Krijnen.Com Krijnen.Com

Polissen of websites: pas op voor Serafijn Lampion

Af en toe ben ik wel eens jaloers op de jongens en meisjes van de web-site van CNN. Niet altijd, want soleren en opereren op kleine schaal heeft voordelen waarvan de loonslaven van Ted Turner alleen maar kunnen dromen. Maar wat daar allemaal kan, en dan praat ik natuurlijk, beroepsdeformatief als ik ben, over de website www.cnn.com en niet over de televisiezender, dat is niet misselijk.
Ik heb het proberen bij te houden, woensdagavond. De lont van de eerste kruisraket was nog niet ontstoken, of de complete content van de website werd ververst. Met uiteraard het laatste nieuws en foto’s, zij het voornamelijk van lichtspoormunitie die een donkere hemel doorklieft, maar ook met veel audio- en videoclips.
Daar staken wij, met weliswaar nog vóór middernacht een foto en een verhaal op de voorpagina van BN/DeStem Online, een beetje mager tegen af, maar dat was misschien maar beter ook. Want, zoals het altijd op dat soort momenten gaat, als er ergens in de wereld écht iets te doen is, het internet zakte door zijn hoeven. Het was idioot lang wachten op stukkies tekst en kleine foto’s, en audio en video kon je helemaal vergeten. Ik heb thuis toch een lekkere ISDN-verbinding, maar het wachten op clips duurde Real Audi/Video Player iedere poging opnieuw te lang: ‘timed out’.
Het zal ooit nog wel wat worden met dat internet, maar dan toch pas als de hele wereld bekabeld is of via satelliet of snelnet van voldoende bandbreedte kan genieten. Dan pas kunnen alle beloften van het net ingelost worden en kan het zijn werkelijke waarde bewijzen.
Het komt goed, daar ben ik van overtuigd, maar het zal iets langer duren dan sommigen ons willen doen denken. U kent ze, zij die iets te verkopen hebben, en die u bestoken met mooie beloften. Van snelheid, van stabiliteit, van hits en clicks, van bluf en bla. Regelmatig krijg ik iemand aan de lijn die ten onrechte denkt dat ik iets te vertellen heb over de aanschaf van bepaalde dingen. Die me er van probeert te overtuigen dat ik niet verder hoef te zoeken, omdat ik het geluk heb gehad de juiste man te treffen. Soms gaat het om anti-virusscanners, of om platte schermen, of laptops, of koffertjes voor laptops, dat soort werk. Ik moet dan altijd gelijk aan Serafijn Lampion denken.
Wie? Ken uw klassieken! Serafijn Lampion, vertegenwoordiger van verzekeringsmaatschappij Mondass. De vader van alle zeurpieten, die in de avonturen van Kuifje altijd en overal op het slechtste moment opduikt. Serafijn sleept krijsende vrouw en huilende kinderen achter zich aan, heeft een niet te temmen jovialiteit, doet altijd aan gewichtig aandoende humor, en is altijd vulgair.
Serafijn, die vooral in ‘De Zaak Zonnebloem’ (l’Affaire Tournesol, 1956) alles en iedereen een polis probeert aan te smeren, snapte ik tenminste nog, want wat-ie zei stond in de wolkjes in de boeken van Hergé. Maar met die snelle boys and girls die IT-verwant spul proberen te slijten, kan ik het af en toe niet volgen. Is het Nederlands of Swahili, vraag ik me af, terwijl ze maar doortetteren over ‘e-merce, potentials, portals, webbellen, i-pay, just-in-time-delivery, interactive video-conferencing, growth an global reach of the newspaper indystry on the internet, tuuut, tuuut, tuuut’.
Dat laatste, daar houdt het altijd mee op. Of dat geluid komt uit de hoorn van de telefoon als ik van pure onmacht op een willekeurige knop geduwd heb, óf mijn oren doen het de rest van de dag.
Ik mag graag een beetje overdrijven, maar u begrijpt dat er niet alleen maar een hoop onzin over de beloften van internet verkocht wordt. Zo belandde van de week het zoveelste magazine ongevraagd op mijn bureau, met een formuliertje dat ik in mocht vullen. Als uit de door mij gestrekte gegevens zou blijken dat ik iets belangrijks doe op het net, dan krijg ik het een jaar gratis.
Als u mij een beetje kent, voelt u de scepsis waarmee ik door E/Merce begon te bladeren. Een blad gemaakt voor en door mensen uit de ‘internet business & electronic commerce’, dat kon toch nooit veel zijn. Dacht ik, maar ditmaal had ik het niet bij het goede eind. Ik had het natuurlijk al een beetje aan de omslag kunnen zien, realiseerde ik me later.
Links op de voorpagina stonden ze weer: ‘de tien beste redenen om met een website te beginnen’. Die ken ik nou onderhand wel, en de belangrijkste reden staat er nooit bij: de cash-flow van de ontwerpers van de website en van de provider. Maar in E/Merce staan ook de tien beste redenen om er niet of nooit aan te beginnen, en da’s in zo’n soort blad tamelijk uniek. Nog mooier wordt het op pagina 25, waar een interview begint met de zich internet-ondernemer en -pionier noemende Peter Morée. Moraal van het verhaal van Morée: ‘Aan het internet valt niets te verdienen’. Nog eentje: ‘reclamebureaus snappen helemaal niks van internet’.
Interessant verhaal hangt de man op, u leest zelf maar waar hij wél geld ziet zitten. Misschien ga ik hem zelf nog eens interviewen. Op de website staan de langere verhalen en artikelen klaar in het PDF-format van Adobe, en u kunt er desgewenst het betreffende papieren nummer bestellen.
Een ander mooi artikel betreft een prijsvergelijkend warenonderzoek onder zes grote website-ontwerpers. Ze hebben een serieuze, goed doortimmerde offerte gevraagd voor het restylen, ontwerpen en hosten van hun eigen E/Merce website. Prijsverschil tussen de duurste (f. 91.238 exclusief BTW, waarvan bijna veertien mille opgevoerd voor project-management) en de goedkoopste (24.360 piek ex, project-management 2760,-): 65 mille! Tel uit je winst, of je verlies, hangt er vanaf waar je je site hebt laten bouwen…
Het blad is niet bedoeld voor de doelgroep van thuissurfers en makers van homepages, maar iedere ondernemer, of het nou midden en klein is, of multi en groot, zou verplicht moeten worden om minstens één nummer door te bladeren. Voordat hij zich een website aan heeft laten praten die hem alleen maar veel geld kost, óf juist misschien om te voorkomen dat hij uitgelezen kansen laat liggen op het web.
Overigens is er nog een werkelijk uitstekende veertiendaagse zakelijkse nieuwsbrief over internet: ‘Tips & Advies voor Online Ondernemen’. Dat is een (papieren) uitgave van uitgeverij Indicator uit Helmond, waarop u zich via de u misschien (nog even) meer vertrouwde Tante Pos kan abonneren.
Een lekker nuchtere nieuwsbrief. Die ook u, misschien stiekem van plan om ook op het web te starten als ondernemer, enerzijds van waardevolle tips kan voorzien, anderzijds voor lelijke valkuilen kan behoeden. U zult zich in ieder geval niet gauw een verzekeringspolis of een website door Serafijn Lampion laten aansmeren…
Website E/Merce: www.emerce.nl
e-mail: emerce@iconomy.net
telefonische abonnementen: 023-5461133
Uitgeverij Indicator: 0492-593131
e-mail: redactie@indicator.com
abonnementen: abonnementen@indicator.com