me afvroeg of de ouput van het programma ook door een leek als ik te beïnvloeden was.
Dat bleek te simpel voor woorden, waarna ik de teller voor gemak en vrolijkheid maar op twaalfduizend en nog wat heb laten beginnen. Dat staat tenminste iets interessanter. Een kwajongenstreek, dat weet ik ook wel, maar waarom zou ik, als het voor een beginner zó simpel is om zo’n tellertje te manipuleren, die grote wereldwijde sites vertrouwen die beweren dat ze tweehonderdduizend hits per uur of per dag hebben?
Dat ISDN loopt intussen nog steeds als een tierelier, al wil het ‘s avonds nog wel eens tegenvallen. Want dan, als het druk wordt in cyberspace, willen er wel eens sites en/of routers overbelast zijn. En op het moment dat er niks binnenkomt, dan maakt het niet uit of je aan een 64 kilobit ISDN-verbinding of een 2400 bauds-modem hangt: wachten is wachten. Maar daar staat tegenover dat als-ie loopt, het ook lekker snel gaat. Vooral ‘s morgens is zo’n verbinding een zegen die ik iedereen toewens. Mijn bureau is leeg. Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt.