Krijnen.Com Krijnen.Com

Al is het netwerk nog zo snel . . .

Al is het netwerk nog zo snel, voldoende surfers verstoppen het wel. Terwijl u elders op deze pagina lezen kan dat ook West-Brabant straks via de kabel kan internetten, bereiken mij steeds meer e-mails en telefoontjes van Bredanaars die al zover zijn. De teneur van die berichten en gesprekken is, door de bank genomen, niet vrolijk. Slechts enkelen laten weten dat het met de traagheid van het netwerk best meevalt en dat ze het gegeven dat ze voor vijf tientjes per maand onbeperkt gebruik van het netwerk kunnen maken, belangrijker vinden. De rest klaagt vooral over de snelheid, die bij lange na niet is wat verwacht werd. Voor degenen die gevraagd hebben of we er nog eens een verhaal tegenaan willen gooien: daarmee wachten we nog een paar weken. Ik denk dat het zinnig is om tot medio september te wachten, als alle vakantievierders terug zijn, en als er weer een aantal nieuwe kabelnetters aan het Casema-net vastgeknoopt zijn.
In september zal er ook een apart forum aan gewijd worden op BN/DeStem Online, waarop u lof of grieven over Casema en andere providers stallen kunt.
Intussen deponeer ik een stelling: ik geloof niet dat er een toekomst is weggelegd voor de netwerkcomputer. Ik hoop dat ik me vergis, want als dat idee mocht slagen, dan wil dat zeggen dat er wereldwijd voldoende en stabiele bandbreedte beschikbaar is, waarmee iedereen zijn voordeel doet. Ik geloof er niet in omdat negentig procent van alle problemen met computers veroorzaakt wordt in en door netwerken.
Ik mag nog regelmatig graag een beetje sleutelen aan oude auto’s. Iedereen die dat ook wel eens doet, weet dat met betrekking tot auto- en motortechniek ongeveer eenzelfde wet geldt. Van moderne auto’s heb ik minder verstand, en ik weet ook niet of die wet, met meer, maar ook betere elektronica die ze in die karretjes van tegenwoordig douwen, meer of minder van toepassing is. Negentig procent van alle problemen met auto’s’, vernam ik al vroeg van de garagehouder, die mij een gedeelte van zijn vak leerde, heeft met elektriciteit te maken. Behalve als je een diesel rijdt, dan is dat veel minder’.
Als ik op de krant problemen heb met de Mac’s of pc’s, dan is het vrijwel altijd netwerk-gerelateerd. Als ik problemen heb met de webserver van BN/DeStem, hetzelfde liedje. Die Sun-server, die ergens in het Rekenkundig Centrum van de Universiteit van Amsterdam staat, is bij mijn weten nog nooit plat gegaan. Maar wat kan er een hoop fout gaan tussen mij en dat ding, ergens in een of ander netwerk.
Desondanks zijn er figuren die beweren dat de netwerk-computer de toekomst is. Een dom kastje, eigenlijk niet meer dan een stoot geheugen, een monitor en een toetsenbord. Dat de software van internet afhaalt op het moment dat je die nodig hebt. Enkele van de verkoopargumenten hier zijn dat je dan altijd automatisch de laatste versie van de software hebt, en dat de netwerk-computer, vanwege ontbreken van bijvoorbeeld een dikke harde schijf, veel minder hoeft te kosten. Het klinkt mooi, en misschien zal het er ooit nog eens van komen, maar ik zie het niet binnen enkele jaren gebeuren.
Ik zie het al voor me. Als ik nu mijn pc aanzet, en internet wil om een of andere reden niet op gang komen, dan kan ik altijd nog iets anders gaan doen. Ik heb tenminste nog een besturingssysteem, en als mijn verbindingen niet willen werken, kan ik nog een stukkie tikken, of een fotootje bewerken, of een spelletje spelen. Stel je toch voor dat je op je programma’s moet gaan zitten wachten, als je dat ding aangezet hebt. Ik moet er niet aan denken.
Intussen zijn we op de website van de krant de laatste stappen aan het zetten met een nieuwe applicatie, waardoor er het een en ander zal veranderen aan BN/DeStem Online. De site is nu nog vrij klassiek’ opgezet. Dagelijks wordt er een aantal artikelen vanuit het Redactioneel Pagina Layout Systeem (RPLS) door een Perl-script gedraaid, dat het RPLS-format vertaalt naar Hyper Text Markup Language (HTML), het format dat de browsers eisen voordat ze u iets voor wensen te schotelen. Het script maakt ook de indexen van de pagina’s aan, door van ieder verhaal de kop en de inleiding netjes op een rijtje te zetten en er een hyperlink van te maken. Zo’n index ziet u als u bijvoorbeeld op de link Sport’ clickt, en de verhalen hangen erachter.
In de loop van volgende week gaat dat veranderen. U merkt er aan de voorkant weinig van, maar als u op een link clickt, dan stelt u op dat moment een vraagje aan een zoekmachine die de voorraad verhalen als een data-base beschouwt en benadert. Als u op sport’ clickt, dan zegt u eigenlijk tegen de zoekmachine: laat mij alle verhalen zien in deze directory, die uit het sportkatern van de krant komen, en presenteer ze in aflopende volgorde, met de meest actuele verhalen bovenaan’.
Met deze methode gaan we komende weken meer verfijnde filters aanbrengen, een optie waarnaar de afgelopen maanden vaak gevraagd is. Er blijken nogal wat bezoekers te zijn, al dan niet in een ver land, die al het nieuws uit Bergen op Zoom willen zien, of alles uit Breda, of bijvoorbeeld alleen de Zeeuwse sport. Om aan dat soort wensen te voorkomen, zal er binnen afzienbare tijd met overeenkomstige linkjes gewerkt kunnen gaan worden.
Hierboven staat ook een verhaal over het Millennium-probleem. Ik weet steeds minder goed hoe ik dat probleem in moet schatten. Hoewel dat boek, waar dat verhaal hierboven over gaat, mij nogal overdreven zwaar aangezet aandoet, lijkt me die ene tip een waardevolle: zorg dat je meer dan een tientje op zak hebt. Ik wed dat blijkt dat op vrijdag 31 december volgend jaar al ‘s morgens vroeg alle geldautomaten leeggehaald zijn, zodat het misschien niet eens onverstandig is om een paar dagen eerder langs de flappentap te lopen.
Intussen hoop ik dat allen die op vakantie zijn, daar nog even blijven. Niet dat ik een hekel aan al die collega’s en vrienden heb die op dit moment in verre oorden vertoeven, maar het is lekker rustig op de redactie. En, belangrijker, de doorvoersnelheid tot aan de firewall, in het lokale netwerk, was deze week alleszins acceptabel. D’r valt zo best mee te werken. Ik wilde dat de rest van de wereld altijd op vakantie was….